L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

4. könyv - In medio stat Virtus

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> L'Église du Royaume de Hongrie et de Croatie - Church of the Kingdom of Hungary and Croatia -> Magyar Egyházi Könyvtár - Library of the Hungarian Church
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Kiscsillag.
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 13 Déc 2013
Messages: 1159
Localisation: Hungary

MessagePosté le: Mer Déc 30, 2015 11:33 pm    Sujet du message: 4. könyv - In medio stat Virtus Répondre en citant

Citation:


    ........
    In medio stat Virtus
    Apostoli konstitúció - "Az erény áll a középpontban"






    4. Könyv : Egyházi Bíróság



    I. rész: Általános szabályok és hatáskör


    Általános szabályok

    1. cikkely: Az egyházi bíróság a Szent Inkvizíció Kongregációjának fennhatósága alá tartozik, mely római dikasztériumot a Bíboros-Kancellár Főinkvizítor vezeti.

    2. cikkely: Az Egyházi Bíróság a királyságok igazságszolgáltatásának általános részét képezi, működése összhangban van a ["Bírói Charta"] erkölcsi előírásaival, de mindezeket a helyzetének és küldetésének figyelembevételével alkalmazza.

    Hatáskör

    3. cikkely: Az Egyházi Bíróság jár el minden az Egyetemes Római Arisztotelészi Egyház dogmáit, doktrínáit és a Kánonjogot sértő ügyben. Döntést hoz az elé került cselekedetek ortodoxiájáról.

    4. cikkely: Az Egyházi Bíróság joghatósága addig ér el, mint Arisztotelész árnyéka és kiterjed az ismert világ minden egyházközségére.

    5. cikkely: Minden személy lehet felperes, alperes vagy tanú, kivéve ha az illetékes hatóság más döntést hoz.

    6. cikkely: A jogforrások alkalmazásakor az Egyházi Bíróság az alábbi sorrendet használja, melyben minden jogforrás az azt követő felett áll:
    - Arisztotelészi dogma
    - Doktrína
    - Kánon jog
    - Az egyház megfelelő hatóságai által jóváhagyott megállapodások, szerződések, konkordátumok
    - Jogtudományi szokás
    - Bevett gyakorlat

    Bíróságok és forrásaik

    7. cikkely: Az egyházi bíróság magában foglalja a Rendes Bíróságot és a Rendkívüli, más néven "Különös" Bíróságot.

    8. cikkely: Az Egyházi Bíróság hat szintből áll:
    - A Püspöki Hivatal
    - Az Apostoli Penitenciária
    - Az Inkvizíciós Törvényszék
    - A Rota Romana Törvényszék
    - Az Apostoli Signatura Törvényszéke
    - A Pápai Törvényszék

    9. cikkely: A Rendes bíróság a hívek számára elsőfokon a Püspöki Hivatal; a klérus számára pedig az Apostoli Penitenciária. A Rendes Bíróság másodfokon mind a hívők mind a klérus számára a Rota Romana Törvényszéken jár el.

    10. cikkely: A Rendkívüli Bíróság elsőfokon az Inkvizíciós Törvényszék, másodfokon az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke.

    11. cikkely: A bíborosok ügyeiben, jellegüktől és státuszuktól függetlenül elsőfokon kizárólagosan a Pápai Törvényszék jár el és nincs fellebbezési lehetőség Rendes Bíróságként; Rendkívüli Bíróságként pedig az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke és nincs fellebbezési lehetőség.

    Kánonjogi szöveg az Egyházi Bíróságról,
    Létrehozva és jóváhagyva Rómában a Szent Kollégium által, Őszentsége V. Ince pápasága alatt, vasárnap, január 5-én az Úr MCDLVIII. évében.

    Először közzétette Őeminenciája a néhai Nico testvér csütörtökön, augusztus 3-án, az Úr MCDLIV évében; felülvizsgálta, pecsétjével látta el és ismét közzétette Őeminenciája Aaron Nagan, Bíboros-kancellár és a Szent Kollégium dékánja pénteken, március 19. napján, az Úr MCDLVIII. évében; felülvizsgálta, pecsétjével látta el és ismét közzétette Őeminenciája Aaron Nagan, a Szentszék Főkancellárja és a Szent Kollégium dékánja, november 17. napján, kedden, az Úr MCDLXIII. évében.





_________________
SE Vidigueira-Szapáry Kiscsillag
Cardinal-Presbyter Emeritus of the Papal Consistory of Central and Eastern Europe
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Kiscsillag.
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 13 Déc 2013
Messages: 1159
Localisation: Hungary

MessagePosté le: Mer Déc 30, 2015 11:35 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    ........
    In medio stat Virtus
    Apostoli konstitúció - "Az erény áll a középpontban"
    - Folytatás -






    4. könyv: Egyházi bíróság



    III. rész: Rendkívüli Bíróság

      A Rendkívüli Bíróság egyike az Egyházi Bíróság két részének. Dogmatikai és doktrinális vétségek és bűncselekmények ügyében jár el. A Rendkívüli Bíróság kétféle módon járhat el az elkövető személye és beosztása alapján. Ez alapján elsőfokon a Rendkívüli bíróság a hívők és a klérus ügyeiben az Inkvizíciós Törvényszéken jár el. Másodfokon a hívők és a klárus ügyeiben az Apostoli Signatura Törvényszéke az illetékes (Can 4-I-9). A Bíborosok ügyeiben első és egyetlen fokon az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke jár el (Can 4-I-11).


    "A" rész: Inkvizíciós Törvényszék


    Általános rész

    1. cikkely: Az Inkvizíciós Törvényszék az elsőfokú bíróság a hit nevében vagy ellen elkövetett bűncselekmények és az eretnekséggel kapcsolatos ügyekben, melyeket a Római Arisztotelészi Egyház hívei vagy a klérusa követett el.

    Szervezet

    2. cikkely: Az Inkvizíciós Törvényszék tagjai:
    - a Bíboros Inkvizítor vagy inkvizíciós prefektus
    - a Missus Inquisitionis, mint "Inkvizítor", mint az eljárás elnöke és a vád képviselője

    3. cikkely: A Szent Inkvizíció Kongregációjának Bíboros Kancellárja és Alkancellárja nevezi ki és bocsájtja el a Bíboros Inkvizítort, a prefektust és a Missus Inquisitionist.

    4. cikkely: Az Inkvizítor felfogadhat egy jegyzőt, akit a klérusból választ.

    Hatáskör

    5. cikkely: Az Inkvizíciós Törvényszéknek univerzális határköre van. Elsőfokon jár el a hit nevében vagy ellen elkövetett bűncselekményekben és az eretnekséggel kapcsolatos ügyekben.

    Beterjesztés és a bíróság

    6. cikkely: Bárki benyújthat panaszt az Inkvizíciós Törvényszéknek

    7. cikkely: A Bíboros Inkvizítor vagy a inkvizíciós prefektus az Inkvizítor megbízásakor nyilvánosan kijelenti, milyen okok vezettek a speciális bíróság igénybevételéhez.

    8. cikkely: Az inkvizítor egyedül dolgozik és titokban folytatja nyomozását. Összegyűjti a bizonyítékokat, kihallgatja a feleket és a tanúkat, begyűjti a vallomásokat. Eldönti, hogy megalapozott-e a vád és elkészíti a vádiratot.

    9. cikkely: Az inkvizítor, aki egyedül vezeti a tárgyalást és képviseli a vádat, nyilvánosan meghallgatja a védelmet.

    10. cikkely: A védelem kérésére a teljes peranyagot át kell adni a részükre.

    Ítélet és különös rendelkezések

    11. cikkely: Az Inkvizítor és a Bíboros Inkvizítor vagy a prefektus, aki a megbízást adta, hozza meg az ítéletet és dönt a büntetés természetéről és hosszáról.



_________________
SE Vidigueira-Szapáry Kiscsillag
Cardinal-Presbyter Emeritus of the Papal Consistory of Central and Eastern Europe
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Kiscsillag.
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 13 Déc 2013
Messages: 1159
Localisation: Hungary

MessagePosté le: Mer Déc 30, 2015 11:35 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


"B" rész: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke


Általános rész

1. cikkely: A Bíborosok által a hit ellen vagy nevében elkövetett bűncselekményekben, illetve eretnekséggel kapcsolatos ügyekben első és egyetlen fokon az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke jár el; másodfokon tárgyalja az Inkvizíciós Törvényszék ügyeit. Felelős a hit nevében vagy ellen elkövetett bűncselekmények és az eretnekséggel kapcsolatos ügyek elbírálásában, melyeket a Római Arisztotelészi Egyház hívei vagy a klérusa követett el.

2. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke közvetlenül a Szent Kollégium hatóságának jelent és általános tevékenységét a Szent Inkvizíció Kongregációjának felügyelete alatt végzi.

Szervezet

3. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének tagjai:
- öt bíró, köztük: az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa, a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja, Szent Inkvizíció Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja, vagy egy, a Szent Hivatal által, a Kancellárok és az Alkancellárok helyettesítésére kinevezett római Bíboros, és két címzetes Jogi Hivatalnok, kikből egyet az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa egyet pedig a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja nevez ki a Jogi Hivatalnokok Kollégiumából.
- négy további, extra Jogi Hivatalnok a Jogi Hivatalnokok Kollégiumából választva

megj.: Az extra Jogi Hivatalnokok száma létszámhiány esetén lecsökkenthető kettőre. Az eretnekség különösen komoly bűncselekmény, így hogy biztosítva legyen a teljes pártatlanság, olyan Jogi Hivatalnok nem nevezhető ki címzetes Jogi Hivatalnoknak vagy extrának, aki elsőfokon részt vett az eljárásban az Inkvizíciós Törvényszéken vagy részt vett a fellebbezésről szóló tárgyaláson az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékén.

4. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének vezetője a Prefektus, akit a Bíborosok Szent Kollégiuma választ egy élere vagy bocsát el. A Prefektusnak felszentelt papnak kell lennie. Ha a Prefektus érintett a tárgyalt ügyben, menesztik és helyét a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja veszi át.

5. cikkely: Az Bírók segítik a Törvényszék Elnökét, részt vesznek a meghallgatásokon az Jegyzővel, és jegyzőkönyvet írnak a hallottakról, majd továbbítják annak másolatát a Szent Inkvizíció Kongregációjának és a Szent Hivatalnak. Ha bármelyik a két bíboros bíró közül érintett a perben, menesztik őket és a helyüket annak a Kongregációnak a Kancellárja vagy Alkancellárja veszi át, amelyiknek felelnek. Ha egy címzetes Jogi hivatalnok érintett a perben, menesztik és helyét egy másik veszi át.

    5.1. cikkely: A Jegyzőt az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa nevezi ki egy életre és ő is menesztheti. Felszentelt papnak kell lennie. A tárgyaláson nem szólalhat fel.


6. cikkely: Az extra Jogi Hivatalnokok néma megfigyelők a tárgyaláson. Részt vesznek, de nincs joguk bármiféle módon beleavatkozni, kivéve az első tanácskozásokon, melyekre a Prefektus hívja meg őket, hogy a tárgyalt eretnekség ügyében előterjesszék meglátásaikat.

7. cikkely: A Jogi Hivatalnokok Kollégiuma tíz tagból áll, akiket a Bíborosok Szent Kollégiuma nevez ki az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa, a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja, a Szent Inkvizíció Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja ajánlása alapján, mely során figyelembe veszik a dogmával és a tanításokkal kapcsolatos szakértelmüket. A Jogi Hivatalnokok kollégiumának fele felszentelt pap kell hogy legyen.

Hatáskör

8. cikkely: az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke univerzális hatáskörrel bír. Másodfokon jár el az elsőfokon az Inkvizíciós Törvényszéken tárgyalt ügyekben és elsőfokon jár el a Bíborosokat érintő ügyekben.

9. cikkely: Amennyiben az Inkvizíciós Törvényszék által hozott ítélet fellebbezését vizsgálja, az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Nagy Kollégiuma eldönti, hogy van-e alapja a fellebbezésnek és hogy az elsőfokú tárgyalás jegyzőkönyve alapján van-e jogalapja az újratárgyalásnak.

megj.: az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusának, a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárjának vagy Alkancellárjának, a Szent Inkvizíció Kongregációjának Kancellárjának vagy Alkancellárjának személyes és kizárólagos joga, hogy érvényesítse a fellebbezés elfogadását és az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének döntését a fellebbezésről.

10. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének joga van az elsőfokon az Inkvizíciós törvényszék által meghozott ítéleteket megerősíteni, módosítani vagy eltörölni. Módosítás vagy eltörlés esetén az ügyet automatikusan újra kell tárgyalni az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke előtt.

Beterjesztés

11. cikkely: Minden fellebbezést, amely az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének szól az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének jegyzői irodájába kell benyújtani.

12. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének szóló beterjesztéseket fellebbezési ügyekben az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Nagy Kollégiuma jogosult benyújtani; olyan ügyekben, melyekben Bíborosok érintettek a Camerlengo vagy a Főesperes teheti meg ugyanezt.

Különös rendelkezések

13. cikkely: Amennyiben az elsőfokon hozott ítéletet helybenhagyják, az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Bírói plusz büntetést szabhatnak ki saját belátásuk szerint.


_________________
SE Vidigueira-Szapáry Kiscsillag
Cardinal-Presbyter Emeritus of the Papal Consistory of Central and Eastern Europe
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Kiscsillag.
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 13 Déc 2013
Messages: 1159
Localisation: Hungary

MessagePosté le: Jeu Mar 26, 2020 4:09 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:

    ........

    In medio stat Virtus
    Apostoli alkotmány «Az erény áll középen». 

    - Suite -





    Sixtus Episcopus, Servus Servorum Dei, Ad perpetuam rei memoriam




    4. Könyv : Az Egyházi igazságszolgáltatás 



    II. rész : A Rendes Bíróság


      A Rendes Bíróság az Egyházi igazságszolgáltatás két alapkomponensének egyike. Kánonjogi és fegyelmi ügyekben, szabálysértésekben és adminisztratív szabálysértésekben jár el. Rendes bíróságként négy különböző Bíróság jár el a vád jellege és típusa alapján. A Rendes Bíróság elsőfokon hoz ítéletet a hívők esetében az Érseki vagy Nemzeti Hivatalban, az egyházi személyek ügyében pedig az Apostoli Penitenciáriumban. A Rendes Bíróság döntéseit másodfokon mind az egyháziak mind a hívők esetében a Rota Romana hozza meg(Can 4-I-9). Bíborosok ügyeiben Rendes Bíróságként kizárólag a Pápai Törvényszék járhat el (Can 4-I-11).


    A Rész : Érseki és Nemzeti Hivatalok


    Általános szabályok

    1. cikk : Egyházmegyénként egy Érseki Hivatal van. A Hivatal felállítása az Érsek kizárólagos joga, melyet nem írhat felül semmilyen Kúria által jóváhagyott konkordátum vagy más megállapodás.

    2. Cikk : Nyelvterületenként egy Nemzeti Hivatal van. A Nemzeti Hivatal felállítása a Kúria jogkörébe tartozik. Érseki Hivatal hiányában eljár annak hatálya alá tartozó ügyekben is az adott nyelvterületen.

    Összetétel

    3. Cikk : Az Érseki Hivatal része :
    - az adott egyházmegye Érseke;
    - egy Érseki Ügyész. Az Ügyészt a tartomány bármely püspöke helyettesítheti, ha a körülmények ezt megkívánják, főként, ha érintett az adott perben.

      3.1. Cikk : Az Érseki Hivatal élén az egyháztartomány Érseke áll mint annak elnöke. Amennyiben érintett az ügyben, az ügyet továbbítani kell a Nemzeti Hivatalhoz.

      3.2. Cikk : Az Érseki Ügyészt élethosszra választja az egyháztartomány Érseke a Szent Inkvizíció Hivatalának jóváhagyásával. A Hivatal elnökének, vagy közvetlenül az Inkvizítor Bíborosnak vagy a Grand-Inkvizítor Bíborosoknak megfelelő indokolt kérésére elmozdítható hivatalából.

        3.2.1. Cikk : Az érseki ügyészi kinevezés feltétele, hogy az adott személy rendelkezzen legalább egy elismert rendes bírósági engedéllyel.

      3.3. Cikk: Amennyiben az Érseki Hivatal nem tud teljes létszámban megalakulni az ügy megvitatására, az Elnök döntése alapján azt a Nemzeti Kormányzat elég továbbíthatja, vagy ha az érseki ügyész pozíciója nem lett betöltve, helyére egyházi ügyészt vagy a Szent Inkvizíció Hivatala missus inquisitionis nevezhet ki az adott ügy tárgyalására.

        3.3.1. Cikk : Ha egy Érseki Hivatali személy átmenetileg nem képes ellátni hivatalát, a nyelvterület Bíboros Inkvizítora vagy az Inkvizítor Prefektusa inaktívvá nyilváníthatja. Minden, az ő hatásköre alá eső ügy automatikusan a Nemzeti Hivatalhoz kerül delegálásra.

    4. Cikk : A Nemzeti Hivatal része:
    - a nyelvterület szerint illetékes Bíboros Inkvizítor vagy Inkvizítor Prefektus ;
    - a Nemzeti Ügyész. Az Ügyész helyettesíthető a nyelvterület bármely püspökével, ha a körülmények ezt megkívánják, főként ha érintett az adott ügyben.

      4.1. Cikk : A Nemzeti Hivatal elnöke a nyelvterület szerint illetékes Bíboros Inkvizítor vagy Inkvizítor Prefektus.Távollétük esetén helyüket betöltheti a nyelvterület bármely bíborosa.

      4.2. Cikk: A Nemzeti Ügyészt egy életre nevezi ki a nyelvterület szerint illetékes Bíboros Inkvizítor vagy Inkvizítor Prefektus, vagy távollétük esetén a Grand-Inkvizítor Bíborosok. Hivatalából megfelelő indok esetén elbocsájthatja a Bíboros Inkvizítor vagy a Grand-Inkvizítor Bíborosok.

        4.2.1. Cikk : A nemzeti ügyészi kinevezés feltétele, hogy az adott személy rendelkezzen legalább egy elismert rendes bírósági engedéllyel.


      4.3. Cikk : Ha az adott nyelvterületen nincs Nemzeti Hivatal vagy átmenetileg nem tudja feladatait ellátni, az elé kerülő ügyek átkerülnek a Rota Romana elé.

    5. Cikk : A vádlott lakhelye szerint illetékes Vidam felelős a kiszabott büntetés végrehajtásának felügyeletéért, kivéve ha az ítélet másképp rendelkezik.

    Területi hatály

    6. Cikk: Az Érseki Hivatal joghatósága kiterjed a hatáskörébe tartozó plébániákban vagy az egyháztartományában tartózkodó hívek által elkövetett tettekre. Vita esetén a Szent Inkvizíció Kongregációja jelöli ki a legmegfelelőbb bíróságot.

    7. Cikk : A Nemzeti Hivatal joghatósága kiterjed a hatáskörébe tartozó nyelvterületen lévő plébániákban vagy a nyelvterületén tartózkodó hívek által elkövetett tettekre, amennyiben az Érseki Hivatal nem tud az üggyel foglalkozni vagy inaktív.

    Beadványok

    8. Cikk : Panaszokat vagy kéréseket az illetékes ügyésznek vagy hivatalának kell benyújtani.

    9. Cikk : A beadvány vizsgálatát az ügyész végzi, aki saját hivatalból kezdhet vizsgálatot a Szent Inkvizíció Hivatalának illetékes tagja vagy a Pápai Konzisztórium vagy egy Bíboros által kinevezett személy vagy egy hívő kérelme alapján.

    Speciális esetek

    10. Cikk : A Pápai Konzisztórium a Grand-Inkvizítor Bíborosok egyetértésével hirdethet ki olyan döntéseket, melyek a helyi Nemzeti Hivatal kizárólagos hatáskörébe tartoznak, melyek kizárólag házasságok felbontása esetén, a kánonjog által meghatározott keretek között történhetnek meg.


    B Rész : Az Apostoli Penitenciáriumról


    Általános szabályok

    1. Cikk : Az Apostoli Peitenciárium az első fokú egyházi bíróság, amely a római arisztotelészi egyház papjainak megítéléséért felel. A Szent inkvizíció Hivatalához tartozik.

    2. Cikk : Az Apostoli Penitenciárium ítéleteit a Rota Romana vizsgálhatja.

    Összetétel

    3. Cikk : Az Apostoli Penitenciárium része
    - két bíra, akiket Penitenciáriusoknak neveznek, ideértve a Fő Penitenciáriust.
    - a Biztos, aki a vádat képviseli.

    4. Cikk : Az Apostoli Penitenciárium elnöke a Fő Penitenciárius, akit a Grand-Inkvizítor Bíborosok neveznek ki és mentenek fel hivatalából. Ha a Fő Penitenciárius érintett a perben, az egyik Grand- Inkvizítor Bíboros átveszi a helyét. Nyelvi akadály esetén helyét egy másik penitenciárius veszi át.

    5. Cikk : A Penitenciáriusok az elnököt segítik, együtt gondolják át az eléjük került ügyet és a Biztossal együtt felelnek az ügy dokumentálásáért és annak a Szent Inkvizíció Kongregációjához és az érintett Pápai Konzisztóriumhoz való eljuttatásáért. A Fő Penitenciárius javaslatára a Grand-Inkvizítor Bíborosok nevezik ki őket. Ők alkotják a Bírók-Penitenciáriusok Kollégiumát. Érintettség esetén helyettesítik őket.

    e.g. : A bíborosok, grand-inkvizítorok annyi Penitenciáriust neveznek ki a Bírók-Penitenciáriusok Kollégiumába, amennyit az Apostoli Penitenciárium helyes működéséhez szükségesnek tartanak. Ugyanakkor azt figyelembe véve, hogy a penitenciáriusok a Fő Penitenciárius segítik a perek során, minimum két penitenciárius szükséges az Apostoli Penitenciárium helyes működéséhez.

      5.1. Cikk : A penitenciáriusi kinevezés feltétele, hogy az adott személy rendelkezzen legalább egy elismert rendes bírósági engedéllyel.

    6. Cikk : a Biztost a Fő Penitenciárius egy életre nevezi ki és indokolt esetben elbocsájtja. A vádat képviseli a vádlott ellen bemutatott bizonyítékok és tanúvallomások alapján.

      6.1. Cikk : A biztosi kinevezés feltétele, hogy az adott személy rendelkezzen legalább egy elismert rendes bírósági engedéllyel.


    Hatáskör

    7. Cikk :Az Apostoli Penitenciárium jogköre kiterjed az Arisztotelészi plébániákban az egyházi személyek által elkövetett bűncselekményekre és szabálysértésekre.

    Beadványok

    8. Cikk : A panaszokat vagy kérelmeket az Apostoli Penitenciárium Biztosához kell eljuttatni.

    9. Cikk: A beadvány vizsgálatát a biztos végzi, aki saját hivatalból kezdhet vizsgálatot a Szent Inkvizíció Hivatalának illetékes tagja vagy a Pápai Konzisztórium vagy egy Bíboros által kinevezett személy vagy egy hívő kérelme alapján.

    C Rész : A Rota Romanaról

    Általános szabályok

    1. Cikk : A Rota Romana a második és legfelsőbb foka a Hivatalok és az Apostoli Penitenciárium által hozott ítéleteknek. Ezáltal ítéletet hoz a Római Arisztotelészi Egyház hívei és klérusa felett. A Szent inkvizíció Hivatalához tartozik.

    Összetétel

    2. Cikk: A Rota Romana része:
    - két bíra, kiket "Auditoroknak" hívnak, ideértve a Rota Romana bíróságának Dékánját.
    - az Előadó, aki a vádat képviseli.

    3. Cikk :A Rota Romana bíróságának elnöke a Dékán, akit a Grand-Inkvizítor Bíborosok neveznek ki és mentenek fel hivatalából. Amennyiben érintett az adott ügyben, egy Grand-Inkvizítor Bíboros vagy a Fő Auditor veszi át a helyét.

    e.g. : A „Fő Auditor“ a primus inter pares az Auditorok Kollégiumában, a Grand-Inkvizítorok által kinevezve. "Dékán-helyettesként" jár el a Rota Romanaban és távollét esetén helyettesíti a Dékánt.

    4. Cikk : Az Auditorok az elnököt segítik, együtt gondolják át az eléjük került ügyet és az Előadóval együtt felelnek az ügy dokumentálásáért és annak a Szent Inkvizíció Kongregációjához és az érintett Pápai Konzisztóriumhoz való eljuttatásáért. A Dékán javaslatára a Grand-Inkvizítor Bíborosok nevezik ki őket. Ők alkotják az Auditorok Kollégiumát. Érintettség esetén helyettesítik őket.

    e.g. : A Grand-Inkvizítor Bíborosok annyi Auditort neveznek ki az Auditorok Kollégiumába, amennyit a Rota Romana helyes működéséhez szükségesnek tartanak. Ugyanakkor azt figyelembe véve, hogy az Auditorok a Dékánt segítik a perek során, minimum két auditor szükséges a Rota Romana helyes működéséhez.

    5. Cikk: Az Előadót a Dékán élethosszig nevezi ki, és ő bocsájthatja el hivatalából. Papnak kell lennie. A vádat képviseli a vádlott ellen bemutatott bizonyítékok és tanúvallomások alapján.

    Hatáskörök

    6. Cikk : A Rota Romana hatásköre univerzális. A Hivatalok és az Apostoli Penitenciárium másodfokaként jár el.

    6.1. Cikk : A Rota Romana elsőfokon jár el olyan ügyekben, ahol a Nemzeti Hivatal hiányában az ügyet hozzá továbbították.

    7. Cikk :A Rota Romana jogosult a Hivatalok és az Apostoli Penitenciárium által meghozott elsőfokú ítéleteket megsemmisíteni, módosítani vagy helybenhagyni.

    Beadványok

    8. Cikk : A fellebbezéseket a Rota Romana hivatalának kell eljuttatni.

    9. Cikk : Az indítványokat a Dékán vagy az ügyben eljáró Auditor nyújtja be a Rota Romana részére.

    Különleges rendelkezések

    10. Cikk : Az elsőfokú ítélet jóváhagyása esetén az Auditorok további büntetést szabhatnak ki.

    D Rész : A Pápai Törvényszék

    Általános szabályok

    1. Cikk : A Pápai Törvényszék jár el első és egyetlen fokon és kizárólagosan olyan esetekben, ahol egy vagy több vádlott Bíboros.A Szent inkvizíció Hivatalához tartozik.

    Összetétel

    2. Cikk : A Pápai Törvényszék elnöke általában a Szuverén Pápa, kinek munkáját a bíborosok közül és által választott négy bíboros segíti.

      2.1. Cikk : Az elnök távolléte vagy érintettsége esetén helyére a Szent Kollégium Dékánja vagy Dékánhelyettese vagy a Nagy Fő Inkvizítor vagy a Fő Inkvizítor lép.

    3. Cikk : Az elnök a per lefolytatására kinevezi a Pápai bíróság egy tagját. Ez a bíboros instruktor gyűjti össze a bizonyítékokat, kérdezi ki a feleket és a tanúkat, gyűjti össze a vallomásokat.

    4. Cikk : A meghallgatást a teljes pápai bíróság végzi. Meghallgatja, zárt ajtók mögött a védelem beadványát.

    5. Cikk : A megszerzett nyomozati anyagokat a védelem kérelmére azonnal ki kell adni.

    6. Cikk : Az ítéletet, az egyeztetéseket követően a Szuverén Pápa vagy a kinevezett Elnök hozza meg. Az egyeztetésekre a többségi elv vonatkozik.

    7. Cikk : A Pápai Törvényszék ítéletei ellen fellebbezésnek nincs helye. Egyedül a Pápa függeszthet fel, szüntethet meg vagy módosíthat ítéletet részben vagy egészben.

    Beadványok

    8. Cikk : Beadványt a Szuverén Pápa vagy két, egymástól távoli geodogmatikus zóna legalább három bíborosa együtt adhat be.

    Kánonjogi szöveg az Egyházi Igazságszolgáltatásról, 
    Kelt Rómában, Szent Titus tiszteletreméltó sírján, Január harmincadik napján, szerdán, az Úr MCDLXVII. évében, elsőként Pápaságunk alatt. 




_________________
SE Vidigueira-Szapáry Kiscsillag
Cardinal-Presbyter Emeritus of the Papal Consistory of Central and Eastern Europe
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> L'Église du Royaume de Hongrie et de Croatie - Church of the Kingdom of Hungary and Croatia -> Magyar Egyházi Könyvtár - Library of the Hungarian Church Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com