L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[Dogma] HU - Mirror of Oane

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Archive of the Vatican Library
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Kalixtus
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 24 Fév 2013
Messages: 12878
Localisation: Roma, Palazzo Doria-Pamphilj

MessagePosté le: Ven Sep 21, 2018 2:33 am    Sujet du message: [Dogma] HU - Mirror of Oane Répondre en citant

Citation:



Oane tükre

Bevezetés

Kedves Oane tükre! Azt tükrözöd, amilyen vagyok: egy Isten által rejtélyesen kiválasztott kiválasztott embert az emberek között, hogy vezesse őket az élet zöld legelőjén. Te vagy az egyetlen személy, akivel szabadon beszélhetek magányom mélységéből. Mielőtt Isten megkérdezett engem, egyedül voltam és meg nem értett. Még mindig ugyanezt érzem most is, bár tisztelet vesz körül. Isten elfordult a világtól, hagyva az embereknek, hogy saját módjukon boldoguljanak. S nekem szembe kell néznem az Isten által választott sorssal, mely miatt fogolynak érzem magam. Ebben a majdnem kétségbeesett állapotban , csak az Ő Szeretete vezet, ami nékem templomom. Ó Tükör a falon, ez egy áldás, hogy ennyi év után leírhatom gondolataim, kétségeim és látomásaim a világról, amik Isten számára kívánatosak.

Oane

I. Töredékek Oane életéből

Isten, Semmi és a Névtelen teremtmény

Már hosszú ideje gondolkozom a Semmi (mielőtt Isten megteremtette volna a világot) és Isten közös létezéséről. Arra a következtetésre jutottam, hogy a Semmi Isten sötét oldalán van. Egy mocskos, olajos és ragadós föld amit Ő kreált, ahol minden erjed, rothad és férgekként árasztja el az utat, mely az ő magánya, az ő sötétségének tükröződése. Mégis ez a mocskos hely tökéletes gyümölcsöket terem a világban: egyik se születik feketének, de mindegyik az isteni erény gyönyörű gyümölcse. A Semmi maga volt a termékenység és rothadás káosza, éppúgy a föld, amin járunk. Jó és gonosz, fekete és fehér. Talán a fekete egy kis fehérrel született, s ugyanígy a fehér egy kis feketével. Az a fajta mozgás, amely ismétli a gonosz elsődleges káoszát. Így, Isten maga a Gonosz, a Névtelen Teremtmény ellen született (számodra nem volt neve, mielőtt Isten lett).

Azt mondják mindent Istent teremtett, de ez nem igaz. Éppúgy, mint a Semmi Isten sötét oldala a mennyben, úgy a Névtelen Teremtmény a földön. És én, Oane, egyedül az emberek között, vagyok az örök párbaj közepe, mi Istent Istennel szembesíti.

A három szféra

A világ három szférából áll: egy jó, egy gonosz és abból a bizonytalansági tényezőből. A jó szféra a nap, amelyik melegít minket, és lehetővé teszi a nővények növekedését; a gonosz a hold, beteges, sárga szín, a nap halvány visszaverődése, a felülete tökéletlennek tűnik, mintha ezer tűzhányó állandóan tüzet köpködne; a bizonytalanság szférája a Föld. A föld maga is három részre osztott: van az Ég, mely a jóságé, a Föld talaja és a sara a Gonosz otthona, és a kettő között él az ember, ki a bizonytalanságot képviseli. Isteni alkotás - emberek ebben a bizonytalansági szférában élnek és ez a bizonytalanság tükröződik bennük. Így mindannyiunkban él Isten, a mi Atyánk, gonosz és sötét része, mely a kinyilatkoztatása előtt létezett. A gonosz létezik, mert a szörnyű Névtelen teremtmény megszületett, átváltozik és büntetlenséggel csábította az embert, jóval Isten előtt. Férfi volt a férfiak között, és része Istennek, a világ és a föld hármasságában, a jó a gonosz és a lelkiismeret, ő volt a bizonytalanság agyaga.

Néhány emberben a jó érvényesül, másokban a gonoszság győzedelmeskedik és végül vannak azok kik a kettő között hajóznak.

A jó és gonosz bizonytalansága

Az igazat megvallva, van csak egy marék ember tudja, hogy a tettei jók, vagy rosszak. Talán csak a Névtelen Teremtmény és az ő szolgálai tudják. Én ismertem egy embert, aki meg volt róla győződve, hogy csak a vagyona teheti boldoggá. Ezért, hogy egyre gazdagabbá váljon, eladta a feleségét rabszolgának más férfiaknak, így növelve vagyonát, hogy egyre boldogabb lehessen. Aztán láttam őt, ahogy legyőzte a semmittevés és az unalom, és bort ivott, ami zaklatottságának forrásává vált. Láttam, amint egyre idegesebb és haragosabb, mígnem egy részeges estén arra jutott, hogy feláldozza egyetlen fiát Istennek. De az utolsó pillanatban, mikor a kés már lesújtani készült és a gyerekgyilkosság létrejött volna, nem tudom mi, de valami megállította őt, mintha hirtelen a jó és a gonosz izzása életbe lépett volna és felébredt a lelkiismerete. Hol van a határ Jó és Rossz között? Ez az ember jót akart, de helyette rosszat cselekedett. Majd mikor rosszat akart tenni, a jó előjött. Gyakran gondolkodom, hogy a jó akarat, akaratlanul válik rossz tetté.

Az erkölcs

Ez a rész észrevetette velem, hogy nekem, Oane-nak, kellene megerősítenem az élet szabályait. Így kitaláltam az Erkölcsöt. Minden érzés elragadó: szerelem, fajtalanság, gyűlölet. És az emberek ezen érzések alapján cselekednek, de néhány tettük rosszra fordul: elcsábítják az áldozatot és őrületbe kergetik őket. Épp ezért listába szedtem mindent, amit elpusztítja és fájdalmat okoz az embereknek és törvényként használhatják, mint az erkölcs alapjait:
- Ne lopj!
- Ne ölj!
- Tiszteld Szüleidet!
- Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!
- Ne kívánd az ő tulajdonát!
- Legyél mértékletes!
- Tiszteld mások szabadságát!

Ezáltal, arra ösztönöztem mindenkit, hogy kövesse a szabályokat és tartsa be azokat, hogy különbséget tehessenek jó és rossz között. S így, az első törvények, az erkölcs és a hét parancsolat eredményt és sikert hoztak a közösségben. És én váltam közösségem a vallási és politikai vezetőjévé. Akkor megijedtem a felelősségtől és még most is félek. Ez a súly addig éget majd, míg Isten vissza nem von a világból.

Isten a Rejtelem

Rémisztő, hogy sosem leszünk képesek elmondani magunknak azt, mi az Isten: Ő meghaladja elménk képességeit. Minden, amit tudunk, hogy Isten létezik és tökéletes. Nem tudjuk megérteni létrejöttét és gondolatait, mert a mi intelligenciánk véges (azaz korlátozott), míg az Istené végtelen. Az Ő tökéletessége mindenek felett páratlan és minden, mit mondhatunk, csak az Ő neve. Mi csak leborulhatunk előtte és egyszerű halandóként alázatosan kereshetjük a Kegyeit. Halandók, kik reménykednek, kételkednek, tudván, hogy Ő velünk lesz, tekintet nélkül bűneinkre, értetlenségünkre és tévedésinkre. Mi vagyunk az Ő gyermekei összeköttetésben vele az apaság és a szeretet kötelékén keresztül.

Győzedelmeskedik valaha a Gonosz?

Sose láttam, hogy a gonosz a jón keresztül érvényesült volna. Isten tudja, ahol gonosz van, azaz Ő sötét oldala. Mindent tud, még önmagáról is. De küzd a sötétség ellen, törekszik arra, hogy jót tegyen, így hozott létre minket. Mi vagyunk a biztosíték arra, hogy Isten nem fogja engedni a gonoszt érvényesülni magában, amíg szeretjük. Tehát, a Szeretet önmagában nem csak az életre, hanem Isten jóságának létezése is ok. Ha mi elhagyjuk Isten iránt érzett szeretetünk, akkor a jó el fog tűnni a sötétségben, mely elnyel mindent és elpusztítja a világot. Az isten teremtett bennünket, szintén ő adott nekünk gondolatokat, amivel ellen tudunk állni a gonosznak, harcba szállhassunk az ördög sugallataival, a Névtelen Teremtménnyel aki a földön van. Csak a szeretetünk segítségével képes Isten harcolni a gonosszal, az ördöggel a mennyországban, a mi küzdelmünk itt a földön a segítség melynek köszönhetően Isten gonosz oldala elleni harcában.

Az üdvösségek

_________________
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Jolieen



Inscrit le: 28 Mai 2018
Messages: 3052

MessagePosté le: Ven Sep 21, 2018 2:34 am    Sujet du message: Répondre en citant

Arrow origin http://rome.lesroyaumes.com/viewtopic.php?t=22661
_________________

Cardinal-Deacon of the British Isles -Bishop In Partibus of Lamia - Prefect to the Villa of St.Loyat - Expert to the pontificial collages of Heraldry - Assessor to the Developing Churches
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Archive of the Vatican Library Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com