L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

2. könyv - Regimini secularis ecclesiae

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> L'Église du Royaume de Hongrie et de Croatie - Church of the Kingdom of Hungary and Croatia -> Magyar Egyházi Könyvtár - Library of the Hungarian Church
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Kiscsillag.
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 13 Déc 2013
Messages: 1159
Localisation: Hungary

MessagePosté le: Mer Nov 18, 2015 10:51 pm    Sujet du message: 2. könyv - Regimini secularis ecclesiae Répondre en citant

Citation:

    ........
    Regimini secularis ecclesiae
    "A világi papság kormányzása" kezdetű pápai bulla







    2. Könyv: A püspökség, a papság és a vallási választókerületek


    Az Apostolátus


    I. rész: Az egyháztartományok és az egyházmegyék


    Cikkely 1: Az egyházmegye egy vallási választókerület, melynek hívei egy püspökre vannak bízva, aki a püspöki hagyomány örököse és az apostolok utóda, így ő az egyházmegye vallási vezetője klérusának segítségével és együttműködésével.

    Cikkely 2: Az egyházmegye plébániákra oszlik, melyek száma egyházmegyénként eltérő lehet.

    Cikkely 3: Az egyházmegyék egy metropolita érsek által vezetett egyházi tartományban egyesülnek.

    Cikkely 4: Az egyazon felségterületen lévő egyházi tartományok egy érsekségbe (primátusba) tömörülnek, és ugyanazon érsek joghatósága alatt állnak, ha számuk legalább kettő, és legalább négy egyházmegyét fognak össze.

      - Cikkely 4.1: A primátust a püspöki kar vezeti - mely legalább az adott terület metropolita érsekeiből áll -, melynek hatalmában áll kinevezni és leváltani a püspököket a saját területén.

      - Cikkely 4.2: Minden primátusnak külön működési szabályzata van, melyet a Szent Kollégium hagy jóvá.


      - Cikkely 4.3: A nyelvi területek, amelyek nem felelnek meg a primátus feltételeinek, vice-primátusi rangot kapnak, és egy létező primátushoz kapcsolják őket, vagy egy, a Szent Kollégium által kinevezett teljhatalmú főpap irányítására bízzák.

      - Cikkely 4.4: A Kúria időlegesen hozzácsatolhat egy egyháztartományt egy közeli primátushoz, vagy időlegesen összevonhat több tartományt egy primátusba.

      - Cikkely 4.5: A Kúria egy primátust vice-primátusokra bonthat, hogy megkönnyítse a munkát. Ezek a vice-primátusok ugyanúgy működnek mint a primátusok.


    II. rész: A püspökség

    A „püspök” elnevezés megkülönböztetés nélkül alkalmazandó bármely püspöki hatáskörrel rendelkező személyre, legyen az püspök vagy érsek.

    Cikkely 1: Az Egyházon belül a Római Pápa és a bíborosok után rangban a püspökök következnek.

    Cikkely 2: A püspök a Pápa által vagy az ő nevében a Püspöki Kar által választott egyházi, akinek feladata egy egyházmegye vezetése, és akit hivatalából csak azok mozdíthatnak el, akik megválasztották.

    Cikkely 3: Egy egyházmegyének csak egy püspöke lehet.

    Cikkely 4: Kétféle püspöki méltóság van: hivatalban lévő vagy tiszteletbeli.

    Cikkely 5: Egy hivatalban lévő püspök lehet metropolita, vagy szuffragán (függő, alárendelt) érsek vagy szuffragán püspök a hozzárendelt egyházmegyétől függően. E megkülönböztetések nem természetből, hanem megtiszteltetésből erednek.

    Cikkely 6: A püspök a következő szabályok szerint kormányozza az egyházmegyéjét: a Püspöki Konferencia szabályzata, a Szent Kánonjog, az Egyház dogmái és előírásai.

      - Cikkely 6.1 : A püspök nevezi ki és bocsátja el az egyházmegyei tanács tagjait.

      - Cikkely 6.2 : A püspök rendelkezik a papokról Res Parendo és In Gratibus, kinevezi és elbocsátja a plébánosokat a saját joghatósága területén.

      - Cikkely 6.3 : A püspök nevezi ki és bocsátja el a saját joghatósága alá tartozó nemesi plébániák lelkészeit, a nemesség kérésére, vagy saját belátása szerint.

      - Cikkely 6.4 : A püspök nevezi ki és váltja le a területén bejegyzett világi vagy katonai szervezetek lelkészeit. Ezalól kivételt képeznek a Róma által elismert katonai szerzetesrendek.

      - Cikkely 6.5 : A püspök joga, hogy a megfelelő pápai konzisztóriumnál javaslatot tegyen kiközösítésre, vagy szentségek érvénytelenítésére és felbontására.

      - Cikkely 6.6 : Egy püspöknek joga van ahhoz, hogy az egyes szentségek kiszolgáltatásának ügyében szigorítson a szabályokon, a Szent Hivatal Kongregációjának engedélyével.


    Cikkely 7 : A kiérdemesült püspökök azok a tiszteletbeli püspökök, akik hivatalukat korrekt és szabályos módon gyakorolták folyamatosan, több, mint 3 hónapig. A tiszteletbeli püspöki címet két hónapig lehet viselni. A püspöki konferencia szabályozhatja jogaikat a konferencián belül, de egyházmegyéjükben semmilyen joghatósággal nem rendelkeznek a továbbiakban.

    Cikkely 8 : A címzetes püspököket a Szent Kollégium nevezi ki a pápa nevében a püspöki konferencia javaslata alapján. A lakóhelyük szerinti primátus püspöki konferenciájának tagjai.

    Cikkely 9 : Bizonyos magasrangú papoknak püspöki méltóság adható, mint például: szerzetesrendek alkancellárjai, katonai szerzetesrendek nagymesterei, In Gratibus apátságok apátjai, és a Kongregációk prefektusai.

    III. rész: A püspöki és egyházmegyei feladatok

    Cikkely 1: Metropolita érsek:

    Anyag ok = felszentelt teológus, a Római Arisztotelészi Egyház tagja
    Ható ok = az adott egyházmegye püspöki konferenciája választja
    Formai ok = Két másik püspök iktatja be a Pápa egyetértésével.
    Cél ok = Teljes jogú tagja a püspöki konferenciának, egy plébánia a joghatósága alatt áll. Egy egyháztartományt és azon belül általában egy egyházmegyét vezet.

    Cikkely 2: Szuffragán püspök és szuffragán érsek:

    Anyag ok = felszentelt teológus, a Római Arisztotelészi Egyház tagja
    Ható ok = az adott egyházmegye püspöki konferenciája választja
    Formai ok = Két másik püspök iktatja be a Pápa egyetértésével.
    Cél ok = Teljes jogú tagja a püspöki konferenciának, egy plébánia áll a joghatósága alatt, kivéve hogyha a püspöki konferencia statútuma ezt csak a metropolita érsekeknek engedi meg. Egy egyházmegyét irányít.

    Cikkely 3: Prímás:

    Anyag ok = a Kánonjog szabályai szerint szolgáló, jó püspök, aki legalább 3 hónapig volt hivatalban
    Ható ok = a püspöki konferencia választja a saját szabályai szerint.
    Formai ok = a Kamarás (Camerlengo) Bíboros vagy Róma Főesperese iktatja be.
    Cél ok = A prímás a püspöki konferenciájának nevében közvetlen felettese minden primátusához tartozó püspöknek.

      - Cikkely 3.1: Abban az esetben, ha a prímás egyedül hoz döntéseket, a püspöki konferenciának joga van azokat érvényteleníteni, és a prímás rendeletét helyettesíteni a sajátjával a konferencia saját szabályia szerint, ha egy tag ezt kéri.

      - Cikkely 3.2: A prímás megtartja kötelezettségeit saját egyháztartományi vagy egyházmegyei szintjén.


    Cikkely 4: Vice-prímás:

    Anyagi ok = Püspöknek kell lennie a kinevezésekor.
    Ható ok = A prímás választja ki a püspöki konferencia szabályainak megfelelően.
    Formai ok = A prímás iktatja be.
    Cél ok = A prímást segíti.

      - Cikkely 4.1:A vice-prímás teljeskörűen helyettesíti a prímást annak távollétében vagy cselekvőképtelensége esetén, amíg a prímás akadályoztatása meg nem szűnik.

      - Cikkely 4.2: A vice-prímás megtartja kötelezettségeit saját egyháztartományi vagy egyházmegyei szintjén.


    Cikkely 5: Kiérdemesült püspök:

    Anyag ok = Püspöki feladatát (nem kiérdemesült hivatalát) korrekt és szabályos módon, folyamatosan kellett gyakorolnia több mint három hónapig.
    Ható ok = Automatikusan két hónapra kapja hivatalát.
    Formai ok = Azon püspöki konferencia hagyja jóvá, ahova tartozik.
    Cél ok = Joga van az állandó lakóhelyének megfelelő püspöki konferencián belüli tagságra.

      - Cikkely 5.1:A kiérdemesült püspöki cím időleges és tiszteletbeli, amely azt a célt szolgálja, hogy átmenetet biztosítson egy változás vagy áthelyezés idejére.


    Cikkely 6: Címzetes püspök

    Anyagi ok = Kifejezetten érdemekkel teli és példamutató papnak kellett lennie, aki részt vett az Egyház építésében.
    Ható ok = A Kúria vagy a Pápa nevezi ki, de a püspöki konferencia is felterjesztheti.
    Formai ok = A Kamarás Bíboros, Róma Főesperese, vagy az illetékes püspöki konferenciának a prímása iktatja be.
    Cél ok = A lakhelye szerinti püspöki konferencia teljes jogú tagja lehet, az illetékes prímás és a püspökök döntésétől függően.

      - Cikkely 6.1:A címzetes püspök csak akkor veszíti el titulusát, hogyha egy püspökség vagy érsekség élére kerül, és gyakorolja püspöki hatalmát. Ezen automatikus címelvesztésen kívül csakis a halálával, a Kúria döntésével, vagy címzetes püspöki létének megváltozásával veszítheti el azt.


    Cikkely 7: Az általános vikárius:

    Anyagi ok = A Szent Római Arisztotelészi Egyház papjának kell lennie. Ha nincs Első Főesperes egy egyháztartományban, akkor egyházmegyénként egy általános vikárius lehet.
    Ható ok = A metropolita érsek nevezi ki.
    Formai ok = A metropolita érsek iktatja be.
    Cél ok = Érsekének segítéséért és helyettesítéséért felelős az egyháztartomány kormányzásában.

      - Cikkely 7.1: Az arisztotelészi medálja arany és zöld színű.




    Cikkely 8: Első Főesperes:

    Anyagi ok = A Szent Római Arisztotelészi Egyház hívének kell lennie. Ha nincs általános vikárius egy egyháztartományban, akkor egyházmegyénként lehet egy Első Főesperes.
    Ható ok = A metropolita érsek nevezi ki.
    Forma ok = A metropolita érsek iktatja be.
    Cél ok = Érsekének segítéséért és helyettesítéséért felelős az egyháztartomány kormányzásában.

      Cikkely 8.1:Az arisztotelészi medálja zöld és ezüst színű.


    Cikkely 9: Egyházmegyei vikárius:

    Anyag ok = A Szent Római Arisztotelészi Egyház papjának kell lennie. Ha nincs főesperes egy egyházmegyében vagy érsekségben, akkor helyette egy egyházmegyei vikárius lehet.
    Ható ok = Püspöke nevezi ki.
    Formai ok = A kinevező püspök iktatja be.
    Cél ok = Püspökének segítéséért és helyettesítéséért felelős az egyházmegye kormányzásában.

      - Cikkely 9.1: Az arisztotelészi medálja zöld és arany színű.




    Cikkely 10: A Főesperes:

    Anyagi ok = A Szent Római Arisztotelészi Egyház hívének kell lennie. Ha nincs egyházmegyei vikárius egy egyházmegyében vagy érsekségben, akkor helyette egy Főesperes lehet.
    Ható ok = A püspöke nevezi ki.
    Forma ok = A kinevező püspök iktatja be.
    Cél ok = Püspökének segítéséért és helyettesítéséért felelős az egyházmegye kormányzásában.

      - Cikkely 10.1: Az arisztotelészi medálja zöld és ezüst színű


    Cikkely 11: A lelkész:

    Anyag ok = A Szent Római Arisztotelészi Egyház hívének kell lennie.
    Ható ok = Egyházmegyéjének vagy egyháztartományának püspöke nevezi ki.
    Formai ok = Egyházmegyéjének vagy egyháztartományának püspöke iktatja be.
    Cél ok = Püspökét segíti adott feladatának teljesítésében.
      - Cikkely 11.1: A lelkészek száma egyházmegyénként a püspök belátására van bízva, hogy ésszerű határok közt tartsa azt.

      - Cikkely 11.2: A lelkész ugyanazokkal ’Res Parendo’ privilégiumokkal rendelkezik mint a kanonok.

    Cikkely 12: A kanonok

    Anyagi ok = Hívő római arisztotelészi teológusnak kell lennie
    Ható ok = Egyházmegyéjének püspöke nevezi ki.
    Formai ok = Egyházmegyéjének püspöke iktatja be.
    Cél ok = Az In Gratibus püspökének segítéséért felelős, az egyházmegye vagy egyháztartomány kormányzásában.

      - Cikkely 12.1: A kanonokok száma a következő: metropolita érsekségben 6, szuffragán érsekségben 5, és egyházmegyénként 4.

      - Cikkely 12.1: A kanonokok feladatai a következők: Vallásügyi tanácsadó (csak metropolita érsekségben), Az egyházmegyék felelőse (mindkét féle érsekségben), A kincstárért felelős, A dogmák felelőse, A papokkal való kapcsolattartás felelőse, Rövid szőrű lözsöszö (minden szinten).




    A világi papságról szóló kánonjogi szöveg, kiadva és elfogadva Rómában a Szent Kongregáció által, Őszentsége V. Eugene pontifikátusa alatt, az Úr MCDLVII. évében július havának 22. napján, Szent Mária Magdaléna ünnepén.

    Először publikálva az Úr MCDLV. évében augusztus hónap 18-án, Szent Ilona napján, a néhai Őeminenciája Jeandalf által; átdolgozva és ismét publikálva az Úr MCDLVI. évében július hónap 11-én, Szent Benedek napján Őeminenciája Aaron Nagan, Kamarás Bíboros által; átdolgozva, az előző alapján módosítva és publikálva az Úr MCDLVII. évében július hónap 24. napján.



_________________
SE Vidigueira-Szapáry Kiscsillag
Cardinal-Presbyter Emeritus of the Papal Consistory of Central and Eastern Europe
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Kiscsillag.
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 13 Déc 2013
Messages: 1159
Localisation: Hungary

MessagePosté le: Mer Déc 30, 2015 11:27 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:
2.3 Az egyházközségek - A plébániák klérusa

Az egyházközségek elsősorban a püspökségek területi egységei.
Az Arisztotelészi egyházban ugyanakkor nem csupán egy földrajzi területet jelöl, a "plébánia területét", hanem azokat az embereket is jelenti, akik ezen a területen élnek és akik a plébánia közösségét alkotják.

Az elnevezés a latin "parochia"-ból ered, amelyet az első arisztotelészi közösségek használtak az egyházi városaik megjelölésére. Az 5. századtól már a közel jelenlegi értelemben használták a püspöki székhelyhez tartozó területek és közösségek megjelölésére.

Bár egy személy több plébánia közösségének is része lehet, de adminisztratív szinten közvetlenül az elsődleges lakóhelye szerinti plébániához tartozik. (HRP: ahhoz, amelyik a profilon látható)

Az egyházközségek három típusát különböztetjük meg, de mindegyik a püspöknek, mint a plébánia közvetlen felettesének fennhatósága alá tartozik.

A klérus tagja több plébániát is szolgálhat, de csak ha ugyanazon püspök iktatja be mindegyik hivatalába, mert az egyházközség felelős klérusa nem felelhet egyszerre több püspöknek. Ez ugyanúgy vonatkozik a diakónusokra, a vikáriusokra és a segítőikre, hiszen közvetve nekik is ugyanaz a püspök a felettesük, mint feljebbvalójuknak.

A pap, diakónus, káplán, a kanonok vagy a nemesi káplán a hozzátartozó plébánián kívül nem adhat ki szentséget csak a saját püspöke ÉS a kérdéses plébánia vezetőjének engedélyével.

1) A községi vagy városi plébánia.

A községi plébánia egy városban vagy faluban található, mely rendelkezik templommal, városházával, házakkal és piaccal.

Az úgynevezett egyházközségi plébánia az a hely, ahol a közösség összegyűlik és ahol a pap és segítői különböző ceremóniákat tartanak, ideértve a heti két misét is.

A községi plébániának 3 felelős személye lehet.
A községi plébániát egy pap, káplán vagy diakónus vezeti.
A plébánia felelősének két segítője lehet, diakónus vagy káplán személyében.
A további segédek, mint a tanoncok (oltárszolgák), sekrestyések, harangozók, pénzügyeket intéző világiak nem tekinthetőek a klérus részének, akkor se ha kinevezésükhöz a püspök beleegyezése kell. Értük a közvetlen felettesük felelős, az, aki kinevezte őket.

A plébánián csak a plébános gyóntathat. (IG szabály).
További három gyóntató nevezhető ki In Gratebus (IG) akik ugyan meghallgathatják a hívőket, de a kánonjog szabályai alapján feloldozást vagy penitenciát nem adhatnak ki.

Pap/plébános

Anyagi ok: az egyház útját választott, felszentelt arisztotelészi teológusnak kell lennie
Ható ok: a kérdéses egyházmegye püspöke nevezi ki
Formai ok: a kérdéses egyházmegye püspöke iktatja be

Cél ok

A pap a felszentelésen kívül minden szentséget kiszolgáltathat.
Res Parendo (RP) és In Gratebus (IG) felelős a plébánia vallási, gazdasági és adminisztratív teendőinek ellátásáért.
Két segítőt (diakónust vagy káplánt) nevezhet ki maga mellé és bármennyi további tanoncot, a püspök engedélyével.
Három In Gratebus gyóntatót nevezhet ki (még nem lett kodifikálva).

Halmozás: a papi hivatal mint elsődleges hivatal nem halmozható más elsődleges hivatalokkal

Diakónus és káplán

Anyagi ok : az egyház hívőjének kell lennie, ha diakónusként szentelik, a káplán címet viseli
Ható ok: a plébános nevezi ki a helyi püspök (vagy érsek) beleegyezésével
Formai ok: a plébános vagy a helyi püspök (vagy érsek) iktatja be
Cél ok: felelős az adott plébánia vallási irányításáért

A diakónus és a káplán a felszentelésen kívül minden szentséget kiszolgáltathat.
Nem nevezhetnek ki gyóntatókat vagy más egyházi személyeket, a plébániát vezető paptól vagy annak hiányában a püspöktől függenek.

Halmozás: a diakónus és a plébános másodlagos hivatalnak számítanak és ezáltal érvényesek rájuk a halmozási szabályok.
Akkor vállalhatnak további elsődleges és másodlagos hivatalokat, ha azok ugyanazon püspök fennhatósága alá tartoznak.
Az in partibus bíborosok vagy püspökök lehetnek káplánok.

Sekrestyés (plébánosi feladatkörrel).

Anyagi ok: az egyház megkeresztelt teológusának kell lennie.
Ható ok: a püspök vagy az érsek nevezi ki a tőlük függő plébániába
Formai ok: a püspök vagy az érsek iktatja be a tőlük függő plébániába

Cél ok:

Lehetőség szerint el kell kerülni a sekrestyések állandó alkalmazását és csak abban az esetben és addig kell alkalmazni a pozíciót, ha és amíg az üresedés másképp nem orvosolható.

A sekrestyés gondoskodik a sekrestyéről és előkészíti az istentiszteletet.

A sekrestyésnek két típusát különböztetjük meg: az egyszerű hívőt és a diakónust

a) Az egyszerű hívők.

Az egyszerű hívő nem a klérus tagja és nem is mutatkozhat akként. Nyilvánosan mindig jó arisztotelésziként kell cselekednie és nem hozhat szégyent a feladatára semmi módon, kiközösítés terhe mellett.
A szentelési kérelmeket továbbítania kell a klérus egy tagjának, aki elvégzi azokat.

b) A diakónusok vagy káplánok

Ha egy diakónus tölti be a sekrestyési pozíciót, megtartja diakónusi rangját és annak funkcióit.

Ha egy káplán tölti be a pozíciót, a kinevezés idejére ő válik a plébánia papjává.

Halmozás: a sekrestyésre amíg feladatát ellátja ugyanazok a halmozási szabályok vonatkoznak, mint a plébánia papjára, így elsődleges hivatalnak számít.

Megjegyzés: A sekrestyésnek a plébánia ajtaján közzé kell tennie kinevezését.

A tanoncok

Anyagi ok: az Egyház hívének kell lennie.
Ható ok:a plébános nevezi ki a helyi püspök (vagy érsek) beleegyezésével
Formai ok: a plébános vagy a helyi püspök (vagy érsek) iktatja be

Cél ok:

A felettese egy speciális feladattal látja el. Általában olyan hívő, aki diakónus vagy káplán kíván lenni a későbbiekben.
Feladatától függően egyéb címet is viselhet, pl. sekrestyés, harangozó, hírnök stb...
Nem tekinthető a klérus tagjának, és annak felel közvetlenül, aki kinevezte.

Halmozás: a Tanoncokra nem vonatkoznak a halmozási szabályok, hisz nem a papság részei.

In Gratebus gyóntatók

Anyagi ok: az Egyház teológusának kell lennie
Ható ok: a templom plébánosa nevezi ki
Formai ok: a templom plébánosa iktatja be
Cél ok: abban a templomban gyóntat, ahova kinevezték. Amennyiben nem pap, nem adhat res parendo feloldozást

Halmozás: In Gratebus (IG) nem tartoznak a papság tagjai közé, így nem vonatkoznak rájuk a halmozási szabályok

2) Nemesi (hűbérbirtoki) parókia

A nemesi parókia egy olyan hűbérbirtokon helyezkedik el, amely rendelkezik egy kápolnával és legalább egy lakóépülettel.
A nemesi parókia általában a földrajzilag közeli egyházmegyéhez tartozik, de püspökét a birtok ura is kiválaszthatja, a nemzeti püspökök és bíborosok belegyezésével. Egy időben ugyanaz a főpap nem lehet több nemesi plébániáért felelős, mint amennyiben felelősségteljesen el tudja látni a feladatát.

A parókián a birtok urai és vendégeik vehetnek részt az egyházi szertartásokon, melyet a káplán vagy segédei tartanak.
A nemesi parókiának csak egyetlen elismert vezetője lehet.
A nemesi parókia élén áll a nemesi káplán, aki lehet felszentelt egyházi vagy egyszerű hívő.
Segédei, a tanoncok, sekrestyések és harangozók nem tekinthetők a klérus tagjainak. A nemesi káplán irányítása alatt állnak és feladataik csak a nemesi parókiára terjednek ki, annak területén kívül nem gyakorolhatják azokat.

Nemesi káplán


Anyagi ok: az egyház híve, és megbízással kell rendelkeznie a kongregációtól a hit terjesztésére
Ható ok: egy hithű nemes fogadja fel
Formai ok:az a püspök iktatja be hivatalába, akihez a hűbérbirtok tartozik

Megnevezése nemtől függően Nővér vagy Testvér, felszentelt pap esetén Anya vagy Atya.

Cél ok

Annak a területnek a vallási életéért felelős, ahova kinevezték (több birtok esetén azonos püspök alá kell tartoznia a birtokoknak)
A felszentelésen kívül minden szentséget kioszthat.
Nem nevezhet ki gyóntatókat, se egyéb tagjait a parókiának és közvetlenül az őt kinevező püspök alá tartozik.

Halmozás: A nemesi káplán másodlagos hivatalnak számít.
Más elsődleges és másodlagos hivatalokkal együtt gyakorolható, ha azok is ugyanazon püspök fennhatósága alá tartoznak.
In partibus bíboros vagy püspök elláthatja a nemesi káplán feladatait.

3) Közösségi parókia

Egyes esetekben bizonyos közösségeknek, egyesületeknek, testvériségeknek, céheknek vagy katonai csoportoknak szüksége van helyi vallási vezetőre.
Ezeknek a csoportoknak a helyi püspököt kell értesíteniük kérésükről, aki egy vallási felügyelőt, lelkészt jelöl ki melléjük.

Lelkész (kivéve OMR - egyházi lovagrendek)

Anyagi ok: az egyház hívője kell hogy legyen és megbízással kell rendelkeznie a kongregációtól a hit terjesztésére
Ható ok: egy polgári vagy világi katonai csoport fogadja fel szolgálatába
Formai ok: az őt felfogadó csoporttól függ és a kongregáció állapítja meg

Megnevezése laikusként nemtől függően Nővér vagy Testvér, klerikus esetén Anya vagy Atya.

Cél ok

Felelős azon csoport vallási életének irányításáért, ahova kinevezték.
A szentelést kivéve minden szentséget kiszolgáltathat.
Nem nevezhet ki gyóntatókat vagy más parókiai személyzetet. Közigazgatásilag az őt kinevező kongregációnak felel.

Halmozás: A lelkész másodlagos hivatalnak számít.
Más elsődleges és másodlagos hivatalokkal együtt gyakorolható, ha azok is ugyanazon püspök fennhatósága alá tartoznak.
In partibus bíboros vagy püspök elláthatja a lelkész feladatait.

Nemzeti közösségi parókia

Ha egy közösségi plébánia kifejezetten nemzeti, akkor közvetlenül az érsek, vagy érsek hiányában a parókiákért felelős egyházi személy alá tartozik

_________________
SE Vidigueira-Szapáry Kiscsillag
Cardinal-Presbyter Emeritus of the Papal Consistory of Central and Eastern Europe
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> L'Église du Royaume de Hongrie et de Croatie - Church of the Kingdom of Hungary and Croatia -> Magyar Egyházi Könyvtár - Library of the Hungarian Church Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com