L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[CZ] Preambule - De Ecclesiae Dei fondis

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Arnault d'Azayes



Inscrit le: 08 Mar 2011
Messages: 16126

MessagePosté le: Dim Aoű 10, 2014 2:07 pm    Sujet du message: [CZ] Preambule - De Ecclesiae Dei fondis Répondre en citant

Citation:


    ........
    De Ecclesiae Dei fondis
    Papežská bula « Ze základů Církve Boží».







    Preambule : Dogma Svaté Církve Aristoteliánské, Univerzální a Římské, a zákony platné pro její členy



    Část I : Základy a učení Církve Svaté

    Odstavec 1 : Aristoteliánská Církev je jediná a jedinečná organizace Všemohoucího.

    Odstavec 2 : Aristoteliánská Církev je jediným nositelem Božské Pravdy a Pravé Víry. Je domovem Boží vůle a orgánem, jehož prostřednictvím je světu a věřícím vyjevována vůle Všemohoucího.

    Odstavec 3 : Aristoteliánská Cirkev odvozuje svůj název od proroka Aristotela, který jako první odhalil pravdu boží. Založena byla Christosem.

    Odstavec 4 : Jejím posláním, coby celosvětové a bohem vybrané duchovní instituce, je šířit Aristotelianismus mezi lidmi a národy a být jim průvodcem na cestě k Slunečnímu Ráji.

    Odstavec 5 : Neexistuje žádný prorok kromě Aristotela a Christose. Spojením jejich sdělení vzniká Boží poselství, úplné a neměnné. Pouze spojením jejich poselství vzniká celé Boží poselství nezbytné pro pochopení Aristoteliánské víry i všeho ostatního.

    Odstavec 6 : Dogma Aristoteliánské Církve je založeno na textech svatých knih a tvoří jádro nezbytné a nezcizitelné víry. (1)

    Pozn.: „texty svatých knih“ je myšlen obsah Knihy ctností, věroučných textů a spisků Svatých.

    Odstavec 7 : Pouze mimořádný koncil, jehož členy jsou všichni Aristoteliánští Biskupové, může napadnout, změnit nebo vylepšit dogma.

    Odstavec 8 : Kniha ctností se skládá z knih Aristoteliánských mýtů, životopisů proroků Aristotela a Christose a archandělů. Jedná se o posvátné texty tvořící základ Aristoteliánského náboženství. Přistupuje se k ní jako k dogma.

    Odstavec 9 : Věrouka Aristoteliánské církve tvoří rámec Aristoteliánské víry. Přijaty cíkevními teology a Doktory církve mají hodnotu dogma.

    Odstavec 10 : Spisky svatých poskytují rámec pro věrouku Aristoteliánské církve. Jedná se o učení našich předchůdců ve víře, kteří žili v Aristoteliánských ctnostech hrdinsky navdory okolí a dosáhli vysokého sblížení s Bohem. Jsou to živoucí tradice stále zlepšující Církev tím, že nám osvětlují svatá tajemství odhalená skrze proroky.

    Odstavec 11 : Kniha hagiografií je kodex historických životopisů svatých. Jeho posláním je duchovní a sociální pozdvihnutí lidské společnosti poskytováním mnoha příkladů životů lidí, kteří ve své době dosáhli Slunce svým hrdinstvím ve víře a ctnosti.

    Odstavec 12 : Každý člověk je dítětem Božím, Aristoteliánská Církev by mezi nimi neměla dělat rozdíly na základě jiných kriterií, než je víra, ctnost a zásluhy.

    Odstavec 13 : Blahoslavený je mrtvý Aristotelián blahořečený církví za svůj předchozí příkladný a ctnostný život, jež je hoden být duchovním a společenským vzorem pro Aristoteliánské společenství.

      - Odstavec 13 b : Pravidla a postupy vedoucí k blahořečení byla do kanonického práva vložena Kongregací pro věci Svatých.


    Odstavec 14 : Světec (svatý) je Blahořečený, který byl svatořečen Církví Svatou za svůj předchozí život. Jeho ctnost a příkladnost přesahovala meze nutné pro Blahořečení a je ještě více hoden být duchovním a společenským vzorem pro Aristoteliánské společenství.

      - Odstavec 14 b : Pravidla a postupy vedoucí k svatořečení byla do kanonického práva vložena Kongregací pro věci Svatých.
      .

    Odstavec 15 : Otci Církve jsou nazýváni představitelé Aristoteliánské církve v jejích začátcích a v době Obnovy Víry během pontifikátu Svatých Otců Nikolase V. a Evžena V .

    Odstavec 16 : Doktory Církve jsou nazýváni vynikající teologoné nebo kanonisté, kteří vytvořili nebo pracovali na věroučných, dogmatických či kánonických textech vysokého významu.

    Odstavec 17 : Jinověrectví je činnost v rozporu s Aristoteliánskými dogmaty, věroukou či kánonickým právem Církve Svaté, poškozující společenství věřících a Svatou Církev Boha tím, že do myslí dětí Božích vnáší pochyby.

    Odstavec 18 : Jsou čtyři druhy jinověrectví: blud, rozkol, pohanství a ateismus.

    Odstavec 19 : Jinověrectví je stíháno Svatou Inkvizicí v rozsahu jí určeném a náležícím.

    Odstavec 20 : Aristoteliánská církev rozlišuje dvě různé povahy pověření, statusů a činností svých členů. Jsou to způsoby In Gratebus (věci, které jsou) a Res Parendo (věci, které se objevují)

      - Odstavec 20 b : Způsob In Gratebus se týká všech věcí, které existují z milosti Stvořitele. V církevním právu se pro něj užívá zkratky IG

      - Odstavec 20 c : Způsob Res Parendo zahrnuje věci, které se zdají dít samy od sebe, nicméně dějí se v důsledku Božského Stvoření. V církevním právu se pro něj používá zkratka RP.


    (1) Kniha ctností je k dispozici v církevní knihovně v Římě. Není úplná, protože se jedná pouze o překlad originálního textu, který je uložen v tajných archivech Církve. Teologové Kongregace pro věci Svatých pracují na dokončení jeho překladu.



    Kánonický text o základech Církve Boží

    Schválen a vydán v Římě Svatým Kolegiem během pontifikátu svatého otce Evžena V. v pátek, desátého dubna roku svátosti svatého Nicolaďde, roku milosti MCDLVII.


    Původně vydáno Jeho Eminencí Jeandalfem v neděli, jedenáctého února roku MCDLV ; revidováno, opatřeno pečetí a znovu publikováno Jeho Eminencí Aaronem de Nagan, Kardinálem-Kamerlingem na velikonoční pondělí. 13.dubna roku milosti MCDLVII..




překlad Puper
_________________

Mort des cardinaux von Frayner et d'Azayes
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Arnault d'Azayes



Inscrit le: 08 Mar 2011
Messages: 16126

MessagePosté le: Dim Aoű 10, 2014 2:09 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    ........
    De Ecclesiae Dei fondis
    Papežská bula « Ze základů Církve Boží».







    Preambule : Dogma Svaté Církve Aristoteliánské, Univerzální a Římské, a zákony platné pro její členy



    Část II: Statusy členů aristoteliánské komunity

    Odstavec 1 : Každá lidská bytost je v očích Aristoteliánské církve a Říma členem jedné ze těchto čtyř kategorií - věřící, křtěný věřící, kněz a jinověrec.

    Odstavec 2 : Věřící jsou nepokřtění lidé, kteří sdílí aristoteliánskou víru v jednoho Boha a uznávají Římskou Církev jako Jedinou Instituci Všemohoucího.

      - Odstavec 2 b : Věřící má právo přijmout svátost křtu, jestliže jsou jeho jednání a myšlenky v souladu s přikázáními a věroukou Svaté Církve Aristoteliánské, při respektování církevních pravidel pro tuto svátost.



    Odstavec 3 : Křtěný věřící je věřící, který přijal svátost křtu a tím se stal součástí společenství věřících Aristoteliánské Církve .

      - Odstavec 3 b : Křtěný věřící má právo přijímat svátosti zpovědi, manželství, svěcení a pohřbu, pokud jsou jeho jednání a myšlenky v souladu s pravidly kánonického práva svátostného a věroukou Církve Svaté.


    Odstavec 4 : Kněz je křtěný věřící, který získal svátost svěcení.

      - Odstavec 4 b : Kněz má právo přijímat svátosti zpovědi a pohřbu, pokud jsou jeho jednání a myšlenky v souladu s pravidly kánonického práva svátostného a věroukou Církve Svaté
      .


    Odstavec 5 : Jinověrec je osoba, která je mimo společenství věřících a to proto, že byla vyloučena ze společenství exkomunikací, nebo proto, že nesdílí aristoteliánskou víru či neuznává Římskou Církev jako jedinou Instituci Všemohoucího, nebo proto, že je věrná jinému náboženství.

    Pozn. : Pro různé povahy jinověrectví viz První část (základy a učení církve boží) v preambuli.

    Odstavec 6 : Status Křtěného věřícího nebo kněze může být lidské bytosti odebrán jako součást disciplinárního trestu.




    Kánonický text o základech Církve Boží
    Schválen a vydán v Římě Svatým Kolegiem během pontifikátu svatého otce Evžena V. v úterý, dvacátého prvního dubna roku svátosti svatého Nicolaďde, roku milosti MCDLVII.


    Původně vydáno Jeho Eminencí Jeandalfem v neděli, jedenáctého února roku MCDLV ; revidováno, opatřeno pečetí a znovu publikováno Jeho Eminencí Aaronem de Nagan, Kardinálem-Camerlinguem v úterý, 21.dubna roku milosti MCDLVII.




překlad Puper
_________________

Mort des cardinaux von Frayner et d'Azayes
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Arnault d'Azayes



Inscrit le: 08 Mar 2011
Messages: 16126

MessagePosté le: Dim Aoű 10, 2014 2:10 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    ........
    De Ecclesiae Dei fondis
    Papežská bula « Ze základů Církve Boží».







    Preambule : Dogma Svaté Církve Aristoteliánské, Univerzální a Římské, a zákony platné pro její členy



    Část III: Úřady a funkce v Aristoteliánské církvi

    Odstavec 1 : Úřad je církevní funkce ustanovená v aktuálním kánonickém právu, nebo vnitřními předpisy římského sboru či církevního řádu uznaného kúrií.

    Odstavec 2 : : Je považován za obsazený, pokud na něj byl křtěný věřící nebo kněz jmenován nebo zvolen v souladu s pravidly popsanými v předpisu, kterým je úřad definován.

      - Odstavec 2 b : Věřící má právo přijmout svátost křtu, jestliže jsou jeho jednání a myšlenky v souladu s přikázáními a věroukou Svaté Církve Aristoteliánské, při respektování církevních pravidel pro tuto svátost.



    Odstavec 3 : Ten, kdo drží sekulární církevní úřad, je nazýván clerc; ten, kdo drží regulární církevní úřad, je nazýván regularis; Ten, kdo drží úřad v rámci Kongregace Svatých Armád (tak jak jsou definovány v článku 3c nebo v části Svaté Armády církevního práva), je nazýván milites; navíc oproti křtěným věřícím, kteří nezastávají žádný z těchto tří typů církevních úřadů.

    Pozn. Sekulární úřad a jeho pravidla jsou nadřazeny regulárním úřadům a ty jsou nadřazeny vojenským úřadům.

      - Odstavec 3 b : Za regularis členy církve se považují křtění věřící, kteří přijali pravidla klášterního života, křtění věřící členové aristoteliánských církevních řádů nebo církevních částí vojenských řádů a křtění věřící shromáždění ve společenství opatství In Gratebus.


      - Odstavec 3 c : Za milites členy církve jsou považováni křtění věřící členové vojenských částí vojenských řádů pracující jako duchovní služba aristoteliánských Svatých Armád, stejně jako křtění věřící, kteří podléhají individuálnímu nebo hromadnému vedení generálního štábu Svatých Armád.


    Odstavec 4 : Kněz je křtěný věřící, který získal svátost svěcení.

      - Odstavec 4 b : S vyjímkou primase , či jiných oprávněných osob jmenovaných v ostatních knihách církevního zákona nebo interních pravidlech římských sborů, clerc a regularis, ať již jsou zároveň milites nebo ne, nesmí nosit jiné zbraně než ty, které slouží jako odznak jejich společenského postavení.


    Odstavec 5 : Křtění věřící nejsou oprávněni řídit pobožnosti; clerc nesmí řídit jiné pobožnosti, než které mu povoluje jeho úřad.

    Odstavec 6 : Jen křtěný věřící nebo kněz může zastávat církevní úřad.

    Odstavec 7 : Obecný status teologa (HRP: 3.úroveň, církevní cesta) není církevním statutem, ale může být podmínkou pro obsazení některých církevních úřadů.

    Odstavec 8 : Úřady v aristoteliánské církvi jsou rozděleny do tří kategorií: primární, sekundární a terciální.

    Odstavec 9 : Primární úřady jsou základem hierarchie aristoteliánské církve. Mají přednost před všemi ostatními.

      - Odstavec 9 b : Jeden clerc může obsadit pouze jednu primární funkci.


    Odstavec 10 : Sekundární úřady jsou úřady doplňující základní strukturu organizace aristoteliánské církve. Nejčastěji doplňují primární úřady.

      - Odstavec 10 b : Jeden clerc nemůže držet více než dva sekundární úřady vedle eventuálního jednoho primárního.


    Odstavec 11 : Terciální úřady jsou úřady spojené s kongregacemi nebo církevními řády nebo ty, které nepatří do jedné z výše postavených kategorií.

      - Odstavec 11 b : Možnost kumulace terciálních úřadů je definována v pravidlech každého řádu nebo kongregace. Není-li uvedeno jinak, jsou terciální úřady kombinovatelné s eventuálními primárními a sekundárními úřady.


    Odstavec 12 : Kněží, kteří jsou nositeli biskupské důstojnosti, mají titul prelát, privilegium udělené za zásluhy dosažené v jejich úřadě.

    Pozn. Tato „biskupská důstojnost“ se promítá do heraldických znaků skrze minimálně tři řady střapců..

    Odstavec 13 : V rámci sekulárního duchovenstva může být jeden clerc podřízen pouze jednomu jinému clercovi. Není tedy možné kumulovat úřady v rozporu s tímto pravidlem.

    Odstavec 14 : Pro čestné a emeritní úřady nejsou brány v potaz pravidla kumulování úřadů .





    Kánonický text o základech Církve Boží
    Vydán v Římě během pontifikátu svatého otce Evžena V. prvního srpna roku milosti MCDLVII
    Schválen Svatým Kolegiem Kardinálů v sobotu, desátého ledna roku milosti MCDLVII.

    Původně vydáno Jeho Eminencí Jeandalfem prvního srpna roku MCDLV jako preambule ke knize sekulární církve; revidováno, opatřeno pečetí a znovu publikováno Jeho Eminencí Aaronem de Nagan, Kardinálem-Kamerlingem v neděli 11.ledna roku milosti MCDLVII.




překlad Puper
_________________

Mort des cardinaux von Frayner et d'Azayes
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com