L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

III. rész: Rendkívüli Bíróság A+B+D

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
PolicarpoInscrit le: 16 Avr 2013
Messages: 1335

MessagePosté le: Dim Déc 09, 2018 1:03 am    Sujet du message: III. rész: Rendkívüli Bíróság A+B+D Répondre en citant

Citation:


  ........
  In medio stat Virtus
  Apostoli konstitúció - "Az erény áll a középpontban"
  - Folytatás -


  4. könyv: Egyházi bíróság  III. rész: Rendkívüli Bíróság

   A Rendkívüli Bíróság egyike az Egyházi Bíróság két részének. Dogmatikai és doktrinális vétségek és bűncselekmények ügyében jár el. A Rendkívüli Bíróság kétféle módon járhat el az elkövető személye és beosztása alapján. Ez alapján elsőfokon a Rendkívüli bíróság a hívők és a klérus ügyeiben az Inkvizíciós Törvényszéken jár el. Másodfokon a hívők és a klárus ügyeiben az Apostoli Signatura Törvényszéke az illetékes (Can 4-I-9). A Bíborosok ügyeiben első és egyetlen fokon az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke jár el (Can 4-I-11).


  "A" rész: Inkvizíciós Törvényszék


  Általános rész

  1. cikkely: Az Inkvizíciós Törvényszék az elsőfokú bíróság a hit nevében vagy ellen elkövetett bűncselekmények és az eretnekséggel kapcsolatos ügyekben, melyeket a Római Arisztotelészi Egyház hívei vagy a klérusa követett el.

  Szervezet

  2. cikkely: Az Inkvizíciós Törvényszék tagjai:
  - a Bíboros Inkvizítor vagy inkvizíciós prefektus
  - a Missus Inquisitionis, mint "Inkvizítor", mint az eljárás elnöke és a vád képviselője

  3. cikkely: A Szent Inkvizíció Kongregációjának Bíboros Kancellárja és Alkancellárja nevezi ki és bocsájtja el a Bíboros Inkvizítort, a prefektust és a Missus Inquisitionist.

  4. cikkely: Az Inkvizítor felfogadhat egy jegyzőt, akit a klérusból választ.

  Hatáskör

  5. cikkely: Az Inkvizíciós Törvényszéknek univerzális határköre van. Elsőfokon jár el a hit nevében vagy ellen elkövetett bűncselekményekben és az eretnekséggel kapcsolatos ügyekben.

  Beterjesztés és a bíróság

  6. cikkely: Bárki benyújthat panaszt az Inkvizíciós Törvényszéknek

  7. cikkely: A Bíboros Inkvizítor vagy a inkvizíciós prefektus az Inkvizítor megbízásakor nyilvánosan kijelenti, milyen okok vezettek a speciális bíróság igénybevételéhez.

  8. cikkely: Az inkvizítor egyedül dolgozik és titokban folytatja nyomozását. Összegyűjti a bizonyítékokat, kihallgatja a feleket és a tanúkat, begyűjti a vallomásokat. Eldönti, hogy megalapozott-e a vád és elkészíti a vádiratot.

  9. cikkely: Az inkvizítor, aki egyedül vezeti a tárgyalást és képviseli a vádat, nyilvánosan meghallgatja a védelmet.

  10. cikkely: A védelem kérésére a teljes peranyagot át kell adni a részükre.

  Ítélet és különös rendelkezések

  11. cikkely: Az Inkvizítor és a Bíboros Inkvizítor vagy a prefektus, aki a megbízást adta, hozza meg az ítéletet és dönt a büntetés természetéről és hosszáról.  "B" rész: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke


  Általános rész

  1. cikkely: A Bíborosok által a hit ellen vagy nevében elkövetett bűncselekményekben, illetve eretnekséggel kapcsolatos ügyekben első és egyetlen fokon az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke jár el; másodfokon tárgyalja az Inkvizíciós Törvényszék ügyeit. Felelős a hit nevében vagy ellen elkövetett bűncselekmények és az eretnekséggel kapcsolatos ügyek elbírálásában, melyeket a Római Arisztotelészi Egyház hívei vagy a klérusa követett el.

  2. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke közvetlenül a Szent Kollégium hatóságának jelent és általános tevékenységét a Szent Inkvizíció Kongregációjának felügyelete alatt végzi.

  Szervezet

  3. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének tagjai:
  - öt bíró, köztük: az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa, a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja, Szent Inkvizíció Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja, vagy egy, a Szent Hivatal által, a Kancellárok és az Alkancellárok helyettesítésére kinevezett római Bíboros, és két címzetes Jogi Hivatalnok, kikből egyet az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa egyet pedig a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja nevez ki a Jogi Hivatalnokok Kollégiumából.
  - négy további, extra Jogi Hivatalnok a Jogi Hivatalnokok Kollégiumából választva

  megj.: Az extra Jogi Hivatalnokok száma létszámhiány esetén lecsökkenthető kettőre. Az eretnekség különösen komoly bűncselekmény, így hogy biztosítva legyen a teljes pártatlanság, olyan Jogi Hivatalnok nem nevezhető ki címzetes Jogi Hivatalnoknak vagy extrának, aki elsőfokon részt vett az eljárásban az Inkvizíciós Törvényszéken vagy részt vett a fellebbezésről szóló tárgyaláson az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékén.

  4. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének vezetője a Prefektus, akit a Bíborosok Szent Kollégiuma választ egy élere vagy bocsát el. A Prefektusnak felszentelt papnak kell lennie. Ha a Prefektus érintett a tárgyalt ügyben, menesztik és helyét a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja veszi át.

  5. cikkely: Az Bírók segítik a Törvényszék Elnökét, részt vesznek a meghallgatásokon az Jegyzővel, és jegyzőkönyvet írnak a hallottakról, majd továbbítják annak másolatát a Szent Inkvizíció Kongregációjának és a Szent Hivatalnak. Ha bármelyik a két bíboros bíró közül érintett a perben, menesztik őket és a helyüket annak a Kongregációnak a Kancellárja vagy Alkancellárja veszi át, amelyiknek felelnek. Ha egy címzetes Jogi hivatalnok érintett a perben, menesztik és helyét egy másik veszi át.

   5.1. cikkely: A Jegyzőt az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa nevezi ki egy életre és ő is menesztheti. Felszentelt papnak kell lennie. A tárgyaláson nem szólalhat fel.


  6. cikkely: Az extra Jogi Hivatalnokok néma megfigyelők a tárgyaláson. Részt vesznek, de nincs joguk bármiféle módon beleavatkozni, kivéve az első tanácskozásokon, melyekre a Prefektus hívja meg őket, hogy a tárgyalt eretnekség ügyében előterjesszék meglátásaikat.

  7. cikkely: A Jogi Hivatalnokok Kollégiuma tíz tagból áll, akiket a Bíborosok Szent Kollégiuma nevez ki az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusa, a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja, a Szent Inkvizíció Kongregációjának Kancellárja vagy Alkancellárja ajánlása alapján, mely során figyelembe veszik a dogmával és a tanításokkal kapcsolatos szakértelmüket. A Jogi Hivatalnokok kollégiumának fele felszentelt pap kell hogy legyen.

  Hatáskör

  8. cikkely: az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke univerzális hatáskörrel bír. Másodfokon jár el az elsőfokon az Inkvizíciós Törvényszéken tárgyalt ügyekben és elsőfokon jár el a Bíborosokat érintő ügyekben.

  9. cikkely: Amennyiben az Inkvizíciós Törvényszék által hozott ítélet fellebbezését vizsgálja, az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Nagy Kollégiuma eldönti, hogy van-e alapja a fellebbezésnek és hogy az elsőfokú tárgyalás jegyzőkönyve alapján van-e jogalapja az újratárgyalásnak.

  megj.: az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Prefektusának, a Szent Hivatal Kongregációjának Kancellárjának vagy Alkancellárjának, a Szent Inkvizíció Kongregációjának Kancellárjának vagy Alkancellárjának személyes és kizárólagos joga, hogy érvényesítse a fellebbezés elfogadását és az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének döntését a fellebbezésről.

  10. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének joga van az elsőfokon az Inkvizíciós törvényszék által meghozott ítéleteket megerősíteni, módosítani vagy eltörölni. Módosítás vagy eltörlés esetén az ügyet automatikusan újra kell tárgyalni az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszéke előtt.

  Beterjesztés

  11. cikkely: Minden fellebbezést, amely az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének szól az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének jegyzői irodájába kell benyújtani.

  12. cikkely: Az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének szóló beterjesztéseket fellebbezési ügyekben az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Nagy Kollégiuma jogosult benyújtani; olyan ügyekben, melyekben Bíborosok érintettek a Camerlengo vagy a Főesperes teheti meg ugyanezt.

  Különös rendelkezések

  13. cikkely: Amennyiben az elsőfokon hozott ítéletet helybenhagyják, az Apostoli Signatura Fellebbviteli Törvényszékének Bírói plusz büntetést szabhatnak ki saját belátásuk szerint.
_________________
His Excellency the Most Reverend Monsignor Prof. Dr. theol. Policarpo von Wittelsbach
Bishop of Regensburg
Archabbot of the Abbey of Heiligenbronn
German archivist for the Roman registers of Sacraments
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothčque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com