L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church
Forum RP de l'Eglise Aristotelicienne du jeu en ligne RR
Forum RP for the Aristotelic Church of the RK online game
 
Lien fonctionnel : Le DogmeLien fonctionnel : Le Droit Canon
 FAQFAQ   RechercherRechercher   Liste des MembresListe des Membres   Groupes d'utilisateursGroupes d'utilisateurs   S'enregistrerS'enregistrer 
 ProfilProfil   Se connecter pour vérifier ses messages privésSe connecter pour vérifier ses messages privés   ConnexionConnexion 

[RO] Carte 1 - Ad mundi salutem per sanctificationem

 
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law
Voir le sujet précédent :: Voir le sujet suivant  
Auteur Message
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:29 pm    Sujet du message: [RO] Carte 1 - Ad mundi salutem per sanctificationem Répondre en citant

...
_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:29 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:


    Ad mundi salutem per sanctificationem
    Bula pontificală « Pentru Bunăstarea lumii prin Sfinţenie »
    - Continuare -






    Cartea 1: Activitatea de sfinţire a Bisericii prin Taine


    Partea II: Taina căsătoriei


    Secţiunea A : taina

    Articolul 1: Cuatripcul cauzal
    Cauza materială = un bărbat şi o femeie fideli ai Bisericii
    Cauza eficientă = un cleric autorizat pentru asta
    Cauza formală = ceremonia şi schimbul de juraminte şi inele
    Cauza finală = uniunea în faţa lui Jah cu scopul de a fonda o familie şi de a găsi prietenia aristotelaniană

    Articolul 2: Principiile Bisericii despre căsătorie şi natura căsătoriei sunt incluse în cartea a IV-a despre doctrinele şi tainele Bisericii.

    Articolul 3: Căsătoria este consacrarea acordului profund între două persoane, creând o comunitate inseparabilă a vieţii şi simbolizând Prietenia Aristotelienă într-una din formele sale înguste.

    Articolul 4: Persoanele autorizate pentru a celebra un mariaj sunt preoţii care au o poziţie de redactare, precum şi clericii împuterniciţi sa facă această taină.

    Articolul 5: Fiecare căsătorie poate avea loc cu autorizaţia responsabilului de la parohie şi a fiecăruia dintre miri.

      - Articolul 5.1: În cazul absenţei responsabilului, autorităţile religioase locale pot acorda o astfel de autorizaţie.


    Articolul 6: Căsătoria este celebrată în parohia de reşedinţă a mirilor, dacă cei doi locuiesc în acelaşi oraş, altfel, în parohia miresei.

      - Articolul 6.1: Sub rezerva aprobării autorizaţiei episcopale locale, mariajul se poate celebra într-o capelă de căsătorie comunală sau nobiliară, sau într-o catedrală a diocezei mirilor, sau a cea a miresei.

      - Articolul 6.2: O căsătorie în alt loc trebuie aprobată de episcop sau de responsabilul diocezei din reşedinţa mirilor sau a miresei, precum şi prelat responsabil de locaţie.

      - Articolul 6.3: Căsătoriile în basilicile şi bisericile romane necesită aprobarea unui cardinal. Căsătoriile celebrate în catedralele regale sau imperiale trebuie acceptate de consistoriul naţional competent sau de un cardinal, de primat sau de o altă autoritate recunoscuta şi competentă.


    Articolul 7: Prezenţa a cel puţin doi martori din rândul credincioşilor este necesară. Un reprezentant al miresei şi unul al mirelui. Ei vor garanta cu mirii actul de căsătorie.

    Articolul 8: Cuplul trebuie sa fie format din doi fideli şi să nu facă obiectul unei interdicţii.

    Articolul 9: Mirii nu pot fie rude de gradul patru sau mai puţin.

    Articolul 10: Logodna este formalizată cu publicarea unui anunţ cu minim 15 zile înainte de data mariajului.

      - Articolul 10.1: Anunţul de căsătorie trebuie să fie publicat de ambele părţi, în biserica Res Parendo din parohia In Gratebus a mirilor sau a fiecăruia dacă nu locuiesc în acelaşi oraş.

      - Articolul 10.2: Publicarea anunţului de căsătorie trebuie sa fie complet, incluzând numele şi prenumele, domiciliul viitorilor soţi, locul mariajului, precum şi numele de martorilor.

      - Articolul 10.3: Dacă din anumite motive cuplul trebuie să reducă perioada până la nuntă, cererea specifică şi motivele vor fi făcute clerului mitropolitan al diocezei cuplului şi preotului. Acesta din urma trebuie să informeze superiorii săi.


    Articolul 11: Cuplul îşi va face unirea prin schimbul de jurăminte şi inele, în faţa lui Jah şi a oamenilor.

    Articolul 12: În cazul recăsătoriei, preotul care oficiază ceremonia va valida anularea/dizolvarea unirii precedente.

    Articolul 13: Clericul responsabil cu registrele va nota actul căsătoriei în registrele corespunzatoare.

    Articolul 14: Cazuri particulare şi obiceiuri locale:
    Dreptul canonic oferă cadrul pentru o vedere a căsătoriei într-o anumită uniformitate derivată din unitatea Bisericii. În orice caz, din motive de cultură sau personalizate, diocezele sau provinciile au dreptul de a impune restricţii suplimentare cu privire la celebrarea căsătoriei, în funcţie de Consistoriul autorităţii Pontificale, după consultarea cu congregaţiile Oficiului Sfânt şi Difuzarea Credinţei.

    Secţiunea B : anularea tainei

    Articolul 1: Orice cerere de stingere, de dizolvare sau de anulare a tainei căsătoriei trebuie să treacă, în primă instanţă, de Oficiul Episcopal local şi competent.

    Stingerea tainei căsătoriei

    Articolul 2: Stingerea tainei căsătoriei este o procedură automată care necesită doar o constatare a oficialităţilor diocezene.

    Articolul 3: Stingerea tainei mariajului se aplica numai în două cazuri:

      - Articolul 3.1: moartea unuia dintre soţi

      - Articolul 3.2: intrarea într-un ordin monastic a unui soţ

      - Articolul 3.3: În cazul în care intrarea în ordinele religioase este motivul pentru care se stinge căsătoria, încetarea tainei suspendă definitiv toate drepturile conjugale.

      - Articolul 3.4: În cazul în care intrarea în ordinele religioase este motivul pentru care se stinge căsătoria, încetarea nu presupune suspentarea drepturilor părinteşti.


    Articolul 4: În cazul stingerii tainei mariajului, căsătoria este recunoscuta ca fiind validă şi legitimă, dar nu produce efecte în viitor. Efectele au avut loc în trecut şi se menţine deplinătatea legimităţii pentru totdeauna.

    Dizolvarea tainei căsătoriei

    Articolul 5: Dizolvarea tainei căsătoriei este o încetare a prezentului, în care soţii au decis să se separe şi să pună capăt cuplului.

    Articolul 6:Motivele de dizolvare a tainei căsătoriei sunt:

      - Articolul 6.1: pierderea sentimentelor romantice între cei doi soţi

      - Articolul 6.2: adulter comis de unul dintre soţi; soţului/soţiei în culpă i se impune interdicţie în a se recăsători

      - Articolul 6.3: renunţarea la domiciului conjugal a unui dintre soţi, pentru o perioada mai mare de 3 luni. Soţul/soţia condamnat(ă) pentru neglijarea căsătoriei va fi în imposibilitate de a se recăsători.

      - Articolul 6.4: dispariţia unuia dintre soţi pentru o perioada mai mare de 3 luni.


    Articolul 7: Dizolvarea tainei căsătoriei implica eliminarea obligaţiilor conjugale între soţi.

    Articolul 8: În caz de dizolvare şi în cazul în care au descendenţi, obligaţiile părinteşti se păstreaza.

    Articolul 9: Într-o dizolvare a tainei căsătoriei, căsătoria este recunoscută ca fiind validă şi legitimă, dar nu produce efecte în viitor. Efectele au avut loc în trecută şi se menţine deplinătatea legimităţii pentru totdeauna.

    Articolul 10: Orice cerere de desfacere a căsătoriei este depusă la Oficiul Episcop de soţii petiţionari sau dependenţi, înainte de a fi transmisă Consistoriului Pontifical.

      - Articolul 10.1: Oficialitatea Episcopală va lua o decizie şi va publica un aviz cu privire la cerere, precum şi o sancţiune de ispăşire. Aceste avertismente vor fi livrate la Consistoriul Pontifical competent şi vor fi validate sau respinse.


    Articolul 11: Consistorii Pontificali, în teritoriile aflate sub jurisdicţia lor, au autoritate deplină în ceea ce priveşte dizolvarea tainei căsătoriei, impun o sancţiune pentru păcat, revizuiesc prezentările funcţionarilor, dau interdicţii unuia sau ambilor soţi.

      - Articolul 11.1: Consistorii Pontificali, în teritoriile aflate sub jurisdicţia lor, au dreptul să-şi revizuiască decizia dupa un timp de 12 luni.


    Anularea tainei căsătoriei

    Articolul 12: Anularea căsătoriei este recunoscută de facto ca fiind nulă. Este prin urmare, în ochii Bisericii, inexistentă.

    Articolul 13: În cazul anulării tainei căsătoriei, căsătoria este recunoscută ca invalidă şi ilegitimă. Efectele care au avut loc în trecut sunt ilegitime şi recunoscute astfel pentru totdeauna.

      - Articolul 13.1: Numai Suveranul Pontif sau delegatul său poate legitima evenimentele excepţionale că au loc în timpul vieţii de coabitare nelegitime.


    Articolul 14: Colegiul Sfânt al Cardinalilor, în numele Papei, este singura autoritate care poate anula taina căsătoriei.

    Articolul 15: Orice cerere de anulare este depusa înaintea Oficiului Episcopal local şi transmis Consistoriului Pontifical, judecând competent relevanţa acestuia. Apoi, trece la Sfântul Colegiu al Cardinalilor.

    Articolul 16: Îi revine Consistoriului Pontifical să pronunţe şi să emită un aviz cu privire la admisibilitatea cererii. Aceasta evaluare va fi apoi depusă la Colegiul Cardinalilor care va decide.

    Articolul 17: Cauzele de anulare a căsătoriei sunt definite de admisibilitaţii petiţiei şi sunt limitate aproape exclusiv la neregula gravă de procedură în acordarea tainei căsătoriei, abuz de încredere sau de înşelăciune pe de o parte a unui soţ, în timpul căsătoriei.


    Text canonic despre tainele Bisericii Aristoteliene şi Romane.
    Dat Romei în pontificatul Prea Sfinţitului Părinte Eugen al V-lea, în a douăzeci şi opta zi a lunii Mărţişor, în anul de graţie MCDLV.

    Ultima aprobare de către Colegiul Cardinalilor în a douăsprezecea a lunii Răpciune, anul de graţie MCDLVII, sâmbătă.

    Publicat de regretatul Eminenţa Sa Jeandalf pe douăzeci şi opta zi a lunii Mărţişor a anului MCDLV; a fost modificat, revizuit şi emis din nou de Eminenţa Sa Aaron Nagan, Cardinal, Decan al Colegiului Sfânt, pe a treisprezecea din Răpciune, duminica, ziua Sfântului Ripolin, anul MCDLVII prin harul Domnului Nostru.



_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie


Dernière édition par Aaron le Dim Avr 03, 2011 2:19 pm; édité 1 fois
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:29 pm    Sujet du message: Répondre en citant

...
_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:29 pm    Sujet du message: Répondre en citant

...
_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Aaron
Cardinal
Cardinal


Inscrit le: 07 Mar 2006
Messages: 13192
Localisation: Castelli Romani

MessagePosté le: Sam Jan 29, 2011 1:29 pm    Sujet du message: Répondre en citant

Citation:




    Matrimonium Prohibitem


    Noi, cardinali ai Sfintei Biserici Aristoteliene adunaţi în Sfântul Colegiu prin graţia lui Dumnezeu, şi noi, teologi ai congregaţiei Sfântului Oficiu, înaintea PreaÎnaltului, şi sub privirea ochilui lui Aristotel, în numele Suveranului Pontif al Sfintei Biserici Aristoteliene şi Romane,


    Redăm decizia noastră oficială privind natura a ceea ce se numeşte « căsătorie civilă ». Uniunea sacră dintre bărbat şi femeie este exclusiv investită de Sfânta Biserică Aristoteliană şi Romană. Defăşurarea unei uniuni de acest fel - unde se intenţionează angajarea unui bărbat pentru o femeie şi a unei femei pentru un bărbat - în timp ce unul este credincios al Sfintei Noastre Mamă Biserici este strict interzisă. Similar, credincioşii Bisericii Sfinte nu pot cere binecuvântarea astfel, deoarece nu este sacru.

    Oricine care încalcă această regulă ar fi în dezacord cu dogma, iar acţiunea lui/ei este considerată blasfemie. Prin urmare, autorul acţiunii ar trebui să fie în faţa Justiţiei Bisericii, iar pedeapsa ar trebui sa urmeze decizia acesteia, conform Dreptului Canonic.

    Nimeni nu ar trebui să fie ignoranţi ai naturii blasfemiei în practică. În plus, această regulă nu are valoare retroactivă. Este recomandat credincioşilor în cauză să facă un act de căinţă, în prezenţa autorităţilor eclesiastice ai provinciei sau diocezei.


    Ad Majorem Dei Gloriam

    Dat la Roma pe XXV Brumar din anul de graţie MCDLV




    Dreptul Canonic: Cartea I, secţiunea 1.3, anexă 1




_________________

Patriarche in Partibus d'Alexandrie
Revenir en haut de page
Voir le profil de l'utilisateur Envoyer un message privé MSN Messenger
Montrer les messages depuis:   
Poster un nouveau sujet   Répondre au sujet    L'Eglise Aristotelicienne Romaine The Roman and Aristotelic Church Index du Forum -> La Bibliothèque Romaine - The Roman Library - Die Römische Bibliothek - La Biblioteca Romana -> Le Droit Canon - The Canonic Law Toutes les heures sont au format GMT + 2 Heures
Page 1 sur 1

 
Sauter vers:  
Vous ne pouvez pas poster de nouveaux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Vous ne pouvez pas éditer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas supprimer vos messages dans ce forum
Vous ne pouvez pas voter dans les sondages de ce forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Traduction par : phpBB-fr.com