L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[CZ] Kniha ctností - BOV 1.2

 
Poster un nouveau sujet   Ce sujet est verrouillé; vous ne pouvez pas éditer les messages ou faire de réponses.    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Dogme - The Dogma
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
countess.Kathleen



Inscrit le: 04 Mai 2015
Messages: 177
Localisation: Sacrum Romanorum Imperium Nationis Germanicć - Principality of Mayence - Buchen

MessagePosté le: Mar Oct 27, 2015 3:17 am    Sujet du message: [CZ] Kniha ctností - BOV 1.2 Répondre en citant



_________________

* Archbishop of Mayence * Prefect of the Villa San Loyats *
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Marco_Castello



Inscrit le: 21 Avr 2011
Messages: 1807

MessagePosté le: Mer Fév 24, 2016 4:56 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola I. - « Oanylone »



    1 Od té doby byli lidé zváni božími dětmi. Jedním z důsledků bylo, že byli obdařeni duší, která bude na konci časů souzena podle jejich skutků. Kromě toho bylo vyžadováno, aby svůj život zasvětili práci, aby bylo zajištěno jejich živobytí. Ostatní stvoření, kromě toho beze jména, jim byli podřízeni, a lidé je pěstovali, či chovali pro svou obživu.

    2 Od té doby Jáh již nezasahoval do světa a nechal své děti žít a prospívat, ale tvoru beze jména dal svobodu, aby je pokoušel. Lidé si proto museli volit mezi cestou ctností a hříchu. Protože Jáh je Vševědoucí, věděl tedy, jak bude vypadat jejich budoucnost, ale chtěl, aby sami prokázali svou spolehlivost a nechtěl je soudit předčasně.

    3 Oane, ten, který správně odpověděl na boží otázku, nyní přešel z jednoduchého poslání ducha společenství do role jejího vůdce. Nezalekl se svého úkolu a vedl je světem na místo, kde by mohli prospívat. Během těchto let přešli pouště, hory a pláně světa a Oane po cestě zeslábl, ale nikdy se nevzdal.

    4 Nakonec nadešel den, kdy našli údolí vhodné, aby se zde usídlili. Bylo tu jezero oplývající rybami, rozsáhlé planiny byly vhodné k pěstování obilí a chovu dobytka a okolní lesy byly plné zvěře a lesních plodů. Byl tu i sad, kde rostlo mnoho druhů ovoce. Údolí bylo u paty hor, ve kterých bylo možné získat nerosty jako zlato, železo nebo uhlí.

    5 Oane byl šťastný, že jeho hledání nakonec skončilo. Zrovna obdivoval údolí, když v tom náhle padl k zemi. Všichni se seběhli kolem něj, aby mu pomohli. Někteří se ho pokusili posadit, ale všem bylo jasné, že jeho život se blíží ke konci. Přes všechny těžkosti, které všechny vyděsily, se Oane rozzářil úsměvem, plným klidu a míru.

    6 Pak promluvil: "Nestrachujte se o mne, má smrt je jen posledním krokem na cestě k Jáhu. Dosáhl jsem místa, které mi Jáh vyhradil na tomto světě a splnil všechny úkoly, které mi připravil. Smrt pro mne není koncem života, ale jen průchodem do jiného, mnohem lepšího. To samé bude pro vás, budete-li žít ctnostný život. Vaše slzy by neměly být slzami smutku, ale radosti, neboť Nejvyšší mi dal ten největší ze všech darů. Milujte ho a bude vás také milovat. Uctívejte ho a on vám požehná. Žijte ctnostně a on vás pozdvihne k sobě."

    7 Potom naposledy vydechl. Ostatní se rozhlédli kolem sebe, jeden na druhého, nechápajíce zcela klid, který byl stále přítomný na tváři jejich vůdce. Pohřbili jeho tělo ve středu údolí, ve kterém se rozhodli zůstat žít. Přísahali, že se každý týden shromáždí kolem jeho hrobu, by je mohl vést a s nimi projevovat úctu Jáhu.

    8 Ale nikdo nepochopil lásku, kterou Oane cítil k Jáhu a která mu umožnila přijmout smrt s takovým klidem. Přesto nikdo nechtěl pomluvit toho, kdo pro ně tolik udělal. V poctě jeho životu ve službě lidem a Jáhu se rozhodli pojmenovat město, které začali budovat Oanylone, "město Oaneho".


    Spyosu


_________________
[/url]
Ex. Juge Royal|Arch. Em.de Malines |[url=http://abbaye-thomiste.forumactif.org/]Thomiste
| Comte de Corinthe et Baron de La Vostice (Achaďe), Vicomte de Bailleul (France)
- MORT DÉFINITIVEMENT CETTE FOIS
Récipiendaire du Grand Chrisme d'Or
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
hull
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 11 Mai 2009
Messages: 9180
Localisation: Dans les Cieux

MessagePosté le: Ven Mar 04, 2016 4:12 am    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola II. - « Práce »



    1 Časem mužů i žen přibylo, ale stále udržovali svou lásku k Jáhu a odolávali vábení temnot od tvora beze jména. Ten každý den o trochu přiživoval svou hořkost a hněv vůči těmto lidem, tak oblíbených Jáhem, kteří ho připravili o jeho místo vládce všeho tvorstva. Muži s ženami žili bezstarostně, zatímco v temnotě jejich nepřítel připravoval svou pomstu.

    2 Jáh nařídil lidem pracovat, aby si zajistili přežití. Tvrdá práce je chránila před apatií. A protože je Jáh takové stvořil, byli lidé velmi vynalézaví. Shromáždili všechno, co pro ně vložil do přírody a naučili se lépe pracovat s těmito zdroji, aby zajistili své přežití a lepší život.

    3 Vzali plané obilí a pěstovali ho na svých polích, mlynář ho semlel na mouku, kterou pekař ve své peci proměnil na chleba. Vzali planou zeleninu a pěstovali ji na svých zahrádkách. Získávali obživu z ovoce, které rostlo na různých stromech. Díky potěšení z chuti ovoce a zeleniny byli sami příjemnější vůči ostatním.

    4 V mořích, řekách a jezerech chytali ryby a jejich znalosti stále rostly. Vynalezli člun a jejich úlovky byly čím dál lepší. Jednou za čas se některý z nich probudil pod lodí, která tam večer nebyla. Potom děkovali Bohu za jeho dary. Na svých pastvinách chovali prasata, krávy a ovce, pečovali o tato zvířata, která jim byla Jáhem svěřena. Pečovali o ně a zvířata rostla.

    5 Řezník připravoval jejich maso k jídlu. Pro to vynalezli nůž, nástroj umožňující dělit maso na menší kusy. Získaným masem se nasytili a sílili po něm. Od krav získávali také mléko, jemný nápoj, kterému se žádný jiný nápoj nemohl rovnat.

    6 Stříhali ovce a brali si jejich vlnu. Syrové kůže zpracovávali a z nich a z vlny pak vyráběli oblečení, které je chránilo před větrem a zajišťovalo cudnost jejich vzhledu mnohem lépe než pouhé velké listy. Příroda jim dala všechno, po čem mohli zatoužit. Vynalezli také nádoby, do kterých si mohli uložit plody své práce.

    7 Aby se ochránili před nepřízní počasí, postavili si domy a žili uvnitř. V nich rozmístili postele, stoly, židle, svícny... a to všechno jim umožnilo žít životy ve větším blahobytu. Aby vše získali, horník kutal železo i kámen v dolech a drvoštěp těžil dřevo v lesích. Kovář pak suroviny měnil na nářadí jako sekery či nože, které práci ostatních řemeslníků zjednodušily.

    8 Jednou za čas Jáh přispěl k této době štěstí tím, že lidem spokojeným na světě dal nějaké jídlo, které sami nevypěstovali. Občas je povzbudil, když je učinil přesvědčivější, silnějšími či moudřejšími. A každou neděli, před dobou hlavního jídla, se lidé scházeli ve středu jejich města, okolo hrobu Oaneho, aby se společně pomodlili k tomu, kdo je tak miloval. Samozřejmě ještě neměli kněze, ale ani je nepotřebovali, neboť byli v přímém spojení se samotným Jáhem.


    Spyosu


_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
hull
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 11 Mai 2009
Messages: 9180
Localisation: Dans les Cieux

MessagePosté le: Ven Mar 04, 2016 4:12 am    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola III. - « Apatie »



    1 Společenství mužů a žen se stalo krásnějším a kultivovanějším.

    2 Po dlouhých letech zkoušení a vylepšování se naučili, jak získat z hroznů šťávu a z ní vyrobit víno. Zjistili také, jak uvařit pivo z ječmene a chmele, a aby tak mohli činit, museli postavit obrovité pece, aby v nich mohl být tento lahodný nápoj vařen. Museli se také naučit spolupracovat, aby bylo možné dosáhnout takových cílů, ale nebylo pochyb, že výsledky práce za to stály.

    3 Poté byly vynalezeny vědy a umění, které napomáhaly přiblížit se k Jáhu. Naučili se, jak skládat hudbu, písně se stávali stále krásnějšími a nástroje, které je doprovázely, byly dokonalejší než kdy dřív. Zjistili, že některé rostliny pomáhají při léčení zranění a nemocí, díky tomu jim jejich zdraví umožnilo sloužit Jáhu a oslavovat ho déle. Vynalezli písmo, které jim umožnilo uchovat jejich znalosti pro příští pokolení.

    4 Jáh byl spokojen. Jeho děti se rozvíjeli na místě, které jim dal. Přesto věděl, že v tomto nádherném prameni začínají květy ctností uvadat. Tvor beze jména stále přiživoval svou hořkost a vztek. V temnotě čekal na okamžik, kdy dokáže Nejvyššímu, že Oaneho odpověď nebyla ta nejlepší. Vytrvával ve svém omylu, odmítaje sílu lásky a uchovávaje přesvědčení, že důvodem života je nadvláda silných nad slabými.

    5 Bohužel všechny vynálezy, které lidé vytvořili, udělaly jejich práci méně náročnou. Měli stále méně a méně práce a stále více jejích plodů shromažďovali. Tam, kde dříve trvalo celý měsíc vypěstovat a sklidit obilí, nyní získali stejné množství za třetinu času. Kde dříve čekali na rybu dva dny, nyní ji chytili za jeden den a někdy i za den chytili ryby dvě. Kde bylo původně nezbytné pracovat tvrdě každý den, aby získali trochu zeleniny, nyní se nemuseli starat o nic dalšího než sklizeň.

    6 A ta nejdůležitější věda ze všech ještě neexistovala, teologie byl těmto lidem neznámá. Protože neměli kněze, nebyl mezi nimi nikdo, kdo by svůj život zasvětil pouze Jáhu. Protože neměli posvátné texty, neměli ani co studovat. Víra lidí byla dosud nevyspělá, protože dosud neměli žádné prostředníky mezi lidmi a Jáhem. Bohužel právě tato zdánlivá čistota jejich lásky k Jáhu byla tím, co je vedlo k jejich ztrátě.

    7 Lidé byli změkčilí ušlechtilostí a jemností svých životů, které se jim zdály tak snadné a příjemné, že již více nerozumněli touze zasvětit svůj život práci. Každé potěšení pro ně bylo příležitostí vyhnout se práci. Líbil se jim svět, ale měli ho rádi jen pro sebe, ne protože jim ho daroval Jáh ze své lásky k nim. Kousek po kousku se vzdalovali od své lásky k Jáhu.

    8 A tak, aniž by o tom věděli, začali lidé páchat první hřích. Později byl nazván apatie. Tento hřích se projevoval jako odklon od boží lásky, věnování se pouze hmotnému životu a zanedbávání toho duchovního, život pro přítomnost bez ohledu na to, k čemu byli lidé Jáhem stvořeni. Tento první hřích byl následován dalšími, a tak vedl lidi k jejich ztrátě. Svého vrcholu dosáhl, když byla neděle věnována ne modlitbám, ale naprostému nicnedělání.


    Spyosu


_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
hull
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 11 Mai 2009
Messages: 9180
Localisation: Dans les Cieux

MessagePosté le: Ven Mar 04, 2016 4:12 am    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola IV. - « Hříchy »



    1 Lidé poznali apatii a počali opovrhovat láskou k Jáhu. Namísto něj upřednostňovali věci, které pro ně Jáh stvořil, a užívali si s pouhou částí božského stvoření, ale zapomněli, že jej musí milovat celé. Oane, který jediný plně pochopil lásku Nejvyššího, již nebyl mezi živými, aby vedl svůj lid. Bez svého průvodce lidé již nedokázali rozlišovat mezi ctnostmi a hříchy.

    2 Někteří z nich začali jíst více než bylo potřeba k jejich nasycení, z čehož měli potěšení, které rostlo den ode dne. Sladkost ovoce, vůně masa i opojení alkoholem brzy nahradily prosté radosti života. V jejich smyslech již nezbylo místo pro nádhernou vůni květin nebo krásu krajiny. Dostali se do stavu, kdy dokonce ani všechno ovoce, které vypěstovali, nedokázalo nasytit jejich touhy.

    3 V tomto okamžiku se zlomila pouta, která pojila muže a ženy. Každý sám za sebe shromažďoval plody své práce a odmítal se o ně dělit s ostatními. Silní vyráběli více, více jedli a pili a stávali se ještě silnějšími. Slabí vyráběli méně, méně jedli a pili a dále slábli. Společenství mužů a žen se rozdělilo kvůli jejich nestřídmé touze po hmotných věcech, která vedla k chamtivosti.

    4 Poté v sobě lidé objevili pýchu. Silní začali pohrdat slabými, kteří nemohli jíst tolik, kolik by si přáli. Stejně jako tvor beze jména si nyní mysleli, že posláním silných je vládnout slabým. Tvor beze jména vycítil, že čas jeho pomsty nadešel. Vstoupil hlouběji do stínů a vydal se za těmi, kterými bylo opovrhováno. Zeptal se jich: "Když vás ostatní udělali tím, čím nyní jste, proč neudělat něco pro to, aby se role obrátili?"

    5 Slabí začali závidět silným. Silní, spokojení se svým postavením, neviděli, že slabí přemýšlí, proč byli obdarováni méně než silní. Tvor beze jména se nadýmal radostí, neboť cítil, že hodina jeho slávy přichází. Našeptával slabým a podněcoval jejich touhy. V srdcích slabých vytryskla zlost a vnitřně se vzbouřili proti svému bezpráví. Ptal se jich proč dusí svůj vztek v sobě a nenechají ho vytrysknout do světa.

    6 A tak lidé zaútočili na své bratry a sestry. S nožem či sekerou v ruce se každý vrhl na své druhy v bouři násilí a ničení. Právě vymysleli válku, aniž by si to uvědomili, v strašlivém hněvu začali plenit domy a pálit pole druhých. Tvor beze jména se znovu připlížil k těm, kteří mu naslouchali a našeptal jim, že by násilí a nenávist mohly dopomoci k nadvládě nad ostatními.

    7 Muži strhli ženy a ženy strhly muže, silný zneužil slabé a slabý trpěl pod silným. Všichni se spojili v obludné orgii krvavého násilí a znásilňování. Jejich propletená těla odrážela plameny hořících domů. Jídlo bylo zhltáno, nápoje byly prolity a každé slovo, již tak plno hněvu a nenávisti, bylo provázeno oplzlými gesty. Nastaly opravdové orgie neřestí. A ani jedna myšlenka nebyla věnována lásce boží.


    Spyosu


_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
hull
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 11 Mai 2009
Messages: 9180
Localisation: Dans les Cieux

MessagePosté le: Ven Mar 04, 2016 4:12 am    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola V. - « Král hříchů »



    1 Hříšní život lidí trval týdny, měsíce. Lidská neřest neznala žádné meze. Zároveň v té době nikdo ani nepomyslel na práci, protože násilí a nemravné jednání se stalo jejich denním chlebem. Sýpky byly zbořeny a lidé bojovali, aby z nich získali co nejvíce jídla. Nechtěli již nic jiného, než ukojit svou nezřízenou touhu po hmotných požitcích.

    2 Všichni se měli na pozoru před druhými lidmi a dokonce i ta nejdrobnější záminka byla dost velká, aby znovu zažehla bouři násilí. Když se někdo hnán nenasytností a závistí pokusil ukrást jídlo druhému, druhý mu naplňen lakomstvím odpověděl násilím. Nikdo již nepožil jiných slov, krom výhružek a urážek.

    3 Muži a ženy již nehleděli vstříc hvězdám, neboť hřích ovládl jejich životy. Zapomněli i na samotnou existenci Jáha a již necítili jeho lásku. Už nemilovali nic jiného než nezdravé potěšení z hříchu. Oane tu nebyl, aby jim je připomněl, a tak ctnosti upadly v zapomnění a neřest byla vysoce ceněna v jejich nízkém nenávistném myšlení.

    4 Jediným, s kým mluvili, byl tvor beze jména. Rostl štěstím, domnívaje se, že konečně dokázal Nejvyššímu, že jeho odpověď byla pravdivá a že Oane pravdu neměl. Jak řekl, silní vládli slabým a slabí se vždy podrobili. Nepřijal sílu lásky a nenáviděl Oaneho pro čistotu jeho víry.

    5 Tvor beze jména byl jediným, kdo si ještě pamatoval, že Oane byl pohřben v centru města. Pln vzdoru vlezl do jeho hrobu a odkryl náhrobní kámen. Odhalil mrtvolu Oaneho a tančil na ní celou noc, dupaje po jeho těle a zpívaje radostí nad jeho zničenou prací. Všude kolem hořelo město, lidé bojovali, plni šílenství páchali sebevraždy a mučili se navzájem. Vypadalo to, že hodina vítězství tvora beze jména nadešla.

    6 Odešel do dolů aby získal to, co je potřeba k výrobě koruny vládce všeho tvorstva. Koruna byla vyrobena ze zlata, stříbra, diamantů, rubínů, smaragdů a všeho, co cenného našel na tomto světě. Její hmotnost byla důkazem pýchy a nenávisti vůči mužům a ženám, které tvor zkazil. Byl jediný, kdo zvedl své oči k obloze, ale pouze proto, aby se vysmál ve svém vítězství Jáhu, od kterého očekával přijetí porážky.

    7 Tehdy se Jáh rozhodl udělit velké ponaučení lidem, kteří ho zradili. Obloha kolem města zčernala a vítr zesílil. Do hučení větru se ozval jeho hlas: "Přestože jsem vám dal svou lásku, opustili jste mne a raději jste naslouchali tvoru beze jména. Zvolili jste radši hmotné požitky než mou milost."

    8 "Vytvořil jsem pro vás místo nazvané peklo a umístil ho na Měsíc. Tam nejhorší z vás poznají věčné utrpení, trest za své hříchy. Za sedm dní bude vaše město zničeno plamenem. Ti z vás, kteří zde zůstanou, poznají věčnost v pekle. Jsem šlechetný, proto těm z vás, kteří dokáží odčinit své hříchy v pokání, bude umožněno přiblížit se navěky k Slunci, vejít do ráje.


    Spyosu


_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
juhana



Inscrit le: 21 Aoű 2010
Messages: 335
Localisation: Turku, Suomen herttuakunta

MessagePosté le: Ven Oct 06, 2017 5:21 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola VI. - « Trest »



    1 Lidé se oddali hříchu natolik, že se je Jáh rozhodl potrestat. Většina z nich si dosud ani jen neuvědomila, že i oni sami jsou vinni, natolik již propadli neřestem. Tolik si užívali života v hříchu, že se chvěli už při představě jakéhokoliv trestu čí ztráty. Velké množství z nich se rozhodlo utéci z prokletého města Oanylone. Nicméně tvor beze jména našel sedm lidí, jejichž hlad po hříchu byl takový, že mohli být přímým zosobněním hříchu.

    2 Asmodeus byl vzorem smyslnosti (chtíče), Azazel obžerství, Belial pýchy, Lucifer lhostejnosti (lenosti), Belzebub hamižnosti (chamtivosti), Leviathan zloby (hnevu) a Satan závisti. Podle vzoru tvora beze jména kázali vzpouru vůči Jáhu a tvrdili, že jen žárlivost Jáha vede k potrestání lidí. K tomu dokonce prohlašovali, že Jáh je příliš slabý a nikdy nemůže převést své výhružky v činy. Hřích se natolik ujal v srdcích obyvatel Oanylone, že mnoho lidí jim pozorně naslouchalo.

    3 Dalších sedm lidí si však své chyby velmi dobře uvědomovali. Jejich jména byla Gabriel, Jiří, Michal, Miguel, Galadriel, Sylfael a Rafael. Kázali pokoru a potvrdili, že je nutné přijmout trest, aby smyl hříchy. Řeč každého z nich svědčila o ctnosti, které počali zosobňovat. Gabriel se stával ztělesněním mírnosti (mírumilovnosti), Jiří přátelství (štědrosti), Michal spravedlnosti (laskavosti), Miguel sebedarování (pokory), Galadriel uchovávání (střídmosti), Sylfael potěšení (činorodosti) a Rafaela přesvědčení (cudnosti). Jen hrstka lidí jim naslouchala, ale čistota víry každého z nich měla větší cenu než neřesti sta hříšníků.

    4 Následujících šest dní bylo hrůzostrašných, blesky trhaly oblohu a hromy otřásaly vůlí slabých, tak že celé zástupy lidí uprchly z města. Zůstali pouze ti nejhříšnější, naslouchajíc sedmi ztělesněných hříchů a nejctnostnější, kteří se rozhodli přijmout trest od Jáha. I tvora beze jména dohnala jeho obezřetnost k útěku, a tak zanechal svých sedm zkažených samotné v jejich šílenství.

    5 Sedmý den přišel boží trest. V ohlušujícím třesu se země pod nohama těch několika zbylých ve městě otevřela a z ní vyšlehly vysoké plameny, které je pohltily. Budovy se zřítily, kamení padalo na obyvatele města a oheň zničil všechno, co zbylo. Brzy země pohltila celé město a nezanechala žádnou stopu po kdysi slavném městě Oanylone.

    6 Jáh potrestal sedm ztělesnění hříchů. Byli posláni na Měsíc, kde prožívají věčné utrpení a nesou tituly princů démonů. Ty, kteří jim naslouchali, stihl stejný příšerný osud, podobný sedmi démonům. Jejich láska k neřesti a nenávist k Jáhu se stále zvětšuje v průběhu staletí, a jsou nuceni přijímat stále více a více nezdravých rozkoší, by jen mohli zastávat své role. I jejich těla se uzpůsobují kousek po kousku černotě a krutosti jejich srdcí až do dnešních zrůdných vzezření.

    7 Jáh viděl, že sedm ctnostných a jejich následovníci dokázali, že lidé jsou schopní pokání a pokory. Vyzvedl je ke Slunci, kde byli požehnáni věčnou radostí v Ráji. Sedm ctnostných bylo nazváno archanděly a jejich následovníci anděly. Jejich úkolem je pomáhat Nejvyššímu tím, že pomáhají lidem pokaždé, když to bude nutné a bojovat proti pokušení tvora beze jména.


    Spyosu


_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
juhana



Inscrit le: 21 Aoű 2010
Messages: 335
Localisation: Turku, Suomen herttuakunta

MessagePosté le: Ven Oct 06, 2017 5:21 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola VII. - « Exodus »



    1 Město Oanylone bylo pohlceno plameny a zmizelo v nitru země. Jáh ve snaze očistil zemi, rozprášil sůl na místech, kde stálo to město hříchu, takže se zde už žádný život nemohl usadit a vzkvétat. Síla bouře, která smetla město, pokryla celou oblohu v okruhu mnoha mil prachem a popelem. Skupinky uprchlíků se znásobenou rychlostí prchala pryč ve snaze vyhnout se trestu a zbavit se všech připomínek na svůj dosavadní život. Většina z nich oplakávala zničení města, což se jim zdálo být obrovským bezprávím. Protože se odklonili od Jáha a jeho lásky, nechápali oprávněnost a správnost božského rozhodnutí.

    2 Někteří z nich dorazili ke břehům oceánu. Porazili stromy a postavili z nich lodě. Stavba lodí jim zabrala spoustu času, neboť již ztratili pracovní návyky a návrat k práci byl doprovázen velikou bolestí. Strávili více času nicneděláním na pláži než hledáním potravy a stavbou lodí. Až valící se mračna prachu je donutily opět dát se do práce. Kousek po kousku se jim navrátila radost z práce, a i když nežili své životy v ctnostech, nebyla už v jejich společenstvech přítomna taková rozkoš z hříchu tak, jak tomu bylo v Oanylone.

    3 Když byly lodě postaveny, lidé přepluli oceány světa a přistávali kdekoliv, kde se břehy zdály být příznivé životu. Jiné skupinky utečenců prchly před zkázou hlouběji do nitra světových souší. Přešli mnohé hluboké lesy a bažiny, překonali rozvodněné řeky, vysoké hory stejně jako hluboká údolí, mrzli na ledovcích a hynuli horkem na pouštích, a v každém místě, které se zdálo být obyvatelné, založili svá města.

    4 Postupně osídlili celý svět. Kamkoliv přišli, zakládali tam svá města a vesnice. Každé město si rozvinulo své vlastní uspořádání. Zvolili si vůdce, kteří se starali o společný majetek. Ti jmenovali stráže, aby dohlíželi na dodržování zákonů. Pracně vytěžili z hlubiny země zlato i stříbro, aby bylo možné vést obchody a najímat pracovníky na lopotivé práce. Díky tomu se začaly trhy rozvíjet a tržiště v srdci města se mohla naplnit lidmi.

    5 Zároveň peníze umožnily výměnu zboží mezi městy. Na obchodě pak někteří zbohatli, zatímco jiní bohužel chudli. Města mezi sebou stále více soupeřila o kontrolu nad přírodními zdroji, co nemohli zabezpečit obchodem, pokusili se získat silou. A tak každé město svolalo vlastní vojenské družiny a cvičilo vojáky, aby bojovali pro větší bohatství svého město a jeho vůdců.

    6 Aby se lidé přestali navzájem vraždit, rozhodl se Jáh, že jim dá poznat přátelství. Zároveň rozdělil do té doby jednotný jazyk na mnoho různých, takže lidé již nerozuměli slovům mluveným v jiných městech. Pak jim Nejvyšší dovolil získat schopnost učit se cizím jazykům. To vyžadovalo od každého, aby se otevřel ostatním, a tak místo aby bojovali, snažili se lidé pochopit kulturu ostatních, aby porozuměli i řeči těch, které chtěli původně napadnout.


    Spyosu


_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
juhana



Inscrit le: 21 Aoű 2010
Messages: 335
Localisation: Turku, Suomen herttuakunta

MessagePosté le: Ven Oct 06, 2017 5:22 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Kniha prehistorie
    Kapitola VIII. - « Pohanství »



    1 Po útěku z Oanylone se skupinky lidí rozprchly do všech stran a osídlily svět. Jejich potomci založili města, utvořili vlády a vynalezli peníze, které jim umožnily obchodovat. Ale vynalezli opět také války. Aby je Jáh trochu usměrnil a donutil je více se vzdělávat a méně válčit, rozdělil do té doby společný jazyk na mnoho různých.

    2 Mezi všemi lidmi se utvořila skupinka jedinců pátrajících po duchovní podstatě světa. Bohužel, stejně jako ostatní lidé, i tato skupinka zapomněla na Jáha, a kvůli tomuto odklonu lidí od pravého Boha, lidé již více necítili jeho lásku. Přestože měli odpověď nadosah, hledali vysvětlení pro existenci svého života, ale odpověď se jim nedostávalo, protože byli slepí k boží lásce.

    3 Lidé se usnesli, že v každé věci a v každé součásti, který muže i ženy obklopuje, sídlí duch, jehož síla přesahuje možnosti jejich porozumění, protože nemohli přijít na jiné vysvětlení. Tito mocní duchové byli obdařeni nadlidskými schopnostmi a měli různé charaktery a nikdy neudělali tu chybu, že by soupeřili jeden s druhým, aby zjistili, kdo je silnější.

    4 A tak si vymysleli celý panteon falešných bůžků, protože v jejich srdcích už nebyl Jáh. Stejně jako nebesa obklopují zemi a jsou zdrojem světla, udělali boha nebes králem svého božstva a jeho bleskové kopí se brzy stalo známým po celém světě a lidé se ho rychle počali obávat. Vzhledem k tomu, že lidé již neznali ctnosti, byli i jejich bohové stejně zkažení jako oni. Kupříkladu král jejich panteonu se uměl proměnit v zlatý mrak a v této podobě obcoval s lidskými princeznami.

    5 Na počest svých mnoha bohů lidé začali stavět budovy, které jim zasvětili a nazvali je chrámy. Ti z lidí, kteří šířili a kázali pohanství, se pak nazvali kněžími, a prosili o pomoc své bůžky a na oplátku jim obětovali zvířata. Přestože Jáh skrze Oaneho učil respektu k tvorům podřízeným člověku, byla to právě krev obětí, co posilovalo víru pohanů.

    6 Ke svým novým bohům však lidé necítili lásku, bohové byli chápáni pouze jako zdroj služeb, za které platili obětmi. Je pravda, že pohané respektovali svá božstva, ale bylo to více ze strachu, než z lásky. Města se spojovala a vytvářela království, v jejichž čele stáli králové. Ti prostřednictvím svých pohanských kněží vzývali bohy ku pomoci a kněží věštili budoucnost měst a království ze zvířecích vnitřností.

    7 V srdcích mužů a žen však zůstávalo prázdno, protože cítili, že se míjejí se záměrem, pro který byli stvoření. Nepoznali lásku, kterou jim Jáh chtěl věnovat a kterou na oplátku od nich očekával. Tehdy se Jáh rozhodl, že přišel čas svým stvořením připomenout účel jejich životů. Ve městě zvaném Stagirus Jáh nalezl dítě a učil jej jeho slovům a jeho moudrosti, aby až vyroste, mohlo najít pravou cestu cností. Jméno toho dítěte znělo Aristoteles.


    Spyosu


_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Ce sujet est verrouillé; vous ne pouvez pas éditer les messages ou faire de réponses.    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Dogme - The Dogma Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com