L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

5.1. A Szent Hivatal Kongregációja

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Policarpo



Inscrit le: 16 Avr 2013
Messages: 1340

MessagePosté le: Dim Déc 09, 2018 1:02 am    Sujet du message: 5.1. A Szent Hivatal Kongregációja Répondre en citant

Citation:
5.1. A Szent Hivatal Kongregációja

A Szent Hivatal őrzi mindazt a mérhetetlen bölcsességet, mely az írásokban lakozik, valamint a Szent Egyetemes Egyház céljait támogatja. A Dogmák tanulmányozásával, kommentárjával és publikációjával foglalkozik. Garantálja azok integritását, és biztosítja, hogy az örök időkig fennmaradjanak.

A Szent Hivatalt a Kongregáció Kancellárja vezeti, akit a Kúria Bíborosai választanak maguk közül.

A Teológus státusz

A Szent Hivatalban létre kell hozni egy Konklávét, melynek tagjai a Szent Hivatal kongregációjának teológusai. A Konklávé megbeszélései nem nyilvánosak.

Anyagi ok- azon hívők vagy egyházi személyek lehetnek a Szent Hivatal teológusai, akik elvégezték a Róma által szervezett speciális teológusi szemináriumot és akik intellektuális kiválósága vagy az Egyetemes és Római Arisztotelészi Egyház Legszentebb és Igaz Dogmájának kimagasló ismerete köztudott.

Ható ok- A teológusokat a Szent Hivatal Konklávéja választja egyszerű többséggel a Kancellár vagy a kongregáció egy teológusa által ajánlott személyek közül.

Alaki ok- A teológus kinevezése formálisan a Szent Hivatal Konklávéja által történik, akik az Arisztotelész téren közzéteszik azt.

Cél ok - A teológusok megújítják fogadalmuk, vagy amennyiben nem egyházi személyek esküt tesznek, hogy életük árán megőrzik a szövegek épségét, és megfogadják, hogy a Szent Hivatal nem nyilvános megbeszélésein elhangzottakat titokban tartják.

Tanácsadói vélemények

Bármely hívő vagy egyházi személy kikérheti a teológusok véleményét a Dogmák egészéről vagy bármely szakaszáról. A teológus írásbeli véleménye hivatalosnak számít és vélelmezni kell, hogy az az Egyház arisztotelészi álláspontja a tárgyát képező kérdés tekintetében.

A teológusi vélemény megfellebbezhető a kérelmező által a Szent Hivatal Kancellárja előtt. Ha a Kancellár helyénvalónak tartja a a döntés felülvizsgálatát, a Szent Hivatal belső köre összeül, hogy megvitassa az ügyet.

Az Index

Bármely teológus javaslatot tehet a társainak és a belső körnek, hogy egy szöveg feketelistára kerüljön eretnek mivolta miatt, vagy mert egyértelműen veszélyezteti az Egyetemes Egyház integritását. A szöveg feketelistára kerüléséről a Szent Hivatal teológusai egyszerű többséggel döntenek.

A feketelistára került szövegek ügyében fellebbezésnek nincs helye, azok a kör által el nem ismerhetőek a következetesség jegyében.

Az szövegek hitelessége

Megkülönböztetünk kis és nagy jelentőségű szövegeket.

A kis jelentőségű szövegek dogmatikus és liturgikus kommentárok, melyeknek integrálása az Arisztotelészi Dogmába nem szükségszerű.

A nagy jelentőségű szövegek ősi tekercsek fordításai, olyan tekercseké, melyeket a hit megújulásának római kora óta fedeztek fel, ideértve az Ősi Szentek legendáit.

Bármely hívő vagy egyházi személy benyújthat a Szent Hivatal Kongregációjának szöveget hitelesítésre. Ezeket mind formailag mind tartalmilag gondosan megvizsgálja a Szent Hivatal teológusainak egy csoportja. Munkájukat egy teológus-előadó irányítja, akit maguk közül választanak erre a feladatra.

Amikor a csoport úgy dönt, a benyújtott szöveg hitelesíthető, a Szent Hivatal Kancellárja
- nagy jelentőségű esetén továbbítja azt a konklávénak végső hitelesítésre, vagy
- kis jelentőségű szöveg esetén kinyilvánítja annak hitelességét.

A szentté avatás

Bármely hívő vagy egyházi személy javasolhat egy személyt, amennyiben legalább három hívő arisztotelészi tanúsítja halálát és amennyiben a Szent Hivatal Kongregációja nem tekinti az illetőt Ősi Szentnek.

Anyagi ok - A következő személyek lehetnek a Szent Egyetemes egyház szentjei: egyházi doktorok, mártírok, prédikátorok és alapítók.

Alaki ok - A szentté avatási kérelemnek szigorú formai követelményei vannak, amelyeknek meg kell felelni, különben a kérelmet elutasítják. A kérelmeket a Szent Hivatal Kongregációjának kell eljuttatni. Szükséges mellékelni a legendairodalmat, valamint a szentté avatást alátámasztó részleteket.

A legendairodalom az alábbiakból áll:
- a szentté avatásra jelölt vallásos életének leírása, és a bizonyíték amely alátámasztja a személy Szent létét az Egyetemes Egyházon belül
- összefoglaló a szentté avatás kérelmezésének okáról, idézetekkel alátámasztva
- a hívő vagy az egyházi személyek kommentárjai, amelyek a jelölt kivételes személyiségét támasztják alá
- a jelölt inspiráló mondásai, melyeket életében mondott
- azon relikviák listája, melyek a jelölthöz köthetőek (legfőképp a földi maradványainak helye);
- bannerek, emblémák és avatarok képtára

Ható ok - a legendairodalmat mind alakilag mind formailag vizsgálja a Szent Hivatal teológusainak konklávéja.

Ha a teológusok áttekintették a legendairodalmat, a Kongregáció Kancellárjának küldik hitelesítésre, aki továbbítja azt a Kúria számára. Ha támogatják, a Szent Hivatal Kancellárja megnyitja az eljárást a szentté avatásról.

Cél ok - A szentté avatási eljárás az Arisztotelész téren zajlik, nyilvánosan. A legendairodalmat bemutatják a hívőknek és az egyházi személyeknek, akik szabadon véleményezhetik. Hét nap elteltével a Szent Hivatal Kancellárja szavazásra bocsátja a legendairodalmat, mely szavazáson minden hívő és egyházi személy részt vehet. A szavazás hét napig tart, ha ez idő alatt a legendairodalmat támogatók aránya eléri a 70%-ot a szavazatok alapján, a jelöltet az Egyetemes Egyház szentjévé nyilvánítják.

Boldogok

Anyagi ok = hívő volt és a hit tanításai szerint élte életét
Ható ok = bármely igaz hívő jelölte őt és legendairodalmat nyújtott be róla
Alaki ok = a Szent Hivatal Konklávéja hitelesítette a legendairodalmat
Cél ok = a boldoggá avatott mintaként szolgálhat minden arisztotelészi hívőnek

Ezt a státuszt azok az áldott emberek kaphatják meg, akik példamutató életet éltek és a hit tanításai szerint cselekedtek.

A státuszt a Szent Hivatal teológusai állapítják meg. Ellenőrzik a legendairodalmat, hogy összhangban áll-e a dogmákkal és a kánonjoggal és hogy a jelölt tényleg példamutató életet élt-e arisztotelészi hívőként.

A státusz a boldoggá avatás eljárásával nyerhető el, a Szent Hivatal előírásai által és a Szent Hivatal szervezésében.

A boldoggá avatott legendairodalma a Dogma részévé válik. Alapot adhat a szentté avatási eljárásnak. A boldoggá avatottat helyenként szentként tisztelhetik és kultusz épülhet a személye köré.

Szentek

Anyagi ok = olyan áldott személy, aki jelentős hatással volt az Egyház és a Hit elterjedésére
Ható ok = egy egyházi személy jelölte már hitelesített legendairodalom alapján
Alaki ok = a Kúria hitelesítette a legendairodalmat (egy esetleges nyilvános vita után)
Cél ok= a szent utat mutat az erény ösvényén

A szent egy olyan áldott személy, akinek jelentős hatása volt a Hit fejlődésére, akár életében akár halála után.

Ezt a státuszt a bíborosok állapítják meg, akik igazolják hogy a jelölt hatása az Egyházra nagyon fontos volt és pozitív jellegű. Ha ez egy új szent, az Arisztotelész téren értesítik a hívőket.

Ez a státusz a szentté avatási eljárással érhető el, amely attól függően zajlik, hogy új vagy ősi szentről van szó.

    Ha új szentről, akkor kikérik a hívők véleményét az Arisztotelész téren. Ezt a szentté avatás eljárása követi a Kúria szabályai szerint és az ő szervezésükben.
    Ha ősi szentről van szó, az eljárás teljes egészében a Kúria szabályai szerint és az ő szervezésükben zajlik.

A szent példaként áll a világ minden hívő embere és egyházi személye előtt. Gondolatait és cselekedeteit mindenki elismeri. Templomokat, kápolnákat nevezhetnek el róla és zarándoklatokat szervezhetnek neki, valamint szertartást lehet a személyének szentelni.

_________________
His Excellency the Most Reverend Monsignor Prof. Dr. theol. Policarpo von Wittelsbach
Bishop Emeritus of Regensburg
Archabbot Emeritus of the Abbey of Heiligenbronn
German archivist for the Roman registers of Sacraments
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com