L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[NL-CL]Book2.2

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Office des bibliothécaires - Office of the Librarian
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Jolieen



Inscrit le: 28 Mai 2018
Messages: 3052

MessagePosté le: Ven Sep 27, 2019 10:19 am    Sujet du message: [NL-CL]Book2.2 Répondre en citant

Citation:


    ........
    Regimini secularis ecclesiae
    Pauselijke Bul « Betreffende de autoriteiten van de Seculiere Kerk ».







    Boek 2 : Het Episcopaat, het Priesterschap en de religieuze achterban


    2.2 : De Geestelijken van de Parochie


    De Parochie is in de eerste plaats een geografische onderverdeling in een bisdom.
    In de Aristotelische kerk verwijst de parochiekerk zowel naar een specifiek geografisch gebied, het "parochiegebied", als naar een groep mensen die op dit gebied wonen en de parochiegemeenschap vormen.

    Het woord komt van de Latijnse "paroikía" die door de eerste Aristotelische gemeenschappen werd gebruikt om het grondgebied van een bisschoppelijke stad aan te duiden. In de 5e eeuw ligt het al heel dicht bij zijn huidige betekenis, aangezien het van toepassing is op gebieden en gemeenschappen die buiten het bisschoppelijk hoofdkwartier bestaan.

    Het is dus mogelijk om deel uit te maken van meerdere parochies, maar op administratief vlak bent u rechtstreeks afhankelijk van de gemeenteparochie van uw hoofdverblijf. (IRL: de stad die zichtbaar is op het profiel)

    Er zijn 3 soorten parochies, die allemaal afhankelijk zijn van een bisschop die dus de directe religieuze overste is van de parochieleider.

    Een geestelijke mag dan wel voor meerdere parochies zorgen, maar hij moet door dezelfde bisschop worden ingewijd, een geestelijke die verantwoordelijk is voor een parochie kan inderdaad niet afhankelijk zijn van meerdere bisschoppen. Dit geldt niet alleen voor diakens en predikanten die verantwoordelijk zijn voor parochies, maar ook voor de assistenten, aangezien zij indirect onder het gezag staan van dezelfde bisschop als hun directe meerdere.

    Een priester, diaken, vicaris, kapelaan, predikant, aalmoezenier mag geen sacramenten opdragen buiten een parochie waar hij zonder toestemming van zijn bisschop en de verantwoordelijke van de parochie in kwestie.


    1) De gemeentelijke of stadsparochie.

    De gemeentelijke- of stadsparochie is een parochie in, uiteraard, een stad of een dorp. Een stad of dorp wordt aangeduid met een kerk, een stadhuis, huizen en een markt.

    Deze zogenaamde parochiekerk is de verzamelplaats van de gemeenschap waar de priester en zijn assistenten verschillende ceremonies vieren, zoals de twee wekelijkse missen.
    De gemeentelijke parochie kan maximaal 3 leiders als zodanig erkennen.
    De gemeentelijke parochie kan een Pastoor, een Vicaris of een Diaken hebben.
    De parochieleider kan 2 helpers hebben, Diaken of Vicaris.
    Aanvullende assistenten zoals Acolyte, Pedel, of Koster worden niet als geestelijken beschouwd en ook al is de instemming van de bisschop vereist is om ze te benoemen, vallen ze onder de directe verantwoordelijkheid van de parochieleider die ze heeft benoemd.
    De Theoloog, en alleen hij, kan in de parochiekerk biechten (In-Game vereiste).
    Hij mag twee biechtvaders (In-Game) aanwijzen die de belijdenis van de gelovigen mogen horen, maar alleen absolutie mogen geven in overeenstemming met de Canonieke Wet.

    Pastoor/Priester

    De materiële oorzaak = hij moet priester en theoloog zijn van de Aristotelische Kerk (N3VE).
    De efficiënte oorzaak = hij wordt benoemd door de aartsbisschop of bisschop van wie de gemeentelijke of stedelijke parochie waar hij wordt benoemd afhangt.
    De formele oorzaak = hij wordt getroond door de aartsbisschop of bisschop van wie de parochie waar hij wordt benoemd afhangt.

    De laatste oorzaak =

    De parochiepriester kan alle Aristotelische sacramenten vieren, behalve de inwijding.
    Hij is verantwoordelijk voor het religieuze, economische en administratieve beheer van zijn parochie (In-Game).
    Hij kan twee geestelijken aanwijzen om hem te helpen als Vicaris of Diaken, en zoveel acolieten als hij wil, zolang hij de toestemming van zijn bisschop heeft.
    Hij zal twee biechtvaders, naast zichzelf, aanstellen binnen zijn parochie.

    Cumulatief: De Pastoor is een belangrijke positie, dus hij kan niet cumuleren met een andere belangrijke posities.


    Diaken en Vicaris

    De materiële oorzaak = hij moet trouw zijn aan de Kerk, als hij ingewijd is krijgt de diaken de titel van Vicaris.
    De efficiënte zaak = hij wordt benoemd door de parochiepriester met instemming van zijn bisschop (of aartsbisschop).
    De formele oorzaak = hij wordt door de parochiepriester of door zijn bisschop (of aartsbisschop) aangesteld.
    De laatste oorzaak = Hij is verantwoordelijk voor de religieuze leiding van de parochie waar hij is aangesteld.

    Diakenen en vicarissen kunnen alle Aristotelische sacramenten vieren, behalve de inwijding.
    Zij mogen geen biechtvaders of leden van de parochieclerus benoemen, zij zijn rechtstreeks afhankelijk van de parochiepriester of bij afwezigheid van de bisschop.

    Cumulatie: Diaken of vicaris zijn secundaire verantwoordelijkheden in verband met de cumulatieregels.
    Zij kunnen cumuleren met een van de andere secundaire of primaire kantoren van de wereldlijke geestelijkheid, maar alleen als dit kantoor afhankelijk is van dezelfde bisschop.
    Een Kardinaal of een Bisschop In Partibus kan echter wel Vicaris zijn.

    Parochiebeheerder – het causaal vierluik:

    Materiële oorzaak = Hij moet trouw zijn aan de kerk.
    De efficiënte oorzaak = Het wordt voorgesteld tijdens het gemeenschapsgebed door lokale parochianen aan de kerkelijke hiërarchie.
    De formele oorzaak = Hij is bevoegd om de parochiekantoren over te nemen en zijn benoeming wordt gesanctioneerd door de bisschop van wie de parochie afhankelijk is of door zijn afgevaardigde.
    De laatste oorzaak = Het heeft als voornaamste missie het beheer van de parochie In Gratebus en het fungeren als een zichtbare schakel tussen de gelovigen en de Kerk.

    - Parochiebeheerder sede plena, d.w.z. in aanwezigheid van een priester die de leiding van de parochie niet kan verzekeren, onder het gezag van de priester Res Parendo, belast met de parochie.

    - Parochiebeheerder sede vacante, d.w.z. bij afwezigheid van een aangewezen priester, onder het gezag wordt geplaatst van de bisschop van wie de parochie afhankelijk is.

    - De parochiebeheerder wordt niet beschouwd als een geestelijke en heeft geen geestelijken te ondersteunen. Er is dus geen enkele religieuze of spirituele autoriteit aan verbonden.

    n.b. : De parochiebeheerder mag de sacramenten alleen beheren als hij een ander ambt bekleedt dat hem toestaat.

    - De parochiebeheerder kan zijn kantoor combineren met andere administratieve functies.

    - De parochiebeheerder moet zorgen voor de uitvoering van In Gratebus Missen en In Gratebus Biechten en/of de benodigde biechtvaders benoemen.

    De acolieten (misdienaar)

    De materiële oorzaak = hij moet trouw zijn aan de kerk.
    De efficiënte oorzaak = hij wordt benoemd door de parochiepriester met instemming van zijn bisschop (of aartsbisschop).
    De formele oorzaak = hij is aangesteld door de parochiepriester of zijn bisschop (of aartsbisschop).
    De uiteindelijke oorzaak =

    Hij krijgt een specifieke zendingsopdracht van zijn overste, hij is meestal een trouw persoon die religieus wil leren om later diaken of pastoor te worden.
    Volgens zijn zendingsopdracht heeft hij een andere naam zoals Koster, Pedel, bode, steward etc......
    Zij worden niet als geestelijken beschouwd en vallen onder de directe verantwoordelijkheid van de persoon die hen benoemt.

    Cumulatie: omdat ze geen geestelijken zijn door hun functie als acoliet, zijn ze niet gekoppeld aan een verbod op cumulatie.

    Parochiebiechtvader voor God

    De materiële oorzaak = hij moet een theoloog van de kerk zijn.
    De efficiënte oorzaak = hij wordt benoemd door de priester van zijn parochie.
    De formele oorzaak = hij wordt aangesteld door de priester van zijn parochie.
    De laatste oorzaak = Hij is verantwoordelijk voor de belijdenis in God van de parochie waar hij is aangesteld. Hij kan alleen een representatieve absolutie geven als hij priester is.

    Cumulatie: niet als geestelijken door hun functie als biechtvaders in God (IG), zijn zij niet gebonden aan een verbod op cumulatie.


    2) Adellijke parochie (leengoed)

    De adellijke parochie is noodzakelijkerwijs een domein, dat als leengoed wordt aangeduid en bestaat uit een kapel en minstens één residentie.
    De adellijke parochie moet verbonden zijn aan een bisdom, bij voorkeur geografisch dichtbij, maar de adellijke eigenaar van de adellijke parochie kan in overleg met hem zijn bisschop kiezen uit de nationale bisschoppen, inclusief Kardinalen. Dezelfde prelaat zou echter niet meer leengoed moeten hebben dan hij eerlijk kan beheren.

    De kapel is de ontmoetingsplaats voor de eigenaren en hun gasten, waarvoor de Kapelaan en zijn assistenten verschillende ceremonies uitvoeren.
    De adellijke parochie kan slechts één persoon als zodanig laten erkennen.
    De adellijke parochie kan al dan niet een gewijde aalmoezenier aan het hoofd hebben.
    Aanvullende hulpmiddelen zoals Acolyte, Pedel, Koster worden niet als geestelijken beschouwd. Zij staan onder de directe verantwoordelijkheid van de aalmoezenier en kunnen alleen werken op het grondgebied van de adellijke parochie.

    Kapelaan / Aalmoezenier

    De materiële oorzaak = hij moet trouw zijn aan de Kerk en wordt door de congregatie geaccrediteerd voor de verspreiding van het geloof.
    De efficiënte oorzaak = het wordt begaan door een gelovige van de adel.
    De formele oorzaak = het is aangesteld en onder het gezag van de bisschop van het bisdom waarvan het leengoed afhankelijk is.
    Afhankelijk van het geslacht of hij een leek is, zeggen we Kapelaan Broeder of Zuster, als hij priester is; Kapelaan Vader of Moeder.

    De laatste oorzaak =

    Hij heeft de representatieve verantwoordelijkheid voor het religieuze beheer van de heerlijkheden waar hij is aangesteld. (de heerlijkheden moeten van dezelfde bisschop afhangen).
    Hij kan alle Aristotelische sacramenten vieren, behalve de inwijding.
    Hij kan geen biechtvaders of leden van de parochieclerus benoemen, hij is rechtstreeks afhankelijk van de bisschop die hem heeft benoemd.

    Cumulatie: Kapelaan is een secundaire last in verband met de cumulatieregels.
    Hij kan cumuleren met een van de andere secundaire of primaire kantoren van de wereldlijke geestelijkheid, maar alleen als dit kantoor afhankelijk is van dezelfde bisschop.
    Een Kardinaal of een Bisschop In Partibus kan echter wel Kapelaan zijn.


    3) Gemeenschapsparochie.

    In sommige gevallen kunnen gemeenschappen, organisaties, verenigingen, broederschappen of gilden of militaire groepen een religieuze leider in hun rangen nodig hebben.
    Deze 'organisaties' moeten zich presenteren aan de bisschop van hun regio, die hen een religieuze leider kan aanwijzen die dan de titel van aalmoezenier heeft.

    Kapelaan (zonder OMR )

    De materiële oorzaak = hij moet trouw zijn aan de Kerk en is door de congregatie voor de verspreiding van het geloof geaccrediteerd.
    De efficiënte oorzaak = het wordt begaan door een seculiere, militaire of civiele groepering.
    De formele oorzaak = het hangt af van de groep waar de aalmoezenier wordt aangesteld en wordt bepaald door de congregatie voor de verspreiding van het geloof.
    Afhankelijk van het geslacht of hij een leek is, zeggen we Kapelaan Broeder of Zuster, als hij priester is; Kapelaan Vader of Moeder.

    De laatste oorzaak =

    Hij heeft de representatieve verantwoordelijkheid voor de religieuze leiding van de groep waartoe hij is benoemd.
    Hij kan alle Aristotelische sacramenten vieren, behalve de inwijding.
    Hij kan geen biechtvaders of een lid van de parochieclerus benoemen, hij is administratief afhankelijk van de geloofsgemeente.

    Cumulatie: kapelaan is een secundaire last in verband met de cumulatieregels.
    Hij kan cumuleren met een van de andere secundaire of primaire kantoren van de wereldlijke geestelijkheid, maar alleen als dit kantoor afhankelijk is van dezelfde bisschop.
    Een Kardinaal of een Bisschop In Partibus kan echter wel Kapelaan zijn.

    Gemeenschapsparochie met een nationale roeping.

    Als de gemeenschap een nationale gemeenschap moet zijn, hangt zij rechtstreeks af van de primaat of als er een van de geestelijke verantwoordelijk is voor de aalmoezeniers.


    Gewijzigd, herzien, gecorrigeerd, gepubliceerd en verzegeld door Zijne Eminentie Alfonso Augusto di Foscari Widmann van Ibelin, kardinaal-Aartsdiaken van Rome, op de achtentwintigste mei, maandag, in het jaar van genade MCDLXVI van Onze Lieve Heer.
    Vertaald door Alexei Kosygin - San Loyat - 10 september 1467 te Rome.




_________________

Cardinal-Deacon of the British Isles -Bishop In Partibus of Lamia - Prefect to the Villa of St.Loyat - Expert to the pontificial collages of Heraldry - Assessor to the Developing Churches
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Office des bibliothécaires - Office of the Librarian Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com