L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[RO] Carte 3 - Regimini regularis ecclesiae

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:27 pm    Sujet du message: [RO] Carte 3 - Regimini regularis ecclesiae Répondre en citant

Citation:


    ........
    Regimini regularis ecclesiae
    Bula pontificală « Pentru conducerea Bisericii segulare ».







    Cartea 3: Biserica regulară şi ordinele romane


    Cartea 3.1: Introducere

    Dacă mesajul aristotelian este calea unică deoarece provine de la Dumnezeu şi ne este transmis de două ori prin Hristos şi Aristotel, Biserica deasemenea prezintă un aspect unic dublu deoarece deţine credinţa adevărată şi al doilea pentru că este compusă din clerici regulaţi. Aceste două componente sunt doar două aspecte ale unei realitaţi: Biserica.
    Clerul regulat, în memoria Sfântului Benedict din Pisa Yaolo, patronul spiritual al monahismului şi păzitorul Tabletei Oane, este compus din credincioşi care au ales să traiască în această comunitate pentru a transmite mesajul profeţilor şi pentru a ajuta la păstrarea lui, la răspândirea lui şi la bunastarea tuturor.

    Organizarea Bisericii regulate prevede doua feluri de Ordine Romane (OR):

    • Ordinele Religioase Romane (ORR), care nu intenţionează să se alăture militarilor Bisericii.
      Relaţiilor lor cu Roma şi în particular validarea existenţei lor şi regulilor acestora, este responsabilitatea Congregaţiei pentru difuzarea Credinţei.

    • Ordinele Militare Religioase (OMR), a căror vocaţie este să recruteze militari pentru Biserica şi au o aripă distinctivă religioasă în mijlocul lor. Relaţia lor cu Roma şi în particular validarea existenţei lor şi a regulilor lor este responsabilitatea Congregatiei Armatelor Sfinte.

    Utilizarea permite unui membru regular dintr-o categorie de o anumită clasă să servească ordinelor de un al tip.

    În acest text vom utiliza termenul de abaţie pentru toate clădirile dedicate utilizării monahale (mănăstiri, abaţii, chilii,...).

    Cartea 3.2: Mănăstiri, abaţii şi chilii

    Comunităţile sunt grupate în ordine. Fiecare ordin este caracterizat printr-o regulă pe care membrii Comunităţii respective au jurat să o respecte, inspiraţi din Regulile Sf. Benedict.
    Acest lucru, strămoşul tuturor cărţilor aristoteliene, pune accentul pe importanţa jurămintelor de supunere, de caritate, de umilinţă şi de castitate.

    Abaţiile, mănăstirile, capelele şi chiliile sunt locuri de muncă, de spiritualitate, de reculegere, de studiu teologic şi rugaciune în cazul în care clericii regulaţi trăiesc în comunitate credinţa şi retragere. Există o ierarhie printre abaţii şi mănăstiri. Unele pot fi centrul ordinului, cartierul general, sau o sucursală (aşa numitele “mame”). Acestea nu diferă cu nimic de mănăstirile normale, clasice (aşa numitele “fiice”) cu exceptia faptului că au o anumită autoritate asupra altor abaţii, mănăstiri sau locuri de rugăciune ale unui ordin sau asupra unor sucursale ale acestora.
    Construcţia acestora necesită autorizaţia Arhiepiscopului Metropolitan din acea Arhiepiscopie.

    Cartea 3.3: Organizarea clerului regulat

    Rector (ORR)

    Cauza materială = trebuie sa fie preot (rectorul) înainte de numirea sa. Această clauza nu intră în vigoare pentru OR care nu au aplicat din nou pentru reînoirea rectorului.
    Cauza eficientă = este desemnată de către normele Ordinului
    Cauza formală = este aplicată ca regulă a ordinului numai după validarea formală a congregaţiei de respandire a credinţei
    Cauza finală = Rectorul este autoritatea superioară a Bisericii dintr-un Ordin religios. Rectorul este canonic privit ca un episcop de către membrii Ordinului, dioceza fictivă, în ceea ce priveşte practicile sfinte. El stă în dreapta avaâd dreptul la un scaun în reşedinţa Episcopală. El poate avea o activitate intensă în afară, dacă ţine strâns legătura cu “interiorul”.

    Marele Prior

    Cauza materială = trebuie sa fie preot la momentul numirii lui in funcţie.
    Cauza eficientă = este desemnat in funcţie de regulile ordinului
    Cauza formală = este întronizat dupa regulile ordinului (dupa validarea formală de către congregaţia de răspândire a credinţei pentru OMR)
    Cauza finală = este mâna dreaptă a rectorului în cadrul ORR în toate aspectele şi este responsabil pentru toate aspectele religioase, culturale şi sfinte ale OMR. El partajează, prin putere canonică delegată, autoritatea şi capacitatea în cadrul unei episcopii fictive a rectorului faţă de membrii ordinului. El poate continua să aibă activităţi în afara ordinului dacă işi menţine relaţia cu interiorul ordinului.

    Demnitarul de ordine

    Cauza materială = trebuie să fie credincios, cleric sau preot la numirea in funcţie, respectând regulile specifice ale fiecărui ordin.
    Cauza eficientă = este desemnat în funcţie de regulile ordinului
    Cauza formală = este întronizat dupa regulile ordinului
    Cauza finală = domeniul lui de acţiune şi autoritate depinde de regulile fiecarui ordin dar se referă la capitolul general al ordinului, organismul de conducere sub autoritatea rectorului sau a Merelui Maestru. El poate continua sa aiba activităţi în afara ordinului dacă işi menţine relaţia cu interiorul ordinului.

    Abatele Superior (abatele Res Parendo)

    Cauza materială = trebuie sa fie preot la numirea sa în funcţie
    Cauza eficientă = este desemnat dupa regulile unui ORR
    Cauza formală = depinde de regulile interioare în vigoare
    Cauza finală = este autoritatea superioara a unei abaţii Res Parendo. El poate continua sa aibă activităţi în afara ordinului dacă işi menţine relaţia cu interiorul ordinului.

    Parintele Prior

    Cauza materială = trebuie să fie preot la numirea sa în funcţie
    Cauza eficientă = este numit în funcţie de regulile ordinului pentru a ajuta la alegerea unui Părinte Superior sau a Marelui Prior
    Cauza formală = este întronizat după regulile ordinului
    Cauza finală = se ocupă cu animarea religioasă, culturală şi sfântă în coordonare cu superiorul sau Parintele Superior sau Marele Prior care este al doilea în rang. El poate continua să aibă activităţi în afara ordinului dacă işi menţine relaţia cu interiorul ordinului.

    Părinte

    Cauza materială = un ordin mănăstiresc
    Cauza eficientă = prelat, care conduce mănăstirea
    Cauza formală = hirotonirea de către un prelat abilitat
    Cauza finală = exercitarea în afara ordinului a unei sarcini religioase de necesitate pentru ordin este posibilă în timp ce continuă să respecte obligaţiile din interiorul ordinului.

    Prelat

    Cauza materială = orice credincios care doreşte să servească Biserica şi pe Dumnezeu mai presus de toate, într-un ordin religios sau militaro-religios.
    Cauza eficientă = este acceptat în funcţie de regulile ordinului
    Cauza formală = ceremonia de întronizare ca prelat pentru a trăi în disciplină monahală. El pronunta juraminte de supunere, caritate, smerenie, pacifism (fara arme) şi de castitate.
    Cauza finală = accesul la statutul de cleric regulat. El se angajează să dovedească spiritualitate şi să se dedice în principal lui Dumnezeu şi vietii unei comuniuni Res Parendo într-un ordin religios recunoscut. El poate continua să aibă activităţi în afara ordinului dacă işi menţine relaţia cu interiorul ordinului.

    Oblat

    Cauza materială = un credincios care doreşte să se implice într-un ordin şi să rămână activ pe căile minore.
    Cauza eficientă = este acceptat în funcţie de regulile ordinului
    Cauza formală = ceremonie oficială şi pronuntarea unor juraminte minore
    Cauza finală = statutul oblatului este un statut care implica doar minore juraminte de supunere şi caritate. Oblatul poate folosi şi transporta arme, poate să se casatorească şi să işi formeze o familie. Rămâne la atitudinea diferitelor ordine de a permite sau nu acest statut.

    Cartea 3.4: Funcţii specifice la abaţia In Gratibus

    Părintele abate (abatele In Gratibus)

    Cauza materială = este un cleric în conformitate cu dreptul canonic şi ierarhia Sfintei Biserici. Numirea sa trebuie să fie aprobată de către (arhi)episcopul eparhiei care include abaţia Gratebus sau de către decanul sau.
    Cauza eficientă = este ales de către calugarii din abaţia Gratebus.
    Cauza formală = este întronizat de către (arhi)episcopul în cauză.
    Cauza finală = este autorizat de către superiorul sau din abaţia Gratebus sub rezerva respectarii dogmei, a dreptului canonic şi a ierarhiei romane. Are obligaţia să locuiască în permanenţă în abaţie şi are drepturi depline ca funcţionar, inclusiv depunerea la autoritatea episcopală a dreptului de a fi sef de parohie în Gratebus.

    Decan (abaţia In Gratebus)

    Cauza materială = orice credincios care doreşte să slujească Biserica şi pe Dumnezeu departe de agitaţie, în abaţia Gratebus
    Cauza eficientă = este desemnat de către (arhi)episcopul eparhiei care include abaţia Gratebus
    Cauza formală = este întronizat de către (arhi)episcopul în cauză
    Cauza finală = Este abatele secund cu privire la autoritate în toate problemele religioase, culturale şi sfinte Res Parendo. Reprezentant al puterii episcopale în abaţie şi numarul doi în abaţie, urmareşte dreptatea la capitolul consiliu intern.

    Calugăr (abaţia In Gratebus):

    Cauza materială = orice credincios care doreşte să slujească Biserica şi pe Dumnezeu departe de agitaţie, în abaţia Gratebus
    Cauza eficientă = este acceptat în conformitate cu regulile din Gratebus
    Cauza formală =ceremonia de întronizare este oficiată de către abate. Se angajează să depună juramintele de supunere, de caritate, cu smerenie, pacifism (fără arme) şi castitate.
    Cauza finală = statutul de aderare la clericii regulari. Se angajează să dea dovadă de spiritualitate, să se dedice exclusiv lui Dumnezeu şi muncii în comuniune alături de membrii ataţiei din Gratebus. Trebuie să respecte dogma, dreptul canonic şi ierarhia romană.

    Cartea 3.5: Condiţiile de Acreditare de către CRC

    Acreditatea Congregaţiei de Răspândire a Credinţei se ocupă cu: recunoaşterea unui ordin, fondarea unei abaţii sau a unei clădiri de altă natură care să aibă funcţii asemănătoare. Este de competenţă la capitolul regulilor romane în funcţie de congregaţie.

    3.5.1 Acreditatea Aristoteliană

    Acreditarea aristoteliană poate fi obtinută de către o organizaţie (corporaţie), un credincios (persoană fizică) sau un pentru un imobil care va fi dedicat utilizării regulilor monahale.

    3.5.1.1 Acreditarea unui credincios

    Această acreditare acoperă toate validările care se efectuează înaintea CRC în vederea respectării dreptului canonic sau acest text pentru a candida la o funcţie specifică. Credinciosul trebuie să depună la CRC un dosar complet:

    - dovada botezului aristotelian
    - un Curriculum Vitae şi o scrisoare de intenţie în care să detalieze motivaţia şi proiectele pe care le are în funcţia vizată
    - Sponsorizarea a doi clerici ai bisericii din care cel puţin unul (arhi)episcop. În orice caz, sponsorizarea preoţilor din parohie sau episcopi ai diocezei de origine este recomandata.
    - Un jurământ faţă de Biserica Aristoteliană & Papa este necesar. Acest jurământ trebuie să fie pronunţat în faţa unui reprezentant al capitolului regulilor romane în timpul procedurii de autorizare. Pentru ca CRC să accepte şi să valideze acreditarea, credinciosul trebuie sa fie legat de Biserica Aristoteliană prin jurământ.
    Jurământul aristotelian a écrit:
    Eu, [NUME], jur în faţa lui Aristotel & pe Sfânta Scriptură, să acţionez întotdeauna în interesul Bisericii Aristoteliene, Apostolice şi Romane.
    Eu, [NUME], mă angajez să pronunţ jurămintele şi/sau să accept obligaţiile canonice ce decurg din funcţia care necesită acreditarea.
    Eu, [NUME], mă recunosc sub obedienţa aristotelică triplă: supunerea la ierarhia stabilită de Hristos, supunerea faţă de dogmă, supunerea faţă de dreptul canonic.
    Eu, [NUME], jur în faţa lui Hristos & pe Sfânta Scriptură, să servesc întotdeauna pe Papă şi pe reprezentanţii acestuia. Totodată recunosc prin prezentul jurământ, subordonarea faţă de celelalte loialitaţi, omagii şi obligaţii.
    Eu, [NUME], jur in fata lui Arnvald & pe Sfanta Scriptura sa respect aceste juraminte până la moarte sau până la ziua cand mi-e dat să mă identific cu canonul.


    Un membru care se ocupă de capitolul reguli romane va fi însărcinat să verifice dacă toate condiţiile sunt îndeplinite. Acesta poate verifica şi strânge orice dovezi crede că sunt necesare. Va pregati apoi un raport care va fi trimis către CRC, decizia finală revenind cancelarului după votul consultativ al capitolului reguli romane...

    În finalul acreditării se face o ceremonie religioasă Res Parendo după modelul canonic de întronizare a unei funcţii canonice romane.

    3.5.1.2 Acreditarea unui grup

    Această acreditare priveşte grupurile care sunt implicate în activităţi religioase şi care doresc să aibă drepturi şi obligaţii ce decurg din acreditarea aristotelică. Aceasta este o etapă finală pentru grupurile de laici dar, un candidat pentru statutul de RCR este doar recunoaşterea prealabilă. Această etapă va fi o perioadă în care grupul va fi testat şi va fi dovedit a fi de buna credinţă, respectând angajamentul faţă de membrii săi. Această procedură de acreditare poate implica aripa religioasă a cuiva pentru statutul de CRC.

    Grupul trebuie să depună la departamentul care se ocupă de capitolul de reguli romane un dosar complet care să contină:

    - prezenţa a zece membrii activi
    - toţi membrii să fie credincioşi Aristotelieni
    - membrii care, anterior, au comis crime sau alte delicte trebuie să aibă penitenţa făcută, să fie caiţi şi să-şi fi marturisit păcatele
    - membrii din conducere care nu au avut probleme cu legea trebuie să fie botezati
    - grupul are un statut care impune religia Aristotelica, ca fiind singura Credinţa în interiorul Ordinului
    - acest statut trebuie să fie în conformitate cu Dreptul Canonic şi Dogma.
    - integrarea în acest statut trebuie să fie făcută sub formă de jurământ de fiecare membru a grupului.
    Jurământul obligatoriu a écrit:
    Eu, [NUME], jur în faţa lui Aristotel & pe Sfânta Scriptură, să acţionez întotdeauna în interesul Bisericii Aristoteliene, Apostolice şi Romane.
    Eu, [NUME], mă recunosc sub obedienţa aristotelică triplă: supunerea la ierarhia stabilită de Hristos, supunerea fata de dogma, supunerea fata de dreptul canonic.
    Eu, [NUME], jur în faţa lui Hristos & pe Sfanta Scriptură, să servesc întotdeauna pe Papă şi pe reprezentanţii acestuia. Totodata recunosc prin prezentul jurământ, subordonarea faţă de celelalte loialitaţi, omagii şi obligaţii.
    Eu, [NUME], jur în faţa lui Arnvald & pe Sfânta Scriptură să respect aceste juraminte până la moarte sau până la ziua cand mi-e dat sa ma identific cu canonul.


    - procesul de finalizare a acreditării se face alegând doi membrii pentru conducerea grupului
    - sponsorizarea a doi (arhi)episcopi aristotelieni
    - intituirea unei case ca parohie a Comunităţii cu un cleric acreditat şi în funcţie de regulile CRC

    Un membru care se ocupă de capitolul reguli romane va fi însărcinat să verifice dacă toate condiţiile sunt îndeplinite. Acesta poate verifica şi strânge orice dovezi crede că sunt necesare. Va pregati apoi un raport care va fi trimis către CRC, decizia finală revenind cancelarului după votul consultativ al capitolului reguli romane...

    3.5.1.3 Acreditarea unei clădiri

    Ne referim aici la toate clădirile dedicate folosirii sub regulile monahale, mănăstiri, abaţii, locuri de rugăciune care nu sunt sub comanda directa a unui OR, sau care sunt scutite de această procedură. Crearea unei astfel de cladiri nu se poate face în scopul creării unui OR deja acreditat, iar rolul CRC este de a verifica:

    - acreditarea grupului
    - autorizarea arhiepiscopului din dioceza în cauza
    - la nivel de Res Parendo, autorizaţia sau o donaţie de teren a unui membru al nobilimii de la ora actuală
    - procesul finalizat de acreditare a doi lideri pentru aceasta clădire

    Un membru care se ocupa de capitolul reguli romane va fi insarcinat sa verifice dacă toate condiţiile sunt îndeplinite. Acesta poate verifica şi strange orice dovezi crede că sunt necesare. Va pregati apoi un raport care va fi trimis către CRC, decizia finală revenind cancelarului după votul consultativ al capitolului reguli romane...

    3.5.1.4 Ordin Religios Recunoscut

    Procedura de recunoastere pentru solicitari de ORR începe astfel. Acreditarea este o recunoaştere prealabilă.
    Această fază va fi o perioadă în care solicitantul va fi testat şi se va dovedi că este de bună credinţă, respectând angajamentul faţă de membrii viitorului ordin. Această perioadă preliminară poate fi foarte lungă şi nu are limite maxime. Timpul minim este fixat ca fiind patru luni de angajament respectat şi justificat pe termen scurt pentru o viaţă lungă a viitorului ordin. Acesta trebuie sa se implice la maxim în viaţa bisericească, în congregaţie la Roma şi in viaţa clerului laic în eparhie. De asemenea va încerca să colaboreze şi să se coordoneze cu omologii ORR în toate activităţile comune religioase, culturale şi sfinte.

    Grupul aristotelian acreditat care aplică pentru un statut de ORR, trebuie să depună ca departamentul care se ocupă cu regulile romane, un dosar complet care să contină:

    - etichetarea grupului după o perioadă de patru luni
    - prezenţa a douazeci de membrii botezaţi
    - prezenţa a cinci membrii activi din cadrul clerului (diaconi, preoţi,...) şi din congregaţiile romane
    - sponsorizarea a patru (arhi)episcopi aristotelieni şi/sau rectori de ORR-uri
    - statutul intern trebuie să cuprindă: procesul electiv şi procesul de control a tuturor membrilor
    - ordinul trebuie sa facă distincţie între cele trei căi: clerul secular, clerul regular şi clerul dedicat vieţii monahale.
    - Ordinul trebuie să ofere educaţie religioasă membrilor săi printr-o ucenicie, înainte de acceptarea definitivă în cadrul ordinului.

    Un membru care se ocupă de capitolul reguli romane va fi insărcinat să verifice dacă toate condiţiile sunt îndeplinite. Acesta poate verifica şi strânge orice dovezi crede că sunt necesare. Va pregăti apoi un raport care va fi trimis către Curia, decizia finală revenind cancelarului după votul consultativ al capitolului regulilor romane...

    Cartea 3.6: Capitolul Regulilor Romane

    Capitolul Regulilor Romane este instituţia apostolică, atasată de Congregaţia de Răspândire a Credinţei, însarcinată să verifice acţiunile clerului regular şi să servească atât ca centură de legatură între diferitele ordine aristoteliene cât şi să permită organizarea şi coordonarea tuturor activităţilor comune religioase, culturale şi sfinte. Este deasemenea împuternicit să acorde anumite acreditări în conformitate cu acest text.

    Aşa zisul Capitol este condus de un cancelar din Congregaţia de Răspândire a Credinţei sau de un cleric desemnat de aceasta.
    Rectorii ORR-urilor cât şi Marii Priori ai OMR şi reprezentanţii autorizaţi ai regulilor în vigoare din cadrul ordinului sunt de asemenea membrii cu drepturi depline al capitolului regulilor romane. Alte intrări sunt realizate pe baza propunerii a unuia din membrii cu numirea finală de către cancelar care are drept de veto.

    Text canonic privind clerul regular
    Donat la Roma sub pontificatul Sfinţiei Sale Eugen al V-a, în saptesprezece mai, anul de graţie MCDLVI.




_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie


Dernière édition par Aaron le Dim Avr 03, 2011 2:15 pm; édité 1 fois
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:27 pm    Sujet du message: Répondre en citant

...
_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:27 pm    Sujet du message: Répondre en citant

...
_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:27 pm    Sujet du message: Répondre en citant

...
_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:27 pm    Sujet du message: Répondre en citant

...
_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com