L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

III. rész: Az Arisztotelészi közösség hivatalai.

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
PolicarpoInscrit le: 16 Avr 2013
Messages: 1315

MessagePosté le: Dim Déc 09, 2018 12:59 am    Sujet du message: III. rész: Az Arisztotelészi közösség hivatalai. Répondre en citant

Citation:

De Ecclesiae Dei fondis
Pápai Bulla - « Isten Egyházának alapjai »
Folytatás.


Preambulum. A Szent Egyetemes És Római Arisztotelészi Egyház dogmái és a törvények, melyek tagjait vezetik.III. rész: Az Arisztotelészi közösség hivatalai.


Cikkely 1: Hivataloknak hívjuk azokat az egyházi szolgálati funkciókat, melyeket a kánonjog, a Római kongregációk belső szabályzata, vagy egy a Kúria által elismert szerzetesrend regulája annak ismer el.

Cikkely 2: Csak akkor tölthet be valaki hivatalt, ha a kinevezett vagy megválasztott megkeresztelt hívő vagy klerikus megfelel az adott hivatal betöltéséhez szükséges előírásoknak.

Cikkely 3: Klerikus az a személy, aki világi vallási hivatalt tölt be; szerzetes aki rendbe vonulva tölt be hivatalt; katona aki a Szent Sereg Kongregációjában tölt be hivatalt - ahogy az a Cikkely 3b-ben vagy a Szent Sereg kánonjogában meg van határozva; mindazokat, akik ebből a három hivatalból egyet se töltenek be, megkeresztelt hívőknek nevezzük.

N. B. A klerikusi hivatalok és az arra vonatkozó szabályok elsőbbséget élveznek a szerzetesi hivatalokkal szemben, a szerzetesi hivatalok pedig a katonai hivatalokkal szemben.

    - Cikkely 3a: Az Egyház szerzetesnek tekinti: a monasztikus életet magukévá tevő megkeresztelteket; az arisztotelészi szerzetesrendek vagy egy egyházi katonai rend szerzetesi ágának tagjait, és az In Gratebus apátságok közösségeinek tagjait.

    - Cikkely 3b: Az Egyház katonának tekinti: a Szent Arisztotelészi Seregek katonai rendjeinek megkeresztelt tagjait; és azokat a megkeresztelteket, akik önállóan vagy csoportként a a Szent Sereg parancsnoksága alá tartoznak.


Cikkely 4: Az érsekek általi felmentés vagy más hivatalok kánonjogban szabályozott kivételeitől, illetve a Római kongregáció belső szabályzatába foglalt esetektől eltekintve a, klerikusok és a szerzetesek részére, akár katonák akár nem, tilos a szociális rangjukhoz kapcsolódó fegyvertől eltérő fegyver viselése.

Cikkely 5:Egy megkeresztelt nem szolgáltathat ki szentségeket, és egy klerikus is csak azokat, melyre hivatalából felhatalmazása van.

Cikkely 6: Csakis megkeresztelt vagy felszentelt személy rendelkezhet hivatallal az Arisztotelészi Egyházon belül.

Cikkely 7: A teológusi egyetemi végzettség (HRP: 6-os szint, Egyház útja) nem számít egyházi hivatalnak, de bizonyos hivatalok betöltésénél alapkövetelmény.

Cikkely 8: Az Arisztotelészi Egyházon belül a hivatalokat három osztályba soroljuk: elsődleges, másodlagos és harmadlagos.

Cikkely 9: Az elsődleges hivatalok képezik az Arisztotelészi Egyház hierarchikus alapját. Elsőbbséget élveznek a többivel szemben.
    - Cikkely 9a: Egy klerikus csak egy elsődleges egyházi hivatalt tölthet be.

Cikkely 10: A másodlagos hivatalok az Arisztotelészi Egyház kiegészítő hivatalai. Leggyakrabban az elsődleges hivatalokhoz kapcsolódnak.
    - Cikkely 10a: Egy klerikus csak két másodlagos egyházi hivatalt tölthet be az elsődleges hivatal mellett.


Cikkely 11: A harmadlagos hivatalok a kongregációkhoz vagy szerzetesrendekhez kapcsolódnak, illetve minden ide tartozik, ami nem elsődleges vagy másodlagos.
    - Cikkely 11a: A harmadlagos hivatalok halmozása az adott kongregáció vagy szerzetesrend szabályai szerint történhet. Ha másként nem rendelkeznek róla, a harmadlagos hivatalok kombinálhatóak lehetséges elsődleges és másodlagos hivatalokkal.

Cikkely 12: Azon papok, akik püspöki méltóságot töltenek be, főpapi ranggal rendelkeznek, mely kiváltság hivataluk a hittel való egységének természetéből fakad.

NB A püspöki méltóság legalább három sornyi bojttal jelölendő az egyházi címerhasználatban.

Cikkely 13: A világi papságon belül, egy klerikus csak egy másik klerikusnak tartozhat közvetlen engedelmességgel. Csak ezzel összhangban történhet a hivatalok betöltése.

Cikkely 14: A tiszteletbeli és kiérdemesült címek használata nem számít hivatalhalmozásnakIsten Egyházának alapjairól szóló kánoni szöveg, kiadásra és jóváhagyásra került Őszentsége V. Eugene pontifikátusa alatt a Szent Kollégium gondozásában Rómában, az Úr MCDLV. évében, augusztus hónap 1. napján, szombaton.

Legutolsó módosítás a Szent Bíborosi Kollégium által az Úr MDLVII. évében, január hónap 10. napján, szombaton.

Először publikálva a néhai Őeminenciája Jeandalf bíboros által, az Úr MCDLV évében, augusztus hónap 1. napján, szombaton, mint a világi papságról szóló második könyv előszava. Átdolgozta, lepecsételte és ismételten publikálta Őeminenciája Aaron de Nagan Kamarás Bíboros, az Úr MCDLVII. évében, január hó 11. napján._________________
His Excellency the Most Reverend Monsignor Prof. Dr. theol. Policarpo von Wittelsbach
Bishop of Würzburg
Archabbot of the Abbey of Heiligenbronn
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com