L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[Dret Canònic] Llibre 4: La Justícia de l’Església

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Iglesia Hispanica - L'Église des Royaumes Hispaniques - Church of the Hispanic Kingdoms -> Biblioteca Hispánica
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Ignius



Inscrit le: 17 Nov 2010
Messages: 3429
Localisation: Catalunya

MessagePosté le: Ven Fév 11, 2011 10:48 pm    Sujet du message: [Dret Canònic] Llibre 4: La Justícia de l’Església Répondre en citant

Citation:


    ........
    In medio stat Virtus
    Constitució Apostòlica « La Virtut es manté al mig ».






    Llibre 4: La Justícia de l’Església



    Part I: Generalitats i competències


    Generalitats

    Article 1: La Justícia de l’Església està administrada per la Congregació de la Santa Inquisició, dicasteri roman administrat per un Cardenal Canceller, Gran Inquisidor.

    Article 2: La Justícia de l’Església és un component general de la justícia dels regnes i també respon als imperatius morals d’aquesta, transcrits a "La Carta del Jutge", tenint en compte el seu lloc i missió.

    Competències

    Article 3: La Justícia de l’Església és competent en totes les violacions del Dogma, de les seves doctrines i del Dret Canònic de l’Església Aristotèlica, Universal i Romana. Es pronuncia sobre l’ortodòxia els actes dels quals es fan jutjar.

    Article 4: La competència de la Justícia de l’Església s’estén tan lluny com allarga l’ombra d’Aristòtil i pot exercitar-se sobre tot el conjunt de les parròquies dels regnes.

    Article 5: Tot individu pot, tret de disposicions contràries aprovades per les autoritats competents, ser demandant, advertit o testimoni.

    Article 6: En l’articulació de les fonts del dret, la Justícia de l’Església treu les seves fonts, en el següent ordre, de manera que cada font citada preval sobre la següent:
      - Del Dogma Aristotèlic
      - De les Doctrines
      - Del Dret Canònic
      - Dels acords, tractats o concordats validats per les autoritats competents de l’Església.
      - Del costum jurisprudencial
      - De l’ús comú


    Jurisdiccions i instàncies

    Article 7: La Justícia de l’Església comprèn una justícia ordinària i una justícia excepcional.

    Article 8: La justícia ordinària, passa en primera instància per l’Oficialitat episcopal, en segona instància passa per la Rota Apostòlica*.

    Article 9: La justícia excepcional passa pel Tribunal de la Inquisició, en segona instància passa pel tribunal pontifical.



    Text canònic sobre la Justícia de l’Església,
    Fet i confirmat a Roma pel Sagrat Col•legi sota el pontificat del Santíssim Pare Eugeni V el desè dia del mes de Gener, el diumenge, de l’any de gràcia MCDLVIII.

    Primera publicació per Sa Eminència Frère Nico el tercer dia del mes d’Agost, el dijous, de l’any MCDLIV; revisat, segellat i publicat de nou per Sa Eminència Aaron de Nagan, Cardenal Canceller i Deà del Sagrat Col•legi, el dinovè dia del mes de Març, el divendres, de l’any de gràcia MCDLVIII.





*Nota de Cuartetero: -Rota Apostòlica és el tribunal d’Apel•lacions de l’OE.

Traduït per Ignius
_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé Envoyer un e-mail
Ignius



Inscrit le: 17 Nov 2010
Messages: 3429
Localisation: Catalunya

MessagePosté le: Lun Fév 14, 2011 7:01 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    ........
    In medio stat Virtus
    Constitució Apostòlica « La Virtut es manté al mig ».
    - Continuació -






    Llibre 4: La Justícia de l’Església



    Part II: Oficialitats Episcopals


    Generalitats

    Article 1: Existeix una Oficialitat Episcopal per diòcesis. La posada en escena de l’Oficialitat depèn del poder discrecional del bisbe de la diòcesis a pesar de tot concordat o acord particular. L’Oficialitat de la diòcesis on es troba l’arquebisbe, es anomenada Oficialitat Arquebisbal. Supleix a tot defecte d’oficialitat episcopal sufragània.

    Composició

    Article 2: Les Oficialitats Episcopals estan formades:
    - Pel Bisbe de la Diòcesis i de dos Oficials. Excepcionalment, un oficial pot ser suplert per un clergue de la província, si les circumstàncies ho exigeixen, particularment si és part en un procés.
    - Del Fiscal Episcopal assistit pel Vidame de la província eclesiàstica de la que depèn l’Oficialitat Episcopal..

    Article 3: La presidència de l’Oficialitat es dirigida pel Bisbe de la diòcesis. Si el bisbe és part del procés el cas ha de ser derivat a l’Oficialitat Arquebisbal o ser desestimat.

    Article 4: El Fiscal Eclesiàstic es nomenat a títol vitalici pel bisbe de la diòcesis de qui depèn de l’Oficialitat amb l’aval de la Congregació de la Santa Inquisició, les condicions previstes de la qual son definides en el reglamento interno de la Congregació. Pot ser revocat per un cardenal inquisidor sobre carta circumstanciada del bisbe, president de l’Oficialitat.

    Article 5: El Vidame s’encarrega de vetllar per l’aplicació de la pena, disposicions contràries del judici.

    Article 6: L’Oficial es nomenat pel Bisbe de qui l’Oficialitat depèn pels seus coneixements del Dret canònic. Necessàriament ha de ser un clergue. Assisteix al Bisbe, delibera amb ell i s’encarrega, amb el Fiscal Episcopal, de la tinença dels arxius i de l’enviament de les copies a la Congregació de la Santa Inquisició així com al Consistori Pontifical concernit.

    Article 7: En cas què la Oficialitat no pogués ocupar-se al complet, correspon al bisbe de la diòcesis enviar el cas a l’Oficialitat Arquebisbal, o en el cas d’una absència de fiscal episcopal, autoritzar a un fiscal del Tribunal Suprem eclesiàstic, o un missus inquisitionis que actuï com a tal, per a la congregació de la Santa Inquisició, amb la finalitat de suplir-lo.

    Competència territorial

    Article 8: L’Oficialitat Episcopal és competent per a actes comesos en les parròquies de la diòcesis sobre les que té autoritat, o pels feligresos que resideixen en la ja mencionada diòcesis. En caso de litigi, la Congregació de la Santa Inquisició, o per defecte el Consistori Pontifical assigna els procediments judicials pertinents al més apte.

    Remissió

    Article 9: Qualsevol queixa o sol•licitud de l’Oficialitat Episcopal haurà de presentar-se davant del fiscal o dels seus assistents.

    Article 10: La remissió de l’oficialitat està assegurada pel Fiscal Episcopal, aquest pot prendre l’oficialitat del seu propi cap, autoritzat per un responsable de la Congregació de la Santa Inquisició, per un Consistori Pontifical o per un Cardenal.



    Text canònic sobre la Justícia de l’Església,
    Dat i confirmat a Roma pel Sagrat Col•legi sota el pontificat del molt Sant Pare Eugeni V el desè dia del mes de gener, el diumenge, de l’any de gràcia MCDLVIII.

    Primera publicació per Sa Eminència Frère Nico el tercer del mes d’Agost, el dijous, de l’any MCDLIV; revisat, segellat i publicat de nou per Sa Eminència Aaron de Nagan, Cardenal Canceller i Deà del Sagrat Col•legi, el dinovè dia del mes de Març, el divendres, de l’any de gràcia MCDLVIII.






Text Traduït per Ignius
_________________


Dernière édition par Ignius le Jeu Juin 02, 2011 1:29 am; édité 1 fois
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé Envoyer un e-mail
Ignius



Inscrit le: 17 Nov 2010
Messages: 3429
Localisation: Catalunya

MessagePosté le: Lun Fév 14, 2011 7:01 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Falta la part III
_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé Envoyer un e-mail
Ignius



Inscrit le: 17 Nov 2010
Messages: 3429
Localisation: Catalunya

MessagePosté le: Mar Fév 15, 2011 4:07 am    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    ........
    In medio stat Virtus
    Constitució Apostòlica « La Virtut es manté al mig ».






    Llibre 4: La Justícia de l’Església



    Part IV : Del Tribunal Extraordinari de la Inquisició


    Article 1: El tribunal Extraordinari de la Inquisició o El tribunal de la Inquisició, està format per un cardenal inquisidor o d’un Missus Inquisitionis, denominats "Inquisidor". La seva audiència es realitza sobre el lloc de la investigació. El inquisidor assumeix la presidència i la procuració del procés.

    Article 2: El Missus Inquisitionis es enviat per un Cardenal Inquisidor.

    Article 3: El inquisidor condueix la instrucció en secret. Reuneix les proves, interroga a les parts y als testimonis, recull les confessions. Jutja les possibles conseqüències de l’acte de l’acusat i redacta l’acta d’acusació.

    Article 4: Una Oficialitat Episcopal que ja coneixeria de la causa en la que decideix intervenir el inquisidor, de facto, es declarada incompetent en l’assumpte que té en examen en profit de la jurisdicció extraordinària.

    Article 5: El inquisidor pot recórrer a la qüestió prèvia o a la gran qüestió, en cas de que només les confessions de l’acusat permetin establir la seva culpabilitat o la seva innocència. L’administració de la qüestió no ha de vessar sang, cridar la mort o provocar d’imperfecció definitiva.

    Article 6: Si disposa de poders discrecionals i exclusius que el posin a l’ampar de tota ingerència, el Inquisidor ha de, tant com sigui possible, associar amb la conducta del procés al bisbe de la diòcesis on té lloc el Tribunal de la Inquisició, excepció feta a la Santa Seu o al cardenal Camarlenc fent a la vegada de bisbe.

    Article 7: Deavant del Tribunal de la Inquisició, l’acusat té la facultat de fer-se assistir per un conseller, essent aquest obligatòriament un fidel aristotèlic.

    Article 8: El procediment en el Tribunal de la Inquisició segueix el modelo del procés inquisitorial.


    Text canònic sobre la Justícia de l’Església,
    Dat i confirmat a Roma pel Sagrat Col•legi sota el pontificat del molt Sant Pare Eugeni V el desè dia del mes de gener, el diumenge, de l’any de gràcia MCDLVIII.

    Primera publicació per Sa Eminència Frère Nico el tercer dia del mes d’Agost, el dijous, de l’any MCDLIV; revisat, segellat i publicat de nou per Sa Eminència Aaron de Nagan, Cardenal Canceller i Deà del Sagrat Col•legi, el dinovè dia del mes de Març, el divendres, de l’any de gracia MCDLVIII.






Traduït per Ignius
_________________


Dernière édition par Ignius le Jeu Juin 02, 2011 1:30 am; édité 1 fois
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé Envoyer un e-mail
Ignius



Inscrit le: 17 Nov 2010
Messages: 3429
Localisation: Catalunya

MessagePosté le: Mar Fév 15, 2011 4:08 am    Sujet du message: Répondre en citant

Falta la Part V
_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé Envoyer un e-mail
Ignius



Inscrit le: 17 Nov 2010
Messages: 3429
Localisation: Catalunya

MessagePosté le: Mar Fév 15, 2011 4:52 am    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    ........
    In medio stat Virtus
    Constitució Apostòlica « La Virtut es manté al mig ».
    - Continuació -






    Llibre 4: La Justícia de l’Església



    Part VI: Del Procediment


    Procediment davant l’Oficialitat

    Article 1: La remissió de l’oficialitat està assegurada per un fiscal eclesiàstic, si una queixa ha estat dipositada o no.

    Article 2: El fiscal eclesiàstic té a càrrec la instrucció del procés, que dirigeix en secret. Reuneix les proves, interroga a les partes i als testimonis, i recull les confessions. Jutja les possibles conseqüències de l’acte de l’acusat, redacta i fa lectura de l’acta d’acusació. No està autoritzat a fer ús de la qüestió.

    Article 3: L’acusat té la facultat per a fer-se aconsellar per un advocat de confessió aristotèlica, eclesiàstic o no, tan aviat com el fiscal decideixi jutjar les possibles conseqüències de l’acte de l’acusat al llarg del procediment.

    Article 4: Els càrrecs retinguts i el contingut de les acusacions fetes, han de ser comunicats a la defensa des del moment que es faci la demanda.

    Article 5: El tribunal escolta, en sessió pública, els al•legats del fiscal eclesiàstic, i de la defensa.

    Article 6: El judici es resolt i la pena pronunciada després de la deliberació pel Bisbe, qui escoltarà l’opinió dels seus assistents prèviament.

    Article 7: Si es considerat culpable, l’acusat pot interposar una apel•lació de la decisió en el Tribunal de la Inquisició. En aquest cas, el fiscal eclesiàstic transmet la integritat de les peces i del dossier de proves a la Congregació de la Santa Inquisició.

    Article 8: El fiscal eclesiàstic pot, a la seva discreció, interposar una apel•lació de la decisió de l’Oficialitat davant del Tribunal Pontifical.


    Procediment inquisitorial

    Article 9: La inquisició té per objectiu salvar ànimes. Per a fer-ho, el procediment inquisitorial consta de sis parts:
      - El temps de gràcia,
      - L’apel•lació dels testimonis,
      - La declaració dels testimonis,
      - El interrogatori dels acusats del procés contra ells,
      - La sentencia de reconciliació dels heretges penedits i de condemna dels obstinats,
      - L’execució de la sentencia.


    Article 10: El temps de gràcia està fixat pel inquisidor, abans del procés, i pot durar fins a trenta dies durant els quals el propi culpable pot venir per a abjurar.

      - Article 10.1: Durant el temps de gràcia, el inquisidor acudeix als testimonis, ja sigui per mètode directe o en un lloc públic mitjançant un pregoner.

    Article 11: Durant la declaració dels testimonis, aquests son escoltats. De la seva declaració, només el més essencial es anotat.

      - Article 11.1: Encara que en los tribunals laics, els jutges solen, per a descobrir la veritat, posar als testimonis davant de l’acusat, aquest mètode no ha de ser emprat i no està en ús pels tribunals de la inquisició.

      - Article 11.2: El testimoni revela tota implicació personal en la "perversió herètica" de l’acusat. Ha de jurar guardar la fe aristotèlica i abjurar de tota heretgia.

      - Article 11.3: Si el testimoni reconeix haver tingut algunes simpaties vers l’heretgia, però reconeix estar equivocat i se’n penedeix d’això, el testimoni queda guardat; la seva declaració es converteix en una confessió, la qual desemboca en una abjuració solemne, continuada per una absolució combinada per una penitencia lleugera en el temps de gràcia. Aleshores li es lliurada una "carta de penitència", a la vegada que serveix de salva conducte respecte a les autoritats religioses i de certificat d’ortodòxia.

      P.D.: La penitencia lleugera podrà ser, a discreció del jutge, o bé el portador de l’estendard de la vergonya per un temps donat, o bé una peregrinació, graduat en número i en llunyania, proporcional a la gravetat de les faltes reconegudes.

    Article 12: Passant el temps de gràcia, tot persona convençuda d’heretgia, de culpa d’heretgia, o d’apostasia, que es presentà ella mateixa, se torna sospitosa.

      - Article 12.1: Entre els sospitosos evocats es troben:
        - Els sectaris (els caps de les sectes),
        - Els heretges (els fidels de les sectes i els adeptes a l’heretgia),
        - Els sospitosos (els que testifiquen amb compte vers els heretges),
        - Els celators (els que se comprometen en no denunciar als heretges),
        - Els receptors (els que albergaren com a mínim dos cops a heretges per a protegir-los, a ells o a la seva reunió),
        - Els defensors (els que prenen partit pels heretges amb veu i acte contra la Inquisició),
        - Els recaiguts (els que després d’haver abjurat, recauen de nou sobre l’error).

    Article 13: L’evocació és la convocatòria pública del sospitós davant la instància, abans què el Jutge decideixi jutjar-lo. L’evocació té per objectiu fer adonar-se’n al sospitós de la gravetat de la seva falta i permetre-li abjurar dels seus actes abans de que sigui jutjat pel Jutge. Serveix d’indicació pública per a l’obertura del procediment.

    Article 14: Qui, espontàniament, hagués respòs a la citació, o bé per què ha estat detingut i conduit manu militari davant dels jutges, el sospitós compareix. Li son llegits els testimonis que l’acusen, sense que es descobreixi el nom dels testimonis.

    Article 15: En primer lloc, el inquisidor fa jurar a l’acusat sobre el "Llibre de les Virtuts" per a dir la veritat sobre tot allò que se l’interrogarà.

    Article 16: En segon lloc, el inquisidor li demana a l’acusat reconèixer els dogmes, les doctrines i les ensenyances de l’Església Aristotèlica.

    Article 17: Se li pregunta a l’acusat si sap de què l’acusen, i per què.

    Article 18: El inquisidor interroga, després, a l’acusat fins a descobrir la veritat.

      - Article 18.1: Si als ulls del Tribunal, el sospitós és capaç de justificar-se, queda lliurat.

      - Article 18.2: El sospitós és culpable. Encara pot confessar-se i penedir-se, per la qual cosa es torna als casos precedents, sempre i quan no duri més que el temps de gràcia, caso en el que la penitència es agreujada i pot anar al mur o a la presó de vocació penitencial:

      P.D.: Existeixen diferents penitències de mur: el mur ample, on la compra d’aliment, el dret de visita, i els permisos de sortida son concedits; i el mur estricte, on el culpable es racionat a pa i aigua, amb els peus encadenats.

      - Article 18.3: El sospitós no confessa, però es considerat culpable. Immediatament es colpejat per la penitència del mur en las condicions del mur estricte, fins a una nova compareixença. Si el mur fa que l’acusat que reconegui, es torna als casos precedents.

    Article 19: Si el sospitós citat no compareix – s’amaga, s’oculta sota un matoll o s’exilia, és sistemàticament condemnar per rebel "com a heretge per sentència definitiva". Això implica la confiscació immediata dels seus bens que seran venuts en subhasta pública en profit de l’autoritat que guarda el poder espiritual superior sobre el lloc on vivia el condemnat.

      - Article 19.1: Si el condemnat torna per a ser detingut, la interrupció del judici és significativa. El rebel - la persona condemnada per rebel•lió - es enviat al mur perpetu en condicions de mur estricte.

    Article 20: Per als heretges consumats, tres casos es presenten:
    - L’heretge abjura espontàniament: es condemnat a una penitència simple. L’entrada en ordes podrà ser indicada.
    - L’heretge està detingut, confessa i dona proves de constricció: es condemnat a una penitència simple que pot anar fins al mur perpetu.
    - L’heretge està detingut, però en la seva obstinació en el error es nega a abjurar: es condemnat com a heretge impenitent amb l’entrega al braç secular.


    El judici

    Article 21: El judici només es llegit al condemnat, generalment el diumenge, al final de la missa, en púlpit o sobre la plaça davant d’una gran gentada i de les autoritats religioses i laiques. És un "sermó general" que pot agrupar diverses condemnes.

    Article 22: L’execució de sentències civils i de mort són sempre obra del poder temporal.



    Text canònic sobre la Justícia de l’Església,
    Dat i confirmat a Roma pel Sagrat Col•legi cota el pontificat del Santíssim Pare Eugeni V el divuitè dia del mes de Febrer, el dijous, de l’any de gràcia MCDLVIII.

    Primera publicació per Sa Eminència Frère Nico el tres del mes d’Agost, el dijous, de l’any MCDLIV; revisat, segellat i publicat de nou per Sa Eminència Aaron de Nagan, Cardenal Canceller i Deà del Sagrat Col•legi, el desè dia del mes de Maig, el dilluns, de l’any de gràcia MCDLVIII.






Traduït per Ignius
_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé Envoyer un e-mail
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Iglesia Hispanica - L'Église des Royaumes Hispaniques - Church of the Hispanic Kingdoms -> Biblioteca Hispánica Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com