L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[HR-CL]Book 3

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Office des bibliothécaires - Office of the Librarian
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Jolieen



Inscrit le: 28 Mai 2018
Messages: 3052

MessagePosté le: Mar Oct 01, 2019 10:12 pm    Sujet du message: [HR-CL]Book 3 Répondre en citant

Citation:
Regimini regularis ecclesiae
Bulle pontificale « Pour le gouvernement de l'Eglise régulière ».





Knjiga 3: Redovito svećenstvo i Rimski redovi


Dio 3.1 : Preambula

Kako što je Aristotelijanska poruka u isto vrijeme, objavljena od Boga, i prenesena po Aristotelu i Kristu, ali ipak jedinstvena, tako i Crkva na isti način predstavlja jedan aspekt, kao nositelj Istinske vjere, a istodobno dvostruka jer je čine redoviti i svjetovni svećenici. Te dvije komponente su dva aspekta iste stvarnosti: Crkva.

Reguralni kler, po Svetom Benoitu od Pisa Yaola, duhovni Zažtitnik Monaha i Zaštitnik ploča Oane, sastavljen je od vjernika koji su voljni živjeti u zajednici kako bi mogli razvijati poruku proroka i na drugi način raditi na njegonom očuvanju / širenju, i općem blagostanju.

Ustroj redovne crkve uključuje dvije vrste rimskih redova (OR) :
    o Rimski Vjerski Redovi (ORR), ne okupljaju vojne organizacije Crkve. Njihov odnos sa Rimom, Njihov odnos s Rimom, a posebno potvrđivanje njihovog postojanja i njihove vladavine, pripada Kongregaciji za širenje vjere.
    o Vjerski Vojni Redovi (OMR), namijenjeni su za smještaj vojnika Crkve, često imaju različita vjerska krilo unutar njih. Njihov odnos s Rimom, a posebno potvrđivanje njihovog postojanja i njihove vladavine, pripada Kongregaciji svetih armija.



Upotreba omogućuje redovnom članu jedne kategorije naloga da također pripada narudžbi druge vrste.

Dio 3.2 Samostani, opatije i manastiri*

U ovom ćemo tekstu izraziti opatiju za sve građevine posvećene redovnoj samostanskoj uporabi (samostani, priori i manastiri, ...).*

Zajednice su grupirane u redove. Svaki red karakterizira pravilo kojemu su se njegovi članovi zavjetovali za poslušnost, često nadahnute pravilom svetog Benedikta. To pravilo je “otac” svih ostalih aristotelovskih internih povelja, te naglašava važnost zavjeta poslušnosti, ljubavi, poniznosti i čistoće.

Opatije, samostani, priori i manastiri su mjesta rada, duhovnosti, meditacije, teoloških studija i molitve gdje redovni kleri žive u zajednici i dočekuju umirovljene vjernike. Postoji hijerarhija opatija, samostana i manastira. Neki će smjestiti cijeli svoj red ili ogranak (recimo u ovom slučaju "majka"). Ta se mjesta vjere neće ni na koji način razlikovati od ostalih opatija, samostana i manastira (u ovom slučaju zvanih "djevojka"), osim po prisutnosti autoriteta kojeg ima nad ostalim opatijama, samostanima ili manastirima reda ili grana. Za izgradnju takvih mjesta uvijek je potrebno odobrenje metropolitanskog nadbiskupa dotične nadbiskupije.


Dio 3.3 Organizacija redovitog svećenstva

Rektor (ORR)

Materijalni učinak: mora biti svećenik u trenutku imenovanja. Ova klauzula se ne odnosi naone redove koji je još nisu prihvatili; no, odnosi se na sljedeću nominaciju za rektora.
Učinkoviti uzrok: nominirani su po pravilima Reda.
Formalni uzrok : Imenovani su po pravilima reda, nakon potvrde od Kongregacije za širenje vjere.
Konačni uzrok : Rektor je najviši crkveni autoritet u vjerskom redu. Članovi svoga Reda, koji čine izmišljenu biskupiju, kanonski ga smatraju jednakim biskupu, što se tiče svih sakramentalnih praksi. S pravom sudjeluje u biskupskom saboru svog prebivališta. On može nastaviti svoje dodatne muros aktivnosti sve dok održava čvrstu povezanost sa svojim intra muros životom.

Veliki Prior

Materijalni učinak: moraju biti svećenici u trenutku imenovanja.
Učinkoviti uzrok: nominirani su po pravilima Reda.
Formalni uzrok: Imenovani su po pravilima reda, nakon potvrde od Kongregacije za širenje vjere. (nakon formalnog odobrenja zajednici širenju vjere OMR)
Konačni uzrok: desna ruka rektora u ORR-u u svim pitanjima i to je osoba zadužena za sva vjerska, ritualna i sakramentalna pitanja u OMR-u. Kanonskim delegiranjem vlasti dijeli ovlasti i kapaciteti koji proizlaze iz biskupske fikcije rektora u odnosu na članove njegova reda. Može nastaviti s extra muros aktivnošću ako se održi snažna veza s intramuralnim životom.

Velikodostojnik reda

Materijalni uzrok: Mora biti vjernik, naučitelj vjere ili svećenik u vrijeme nominacije ovisno o potrebama svakog Reda.
Učinkoviti uzrok: nominirani su po pravilima Reda.
Formalni uzrok: Imenovani su po pravilima Reda.
Konačni uzrok: njegovo područje djelovanja i ovlaštenja ovisi o pravilima svakog Reda, ali “leži” u općem poglavlju naredbe, vladajućem tijelu pod nadležnošću i u koordinaciji s rektorom ili velikim priorom. Može nastaviti s extra muros aktivnošću ako se održi snažna veza s intramuralnim životom.

Otac Superior (opatija Res Parendo)

Materijalni uzrok: mora biti svećenik u trenutku imenovanja.
Učinkoviti uzrok: nominira se prema pravilima ORR-a koje se odnosi na opatiju Res Parendo
Formlani uzrok: ustoličen je u skladu s pravilima reda
Konačni uzrok: on je nadređeni autoritet opatije Res Parendo.

Otac Prior

Materijalni uzrok: mora biti svećenik u trenutku imenovanja.
Učinkoviti uzrok: nominira se po pravilima reda kako bi pomogao Ocu Superioru ili Velikom Prioru
Formlani uzrok: ustoličen je u skladu s pravilima reda
Konačni uzrok: zadužen je za vjersku, ritualnu i sakramentalnu animaciju u koordinaciji sa svojim nadređenim Ocem Superiorom ili Velikim Priorom od čijih je on drugi dužnosnik. Može nastaviti s extra muros aktivnošću ako se održi snažna veza s intramuralnim životom.

Otac

Material cause: zaređeni konventualac.
Zahtjeva: prelat koji je zaredio konventualca.
Formalni uzrok: uzdignut od strane ovlaštenog prelata.
Konačni uzrok: Izvanredno muralno provođenje sekularnog vjerskog naboja koje zahtijeva ređenje, moguće je, dok se u najvećoj mjeri dijeli život i obveze života intramuralne zajednice kao redoviti redovnici.

Konventualac

Materijalni uzrok: Svi vjernici koji žele služiti Crkvi i Bogu prije svega unutar vjerskog ili vojno-vjerskog poretka.
Učinkoviti uzrok: prihvaćen je u skladu s pravilima reda.
Formalni uzrok: Ceremonija ustoličenja kao konventualca se obavlja u samostanskoj strogosti. Izgovara zavjete poslušnosti, dobročinstva, poniznosti, pacifizma (bez oružja) i čednosti.
Konačni uzrok: Pristup statusu redovnog svećenika. Zalaže se da bude duhovno usredotočen i predan Bogu i živi u zajedništvu s zajednicom Res Parendo iz priznatog vjerskog reda. Može nastaviti s extra muros aktivnošću ako se održi snažna veza s intramuralnim životom.

Oblat

Materijalni uzrok: Vjernik Crkve voljan se uključiti u red ostajući aktivan u redu i s manjim željama.
Učinkoviti uzrok: Prihvaća se prema pravilima reda.
Formlani uzrok: Ceremonija ustoličenja i zagovaranja manjih želja.
Konačni uzrok: Oblat status sekularni je status i podrazumijeva samo manje zavjete poslušnosti i dobročinstva. Oblate mogu nositi oružje, vjenčati se i osnovati obitelj. Prepušten je diskreciji različitih naloga da integriraju ili ne ovaj status.

Dio 3.4 Specifične funkcije unutar In Gratebus opatije

Otac Opat (opatija In Gratibus)

Materijalni uzrok: Mora biti svećenik uvršten u Kanon i hijerarhiju Svete Crkve. Njegovu kandidaturu prihvaća (nad)biskup biskupije kojoj In Gratebus opatija pripada, ili od strane njegova dojen.
Učinkoviti uzrok: izabran od redovnika In Gratebus opatije.
Formalni uzrok: imenovan od strane (nad)biskupa.
Konačni uzrok : Oni su superiorna vlast opatije U Gratebusu podložna poštivanju dogme, kanonskog zakona i rimske hijerarhije. Ima obvezu trajno boraviti u opatiji i na biskupijskoj razini, potpuno je asimiliran klerikom, uključujući pokornost biskupskoj vlasti, jer je odgovoran za župu In Gratebus.

Dojen (In Gratibus opatija)

Materijalni uzrok: Svi vjernici koji žele služiti Crkvi i Bogu i odmaknuti se od sekularnog života u opatiji In Gratebus.
Učinkoviti uzrok: Određuje ga (nad)biskup čijoj biskupiji pripadaju opatije In Gratebus.
Formalniuzrok: Ustoličen je od strane (nadbiskupa) dotične biskupije.
Konačni uzrok: drugi je opat u vlasti i u svim vjerskim stvarima, vjerskim i sakramentalnim Res Parendo. Predstavnik biskupske vlasti u opatiji i broj dva opatije, sjedi po službenoj dužnosti u kapitulu i unutarnjem ograničenom vijeću.

Redovnik (In Gratibus opatija):

Materijalni uzrok: Svi vjernici koji žele služiti Crkvi i Bogu i odmaknuti se od sekularnog života u opatiji In Gratebus.
Učinkoviti uzrok: prihvaća se po pravilima In Gratebus.
Formalni uzrok: Ceremonija ustoličenja pod vlašću opata. Izgovara zavjete poslušnosti, dobročinstva, poniznosti, pacifizma (bez oružja) i čednosti.
Konačni uzrok: Pristup statusu redovnog svećenika. Predan je duhovnosti, posvećujući se isključivo Bogu i radeći u zajedništvu s članovima opatije In Gratebus. Podložan je poštivanju dogme, kanonskog prava i rimske hijerarhije.

Dio 3.5 Uvjeti akreditacije od strane Kongregacije za difuziju vjere(CDF)

Akreditacija kongregacije za širenje vjere potrebna je za priznavanje reda, za osnivanje opatije ili drugog sličnog objekta ili za uvođenje u određene specifične funkcije. To je u nadležnosti redovnog rimskog kapitula, ovisnog o Kongregaciji.

3.5.1 Aristotelovska etiketa

Aristotelovsku etiketu mogu dobiti organizacija (pravna osoba), vjerna osoba (fizička osoba) ili object posvećen redovnoj monaškoj upotrebi.

3.5.1.1 Etiketiranje vjernika

Ova se akreditacija odnosi na sve provjere valjanosti koja se provode prije CDF-a prema Canon zakonu ili ovom tekstu radi pristupa određenoj funkciji. Vjernici moraju dostaviti CDF-u cjelovit spis:

- dokaz od krštenju Aristotelijanskom
- Curriculum Vitae i popratno pismo s detaljima o njegovoj motivaciji i njegovim projektima u ciljanoj funkciji.
- Sponzorstvo dva svećenika crkve, uključujući barem jednog (nad) Biskupa. U svakom slučaju, preporučuje se sponzorstvo pastora njegove župe ili biskupa njegove matične biskupije.
- Zahtijeva se zakletva Aristotelovoj crkvi i papi. Ova zakletva mora biti izrečena pred predstavnikom redovnog rimskog kapitula tijekom postupka označavanja. Postulacija takve potvrde od strane CDF-a podrazumijeva prihvaćanje da se takva zakletva obvezuje za Aristotelovu Crkvu.

Aristotelova Zakletva a écrit:
Ja, [IME], polažem zakletvu pred Aristotelom i Svetim pismom da ću uvijek djelovati u primarnom interesu Aristotelove, Apostolske i Rimske Crkve.
Ja, [IME], obvezujem se izgovoriti zavjete i / ili prihvatiti kanonske obveze koje proizlaze iz funkcije koja zahtijeva akreditaciju.
Ja, [IME], prihvaćam i prepoznajem sebe u trostrukoj aristotelovskoj poslušnosti: poslušnost hijerarhiji koju je uspostavio Christos, poslušnost dogmama, poslušnost kanonskom pravu.
Ja [IME] polažem zakletvu pred Kristom i Svetim pismom da uvijek služim papi i njegovim predstavnicima. Istim tim, prepoznajem kao podređen ovoj zakletvi svoje ostale privrženosti, poštovanja i obaveze.
Ja se, [IME], zaklinjem pred Arnvaldom i Svetim pismom da ću poštivati sadašnju zakletvu do smrti ili dana kad sam kanonski budem otpušten od iste.


Član redovnog rimskog kapitula bit će odgovoran za provjeru da li su svi uvjeti ispunjeni. Moći će istražiti i prikupiti svjedočenja koja mu se čine potrebna. Zatim će napisati izvještaj koji će poslati CDF-u, konačna odluka pripada kancelaru, nakon konsultativnog glasanja rimskog redovnog kapitula.

Zaključak etiketiranja je vjerska ceremonija Res Parendo po uzoru na imenovanje u rimsku klerikalnu službu.

3.5.1.2 Etiketiranje grupe

Ova se akreditacija odnosi na skupine s vjerskim ili profanim aktivnostima koje žele imati prava i obveze koje proizlaze iz Aristotelove etikete. Ovo je konačan korak za laičke skupine, ali za podnositelja zahtjeva za ORR ovo je samo prethodno priznanje. Ta će faza tada biti razdoblje u kojem će se postulacijski redoslijed testirati i vagati kako bi se dokazala njegova dobra vjera, dubina njegove opredijeljenosti i članovi. Ovaj postupak označavanja može se odnositi i na vjersko krilo podnositelja zahtjeva sa statusom OMR.

Grupa mora redovnom rimskom poglavlju dostaviti potpun spis koji dokazuje da:

- prisutnost deset aktivnih članova;
- da su svi članovi Aristotelijanski vjernici;
- članovi koji su prethodno počinili zločine ili prekršaje moraju izdržati kaznu i priznati svoje pogreške;
- vodeči i izvršni članovi ne mogu imati problema s Pravdom i moraju biti kršteni.;
- skupina je obdarena statusom koji nameće aristotelsku religiju kao jedinu vjeru u Red;
- status mora biti u skladu s kanonskim zakonom i dogmom.;
- uvrštavanje ove obvezne zakletve u statut za svakog člana grupe;

Obavezna zakletva a écrit:
Ja, [IME], polažem zakletvu pred Aristotelom i Svetim pismom da ću uvijek djelovati u primarnom interesu Aristotelove, Apostolske i Rimske Crkve.
Ja, [IME], prihvaćam i prepoznajem sebe u trostrukoj aristotelovskoj poslušnosti: poslušnost hijerarhiji koju je uspostavio Christos, poslušnost dogmama, poslušnost kanonskom pravu.
Ja [IME] polažem zakletvu pred Kristom i Svetim pismom da uvijek služim papi i njegovim predstavnicima. Istim tim, prepoznajem kao podređen ovoj zakletvi svoje ostale privrženosti, poštovanja i obaveze.
Ja se, [IME], zaklinjem pred Arnvaldom i Svetim pismom da ću poštivati sadašnju zakletvu do smrti ili dana kad sam kanonski budem otpušten od iste.



- Finalizirani postupak je označavanja dva vođa grupe;
- Sponzorstvo dva (arh.) Aristotelovskih biskup;
- Ustanovljivanje zajednice župe s klerom akreditiranim prema pravilima CDF-a.

Član redovnog rimskog kapitula bit će odgovoran za provjeru da li su svi uvjeti ispunjeni. Moći će istražiti i prikupiti svjedočenja koja mu se čine potrebna. Zatim će napisati izvještaj koji će poslati CDF-u, konačna odluka pripada kancelaru, nakon konsultativnog glasanja rimskog redovnog kapitula.

3.5.1.3 Etiketiranje objekata

Ovdje ciljamo na sve objekte posvećene redovnoj monaškoj upotrebi, poput opatija, samostana, priora i manastira koji nisu izravno vezani za OR, a koje su izuzete iz ovog postupka. Kako stvaranje takvog objekta, osim ILI, ne može biti činjenica da je vjerska skupina već označena, uloga DFD-a ograničena je na provjeru:

- prethodne akreditacije ciljne skupine;
- ovlaštenja metropolitski nadbiskup dotične nadbiskupije
- na razini Res Parendo, odobrenje za osnivanje ili darivanje zemlje člana plemstva ili lokalne svjetovne moći.
- dovršen postupak označavanja dvojice budućih vođa toga objekta.

Član redovnog rimskog kapitula bit će odgovoran za provjeru da li su svi uvjeti ispunjeni. Moći će istražiti i prikupiti svjedočenja koja mu se čine potrebna. Zatim će napisati izvještaj koji će poslati CDF-u, konačna odluka pripada kancelaru, nakon konsultativnog glasanja rimskog redovnog kapitula.

3.5.1.4 Priznati vjerski red

Procedura potvrde posebno za postulante ORR tek je početak. Etiketiranje je samo preliminarno priznanje. Ova je faza razdoblje u kojem će postulatski Red ocjenjivati i testirati ga zbog dobre vjere, dubine njegova angažmana i njegovih članova. To razdoblje može biti jako dugo i nema postavljenih maksimalnih ograničenja. S druge strane, minimalno ograničenje postavljeno je na četiri mjeseca opetovanih i opravdanih angažmana u ukupnom trajanju proporcionalnom trajanju Reda. Mora sudjelovati u životu Crkve u zajednicama Rima i u svjetovnom kleru biskupije. Također će pokušati surađivati i koordinirati svojim homolognim ORR-om u svim zajedničkim vjerskim, obrednim i sakramentalnim aktivnostima.

Skupina s oznakom Aristotelov, koja se prijavljuje za status ORR-a, mora redovnom rimskom kapitulu dostaviti cjelovit spis koji dokazuje da:

- grupa s etiketom najmanje četiri mjeseca
- prisutnost dvadeset krštenih članova
- prisutnost 5 aktivnih članova u svjetovnom kleru ( đakon, župnik, ...) i rimske zajednice
- pokroviteljstvo četvero (nad) aristotelovskih biskupa i / ili rektora ORR
- interni statut mora sadržavati: izborne procese i procese kontrole svih članova
- Red mora jasno razlikovati tri puta unutar njega: svjetovni kler, redovni kler i oblati.
- Red mora osigurati vjersku formaciju svojih članova putem novicijata prije konačnog prihvaćanja unutar Reda.

Redovni rimski kapitul odgovorno je za provjeru ispunjavanja svih uvjeta. Za to mora imati puni pristup domeni grupe podnositelja zahtjeva. Na isti način svi članovi grupe morat će mu odgovoriti iskreno i bez zastoja. Redovni rimski kapitul napisati će izvještaj koje će poslati Kuriji radi konačne odluke.

Dio 3.6 Rimski redovni kapitul

Rimski redovni kapitul apostolska je institucija privržena Kongregaciji z širenja vjere, zaduženoj za nadzor djelovanja redovnog svećenstva, služeći kao pojas za vezu između različitih aristotelovskih naredbi i dopuštajući organizacija i koordinacija svih zajedničkih vjerskih, ritualnih i sakramentalnih aktivnosti. Također je odgovorna za izdavanje određenih akreditacija pod ovim tekstom.

Rečenim poglavljem predsjedava kancelar Kongregacije za širenje vjere ili službenik koji ga je imenovao. Rektori RRO-a, kao i velikaši OMR-a i uredno ovlašteni predstavnik prema pravilima koja su na snazi u okviru dotičnog reda, također su punopravni članovi rimskog redovnog kapitula. Ostali unosi vrše se na prijedlog jednog od članova, s konačnim imenovanjem kancelara koji ima pravo veta.


Kanonski tekst o regularnom svećenstvu.
Izdan u Rimu za vrijeme Pontifikata Svetoga Oca Eugena V.
dana sedamnaestog, mjeseca Svibnja, Godine Gospodnje MCDLVI.

_________________

Cardinal-Deacon of the British Isles -Bishop In Partibus of Lamia - Prefect to the Villa of St.Loyat - Expert to the pontificial collages of Heraldry - Assessor to the Developing Churches
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Office des bibliothécaires - Office of the Librarian Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com